İZ GAZETE- İzmir Karaburun Ildır Körfezi denizel alanı ve adalarının, 14/03/2019 tarih ve 823 sayılı Cumhurbaşkanı Kararlı ile Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak tespit ve ilan edilerek, 15/03/2019 tarih ve 30715 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandığını anımsatan İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, Karaburun-lldır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesinin bitki çeşitliliği açısında oldukça zengin ve önemli bir yere sahip olduğuna vurgu yaptı.

KORUMA ALTINDAKİ CANLILARIN BARINAĞI

Bölgenin nesli tükenmekte olan ve uluslararası düzeyde koruma altına alınan birçok deniz canlısına ev sahipliği de yaptığına dikkat çeken Dervişoğlu, bölgenin, tüm bu zenginliklere sahip olduğu özelliklerini günümüze taşıyabilmiş ender alanlardan biri olarak görüldüğünü söyledi.

BÖLGEYE RES, GES, BALIK ÇİFTLİĞİ ZARAR VERİYOR

Fakat kamuoyuna yansıyan haberlere göre bölgede bulunan Rüzgâr Enerji Santralleri (RES), Güneş Enerji Santralleri (GES) ve balık çiftlikleri bölgenin yapısına ve doğaya zarar vermektedir. Özellikle bölgede bulunan balık çiftliklerinin denize ve doğaya ciddi zararlar veren, antibiyotik ve parazit ilaçları, yem ve balık artıkları, mazot, sintine suyu gibi atıkları, kıyılarda konumlanan destek birimleriyle uygulamaları ile mavi bayraklı plajlara ve bakir koylara sahip olan Karaburun Yarımadası denizi ve kıyılarında kirlilik artmış ve deniz canlılarında gözle görülür derecede azalma meydana geldiği görülmektedir" uyarısında bulundu.

BÖLGEDE KİRLİLİK BOYUTU BELİRLENDİ Mİ?

Konuyu meclis gündemine taşıyan Dervişoğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a şu soruları yöneltti:

Özel çevre koruma bölgesi ilan edilen Karaburun-lldır Körfez Bölgesi'nin çevre ve deniz kirliliğinin boyutu bakanlığınızca belirlenmiş midir?

Bahse konu bölgenin çevre ve deniz kirliliğini tetikleyen sebepler nelerdir?

Bahse konu bölgede faaliyet gösteren RES ve GES'lerin sayısı nedir? Çevreye etkilerinin belirlenmesi konusunda bakanlığınızın yaptığı bir çalışma var mıdır?

Bölgede faaliyet gösteren balık çiftliklerinin izin ve faaliyetleri denetlenmekte midir?

Balık çiftliklerinin yasal olmayan uygulamalarda bulundukları duyumları doğru mudur? Doğru ise balık çiftliklerinin yasal olmayan uygulamaları için önlemler alınmış mıdır?

Editör: Haber Merkezi