İZ GAZETE/ Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, İz Gazete Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal ve İz Gazete Genel Koordinatörü Özgür Coşkun’un sorularını yanıtladı. Koronavirüs pandemisinde Bornova’da yapılan çalışmaları anlatan iduğ alınan önlemlere de değindi.

Görev yaptığı bir yıllık süreyi değerlendirerek başlayan İduğ “1 yıl değil 6-7 ayı anlatabilirim. 2019 yılı Haziran sonunda ertelenen seçimler dolayısıyla tüm Türkiye’de yarım yıl performans gösterildi. 2020 de Koronavirüs sebebiyle duraklama ve faaliyetleri erteleme sürecindeyiz. İlk 6 ay içerinde yapmamız gereken en önemli konu belediye bürokratlarıyla birlikte çalışabilecek dışarıdan transfer ettiğimiz iş insanları ve profesyonelleri bir araya getirmekti. Ekipman anlamında da ihtiyaçlara öncelik vermekti. Kiralık 105 aracın satın alınması, evsel atıkların 500 tondan bin 500 tona çıktığı bu dönemde inanılmaz faydası oldu. 5 yıl içerisinde yaklaşık 200 milyona yakın bir tasarruf yapılmış oldu ve hem 24 saat çalışabileceğimiz bir sistem oldu. Uzaktan eğitim konusunda MEB’in bile çok hazır olmadığı bir çalışmayı biz 2019 Ekim ayında dijital sınıf adı altında 60 bin öğrenciye ulaştırmak için çalışma yapmıştık. Bu ikisi benim en mutlu olduğum konulardandır” diye konuştu.

‘EKONOMİK TABLO HAZIRLADIK’

2019 yılındaki yaptıkları tasarruf konularını anlatan İduğ, “Bizi çok ileriye taşıyacak konulardan bir tanesi merkez hizmet binası yapılamasıydı. 200 milyonluk bir bütçe çalışmasıydı. Bu binaya ihtiyacımız var ama hemen değil. Öncelikli yapılması gereken projelere kaynak ayırmak için bu projeden vazgeçtik. Bornova Belediyesi’nin hemen girişindeki İş Bankasını satın alarak ve PTT binasını kiralayarak Kampüs Bornova adı altında bulunduğumuz mekânları genişletip bulunduğumuz tüm departmanları aynı çatı altına topladık. Bu açıdan 2019 yılı toparlanma ve tasarruf etme ve 2020’ye daha dinamik başlama konusunda yardımcı oldu. Koronavirüs öngördüğümüz bir şey değil ama biz faaliyetlerimi biraz erteleyerek 2020 yılında nakit akış tablosunu yani 2040 çalışanımızın 12 aylık maşını tam olarak ödeyebileceğimiz bir ekonomik tablo hazırladık. Bunu bütçe sarkması yaşamadan yapmak 2021 yılında tekrardan yatırımlara aynı hızla devam etmemizi sağlayacak. Belediye başkanlığı yapmanın çok zor olduğu bir dönemde ekip olarak bunları planlama ve uygulama çabası içerisindeyiz” şeklinde konuştu.

Koronavirüsün İzmir’de görüldüğü günden itibaren yaptıklarına değinen İduğ, “Maske üretimine ilk başlayan belediyelerden birisiyiz. Kendi atölyemiz var. 180 bin maske dikimi yaparak taksilere, dolmuşla, sağlık ocaklarına ve Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Türkan Özilhan Hastanesi’nin sağlık malzemelerini karşılamaya çalışıyoruz. Sağlık kahramanlarının mücadelesine katkı koymak tüm belediyelerin öncelikli yapması gereken konulardandır” dedi.

‘BEDELİ AĞIR OLACAK’

İkinci kez uygulanacak sokağa sıkma yasağına karşı aldıkları tedbirlerden bahseden İduğ, “Vizyon ve planlama çok önemli konudur. Sokağa çıkma yasağı sürpriz değil beklediğimiz bir şey. Ancak ilk yasakta zamanlama ve planlama konusunda hata yapıldı. Bunun bedeli ağır olacaktır. İnsanlar panik içerisinde o iki saati geçirdiler. Yansımalarını ileride göreceğiz. Hata olduğunu İçişleri Bakanımız da kabul etti. Ancak şu anki planlamanın doğru olduğunu düşünüyorum. Geçen hafta hazırlıksız olmamıza rağmen çabuk toparlanıp insanların ekmek ihtiyaçlarını karşılayan, bu hafta da aynı şekilde karşılayacak şekilde ekip oluşturduk” diye konuştu.

‘KRİZİ EN İYİ YÖNETENLERDEN BİRİ’

İhtiyaç sahibi vatandaşlara verilen hizmetleri aktaran İduğ, “Yoksulluk envanterinde yaptığımız çalışmasında 2500 ailenin adresi bizde mevcut. Bu ailelere protein zinciri adı altında gıda yardımını Şubattan itibaren yapıyorduk. Bunun dışında günlük yevmiye ile çalışanlara erzak yardımı sağlıyoruz. 65 yaş üstüne eczane ve ihtiyaçlarını karşılayacak tüm talepleri karşılamaya çalışıyor. Sadece CHP olarak değil Türkiye’de yerel yönetimlerde belediyeciliği en iyi yapan örnekleri bizlerin görüp uygulaması çok önemli. İzmir’deki CHP’li ve diğer belediler iyi projeleri aramızda paylaşıyoruz. Sayın Tunç Başkanla bu paralelde adım atıyoruz. Şu anda kriz yönetimini en iyi yöneten belediyelerden bir tanesi olduğuna inanıyorum. İletişimimiz çok yüksek. Büyük ilçeler organize adım atıyoruz” dedi.

