Gizem TABAN/İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB), Belediye ve bağlı kuruluşlarının elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamak için İZENERJİ bünyesinde kurulan İzmir Elektrik Tedarik Anonim Şirketi (İZETAŞ) ile enerji alım sözleşmesi imzaladı. İzmir Sanat’ta gerçekleşen imza törenine Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, İBB Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP İzmir Milletvekilleri; Murat Bakan, Tacettin Bayır, Bedri Serter, Özcan Purçu, İBB Bürokratları, İZETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ercan Türkoğlu, Gediz Elektrik teknoloji ve AR-GE Müdürü Çağdaş Aksu, İBB şirketler Koordinatörü Ali İhsan Özgürman katıldı. 

‘TÜRKİYE’YE ÖRNEK PROJE’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, “Bu büyük bir gurur. Başkanımızın vizyonu, çalışma ekibinin azmi İzmir’i Türkiye’de örnek bir noktaya getiriyor. Bu proje beni çok heyecanlandırdı. Örnek bir proje… Başarılarının devamını diliyorum. Türkiye’nin enerji arzı ithalata dayalı… Bunun değişmesi lazım. Bu mümkün. Önemli olan istemek inanmak ve bunu sahiplenmek… Güneşi en başa koyarak Türkiye’de bir enerji dönüşümünü başlatmak zorundayız. Biz bununla ilgili çalışıyorum. Burada yapılan hizmetler ileride daha da iyi anlaşılacak” dedi.

‘GÜNEŞ TARLASI OLMALI’

“19 yılda yapılan güneş enerjisi 7 bin 800 megawatt, iktidarımızda yılda 5 bin megawatt yenilenebilir enerji yapacağız” diyen Akın, “Bunu hayata geçirecek her türlü bilim, inovasyon ve teknolojiye dayalı yeşil kalkınma hamlesini başlatacağız. ‘Mış’ gibi yapmayacağız. Güzel bir gelecek için çalışıyoruz. Enerji verimliliği için en iyi enerji kaynağı yenilenebilir enerji. Bunu maksimum düzeyde değerlendireceğiz. Başkan bunu başardı. Bunu tüm Türkiye’ye anlatmamız lazım. Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı’na uygun hareket etmemiz lazım. Enerji kooperatifleri mutlaka desteklenmeli. Tüm araziler güneş tarlalarına dönmelidir. Böylelikle çiftçimiz de kendi elektriği üretecek ve ücretsiz enerjiye sahip olabilecek. Türkiye’de Seferihisar bu konuda öncüdür, 11 kooperatif kurduk. Türkiye ithalatçı bir ülkeyse güneşini sonuna kadar kullanmalı, bu enerjiyi üretmeli… Kendi elektriğini üretmek isteyen vatandaşlarımız devletin desteğiyle bunu yapsalar ülkemizde çok büyük bir gelir sağlar. Biz başaracağız. Başkanımız, yeşil şehir eylem planı ile sera gazı emisyonunu yüzde 40 düşürmeyi hedefliyor. İZENERJİ’yi de öne koyarak bir iddiayı başarıyor. Çok başarılı bir çalışmayla lisansını aldı. Bu tarihi bir adım. Hem partimiz hem ülkemiz için teşekkür ediyorum” açıklamalarında bulundu.

‘YÜZDE 22 TASARRUF’

Elektrik fiyatlarının yüzde 100'ün üzerinde arttığı ortamda İBB’NİN yüzde 22 oranında tasarruf yaparak yaklaşık 300 milyon gelir elde ettiğini belirten İBB Başkanı Tunç Soyer, “Göreve gelir gelmez, o güne kadar sadece bir personel tedarik kuruluşu olan İZENERJİ’ye belediyemizin enerji giderlerini ucuzlatma görevini verdim. Şirket yöneticilerimiz ve uzmanlarımız İZENERJİ’yi çok kısa sürede yetkili bir enerji tedarikçisi haline getirdi. İZENERJİ şirketimiz bünyesinde İZETAŞ’ı kurduk. İZETAŞ’ın önceliği, ilk etapta belediyemiz ve iştiraklerinin enerji ihtiyacını karşılamak. İZETAŞ, Büyükşehir Belediyemizi enerji tedarikindeki fahiş kar oranlarına karşı koruyor ve elektrik için harcanan bütçesini yüzde 22 oranında düşürüyor. Belediyemizin elde ettiği bu başarının yüzde 200’e varan elektrik zamları sonrasında gerçekleşmiş olması çok büyük bir gurur vesilesi”diye konuştu.

ENERJİ KRİZİNE VURGU

OSB'lerde yaşanan elektrik kesintilerini hatırlatarak enerji krizinin büyük bir boyutta olduğuna dikkat çeken Başkan Soyer, “Türkiye'deki tüm Organize Sanayi Bölgelerinde, 72 saat boyunca elektrik kesintisi yaşanıyor. Sanayicimiz şalterleri indirdi, üretim tümüyle durdu. 320 Organize Sanayi Bölgesi’nde, 50 binin üzerindeki fabrikada üretimin durması büyük bir enerji krizidir. Bunun başka hiçbir ifadesi yok. Bu, milyarlarca dolar zarar oluşturması beklenen ve evvelinde benzeri görülmemiş bir enerji krizi. Bu kriz, ülkenin tüm kaynaklarını har vurup harman savuran, halktan topladığını mega şirketlere aktaran bir yönetim anlayışının sonucudur. Biz böyle yapmıyoruz. Halkın hakkını, halka hizmet olarak iade ediyoruz. Bunun için yenilikçi, cesur ve adil çözümler üretiyoruz. Bugün Belediyemizin 6 aylık, İZSU’nun yıllık enerji ihtiyacının 200 milyon kilovat saatini ve Metro AŞ’nin bir aylık elektrik enerjisini karşılamak için sözleşme imzalıyoruz” ifadelerini kullandı.

BİR YILDA 297 MİLYON KAZANÇ

Yapılacak anlaşma ile elde edilecek tasarruf miktarının altını çizen Başkan Soyer, şunları söyledi: “Sadece bu imzalarla İzmirlinin cebinde kalacak para tam 30 milyon lira. Tüm projemiz tamamlandığında İZETAŞ’ın Belediyemize bir yılda sağladığı kazanç 297 milyon lira olacak. Bu rakam beş yılda 1 milyar 485 milyon demek. Yani döviz artışı nedeniyle bir metro hattı kaybettik derken, arkadaşlarımızın çalışması ile bugün o metro hattını geri kazanıyoruz. İzmir için kilometrelerce yeni metro tüneli, yol, viyadük, tünel, arıtma ve yeşil alan yatırımı demek. Çok mütevazı imkanlarla elde edilmiş bu büyük başarının tek bir sırrı var. Şehrimizi yönetirken sadece halkımızın menfaatini düşünmemiz. Bugünkü buluşma vesilesiyle bir kez daha ifade ediyorum. Mevcut politikaları değiştirmeden refahı artırmak ve adil paylaşımını sağlamak, iklim krizini durdurmak, en önemlisi, belki de en önemlisi… Çocuklarımıza umut dolu bir gelecek bırakmak mümkün olmayacak. Açıkçası benim çocuklarımıza enkaz yerine dönmüş bir dünya bırakmaya hiç niyetim yok. Bu nedenle yüksek enerji maliyetlerini azaltmak ve yenilenebilir enerjiye yatırım yapmak bir tercih değil, bir mecburiyet. Son üç yılda pandemiyi, depremi, selleri ve her türlü felaketi birlikte göğüsledik. Tüm krizlerin üstesinden hep beraber geldik. Bu krizlerin en büyüğünü, İzmir’in ve ülkemizin her yerinde derinleşen yoksulluğu da hep birlikte yeneceğiz. Göreceksiniz! Halkımızın kaynaklarını doğru ve verimli kullanmayı sağlamak için kurduğumuz İZETAŞ’ın İzmir’e hayırlı olmasını ve tüm Türkiye’ye ilham vermesini diliyorum.”

‘BAŞARI HİKAYESİ’

İBB’nin kurum ve şirketlerinin yenilikçi projelere imza atarak İzmirlilere yaşam kolaylığı sağlama mücadelesini sürdürdüğünü belirten İZETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ercan Türkoğlu, “İZETAŞ, başkanımızın talimatıyla İZENERJİ firmamız bünyesinde, enerji tedariki sorununu rekabetçi ve yenilikçi anlayışla çözmek için ekim ayında kuruldu. Enerji Piyasaları Düzenleme Kurulu’ndan (EPDK) lisans aldı. Tüm tedarik sorumluluğu ve yetkisini aldık. Hem belediyemizin tüm enerji kaynaklarının yenilenebilir dönüşümünü sağlamak ve bunu mümkün olan en uygun maliyetle yapmak en büyük hedeflerimizdi. Bunu başarmış oluyoruz. Topyekün bir başarı öyküsü ortaya kondu. Bunun sürdürülebilir olmasını sağlamak üzerine yenilenebilir enerji üretim tesisi için çalışmalara başlamış oluyoruz” diye konuştu.

‘GURUR DUYUYORUZ’

İBB şirketler Koordinatörü Ali İhsan Özgürman ise, “Bu süreçte koordinatörlük olarak şirketimizle yan yana yürüdük, bu sonuca ulaşmamızdan gurur duyduk. Tabi ki bu hedef, stratejik planla çok ilintili… Başkanımızın vizyonu çerçevesinde; erişilebilir temiz enerji, yeşil altyapı, gıda güvenliği, sürdürülebilir altyapı, sürdürülebilir atık yönetimi hedeflerine ulaşabilmek için çalışıyoruz. İZETAŞ da bunun bir ürünüdür” dedi.

Editör: Haber Merkezi