‘BELEDİYELERE VERİLMELİYDİ’

Maske konusunda yaşanan sıkıntılara da değinen İduğ, “Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı maskematik adı atında uygulamayla metro istasyonlarında bunları temin edebiliyorlar. Keşke maske konusu belediyelere verilseydi çok daha önceden pozisyon alabilirdik. Biz kendi atölyelerimizde ilk başlatanlardan bir tanesiyiz. Sadece maske değil de siperlik, tulum ve hastanelerde sağlık çalışanlarını koruyucu önlemler almaya çalışıyoruz. Ege Üniversitesi Hastanesi, Türkan Özilhan ve Dokuz Eylül Hastaneleri’nin ve sağlık ocaklarının dezenfekte çalışmaları ve dış ünitelerini onlar talep etmeden biz üstlendik. Bir dayanışma birliği var. Siyaset üstü bir şey. Biz böyle çalışıyoruz. Birlikte olmamız gerekiyor, halk bunu görecektir. CHP’li belediyeler bunu elinden geldiğince yapıyor. Diğer partili belediyelerde buna uyum sağladığını düşünüyorum” diye konuştu.

‘UYUM İÇERİSİNEYİZ’

İhtiyaç sahiplerine yardım konusunda ilçede bir dayanılma olduğunu belirten İduğ, “Vefa grubuyla bir uyum içerisindeyiz. Kaymakamımız, Emniyet Müdürümüz ve İlçe Sağlık Müdürü’yle Vefa grubu kuruldu. İhtiyaçlara hep beraber hareket ederek çözüm ulaştırdık. Sayın kaymakamımızı kutluyorum. Kızılay da aynı şekilde yaklaşımda bulundu. Altını çizmek istiyorum. İş inanıyım ve iş dünyasından ciddi bir yardım istediği var. Hepsine çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

HALKA HİZMET DÖNEMİ

CHP’li Belediyelere yapılan yaptırımlara da değinen İduğ, “Halka gidecek olan her türlü yardımda herkesin mücadele etmesi gerekiyor. Sadece CHP’li belediyeler Türkiye’de yerel yönetimlerde yüzde 65’i temsil ediyor. Bu konuda partileri ortaya koymadan haklın ihtiyacı karşılanmalıdır. Sen ben kavgası içerisinde devam edersek ölümler daha da artar. Yapmamız gereken bir arada olmaktır. Hükümet ya da CHP ya da diğer partilerin kavga içerisinde olması istemiyorum. Dönem halka hizmet dönemidir” dedi.

Bornova’da Koronavirüs nedeniyle ölen olmadığı bilgisini de veren İduğ, “Ege Üniversitesi ve Türkan Özilhan Hastanelerine yakın bir ilçeyiz. Başhekimlerle yaptığımız görüşmelerde Bornova’da ölüm olmadığını öğrendim. Bornova konusunda tedbirleri alan ve hastalık konusunun en az olduğu ilçelerden bir tanesidir. Başhekimlerden aldığım bilgi bu şekilde” dedi.

‘UMUDUMUZU KAYBETMEMELİYİZ’

Nöbetçi pazaryeri konusunda da konuşan İduğ, “Bornova’daki pazaryeri ile ilgili bir görüntü yayınlandı. Dezenfektan, maske ve temizleyicilerle önemlimizi alıyoruz. U şekilde pazaryerlerine giriş sağlıyoruz. Ancak yeterli değil insanların sosyal mesafe konusunda daha anlayışlı olması gerekiyor. Biz sokaklardayız cumartesi pazar dahi sokaklardayız. İnsanlardan da evde kalmasını istiyoruz. Cumartesi kurulacak olanı cumaya, Pazar kurulacak olanı da pazartesiye aldık. Aynı zamanda Büyükşehir ile birlikte seyyar manav uygulamasıyla hakla hizmet etmeye devam ediyoruz. Ancak bir şikâyetim var. Türkiye’de bunu fırsat bilenlere göz açtırmamalıyız. Haldeki fiyatlar ikiye katlandı. Zabıtalarımız da bu duruma göz açtırmıyor. Bu konuda tedbir alınmasını istiyoruz. Bize bir görev düşüyor. İhtiyaçlı ailelere erzak yardımı dışında seyyar manav dışında meyve sebze yardımı da yapacağız. Bugünleri atlatacağız, umudumuzu kaybetmemeliyiz” dedi.

‘FEDAKÂRCA ÇALIŞIYORLAR’

Belediye personelinin aldığı önlemleri anlatan İduğ, “Temizlik işlerinde 500 tondan bin 500 tona ulaşan bir atıktan bahsetmiştim. Çalışma periyodumuzu vardiya sistemine dönüştürerek 3 vardiya şeklinde 8 saat aralıkla insanları daha az bir araya getirerek çalışma yöntemi hazırladık. Bu işte en önemli konu hijyen. Halkın beklentisi de bu yönde. 2040 çalışanımızın yüzde 25’i kronik rahatsızlık ve 12 yaş altı çocuğu olduğu için evden yardıma bulunuyor. Onun dışında tüm çalışanlarımız fedakârca işlerinin başında çalışıyor. Sağlık kahramanları kadar belediyede bu şekilde çalışan ekiplerimiz de kahramandır bence” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi