Gizem TABAN/İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) mayıs ayı olağan üçüncü meclis birleşimi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yokluğunda Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleşti. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde yapılan toplantıda, İBB 2020 Mali Yılı Kesin Hesabı ve Taşınır Mal Kesin Hesabı ile İBB’ye bağlı ESHOT Genel Müdürlüğü’nün 2020 Mali Yılı İdare Kesin Hesabı ve Taşınır Kesin Hesabı görüşüldü. 

SONRAKİ MECLİS OTURUMU AÇIK HAVA’DA

Yaz mevsiminin gelmesi ve pandemi koşullarına daha uygun olduğu görüşüyle haziran ayındaki meclis toplantısının Fuar Açık Hava Tiyatrosu’nda yapılacağı açıklandı.

CUMHUR İTTİFAKI ELEŞTİRDİ, CHP YANITLADI

AKP ve MHP’nin ret oyu kullandığı İBB 2020 Mali Yılı Kesin Hesabı ve Taşınır Mal Kesin Hesabı ile ESHOT 2020 Mali Yılı İdare Kesin Hesabı ve Taşınır Kesin Hesabı, mecliste oy çokluğuyla kabul edildi. AKP ve MHP, Büyükşehir Belediyesi’ne eleştirilerde bulunurken CHP Grubu da eleştirileri yanıtladı.

İŞTE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN GELİR-GİDERİ

İBB 2020 Mali Yılı Kesin Hesabı ve Taşınır Mal Kesin Hesabı hakkında söz alan Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı CHP’li Bülent Sözüpek, “2020 Mali Yılı Gider Bütçesi 7 Milyar 951 Milyon TL teklif edilmiştir. Mali yıl sonunda öngörülen ödeneğin 7 Milyar 524 Milyon TL’sinin harcandığı görülmüştür. 2020 Mali yılı gider bütçesinin gerçekleşme oranı yüzde 94,63’dür. Mali yıl sonunda bütçe gideri ve borç ödemeleri birlikte toplam harcama 8 Milyar 328 Milyon TL’dir. Toplam harcamanın net ödeneğe göre gerçekleşme oranı yüzde 104,73’dür. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bağlı Kuruluşları ve hissedarı olduğu şirketler 2004-2020 mali yılları arasında toplam 24 Milyar 898 Milyon TL yatırım yapmıştır. İzmir Büyükşehir Belediyesi, bağlı kuruluş ve şirketleri 2020 yılında kişi başına 914 TL yatırım yapmıştır. 2020 Mali Yılı Gelir Bütçesi 6 Milyar 375 Milyon TL teklif edilmiştir. Mali yılsonunda öngörülen gelirin 6 Milyar 195 Milyon TL’sinin gerçekleştiği görülmüştür. 2020 Mali yılı gelir bütçesinin gerçekleşme oranı yüzde 97,19’dur. 2020 Mali Yılında gelirler bir önceki yıla göre yüzde 25,68 oranında artış göstermiştir” diye konuştu.

‘HER KURUŞUN HESABINI VERİYORUZ’

Borçlanma ve ödemeler hakkında bilgiler veren CHP’li Sözüpek, “2020 Mali Yılı bütçesinde İç borçlanma için 650 milyon TL borçlanma, 350 milyon TL ödeme öngörülmüştür.  Mali yıl içerisinde 580 milyon 438 bin TL iç borçlanma yapılmıştır. 2020 mali yılında toplam 407 milyon 131 bin 309 TL iç borç kredi geri ödemesi yapılmıştır. 2020 mali yılı bütçesinde 1 milyar 106 milyon TL borçlanma, 350 milyon TL ödeme öngörülmüştür. 2020 mali yılı içerisinde toplamda 1 milyar 30 milyon 660 bin 415 TL dış borçlanma yapılmıştır. 2020 mali yılında toplam 380 milyon 795 bin 603 TL dış borç kredi geri ödemesi yapılmıştır.  İzmirlinin her kuruş parasını hizmet için kullanıyoruz. Biz, her kuruşun hesabını vermekteyiz. İzmirlinin içi rahat olsun. Her kuruşun nereye gittiğini şeffaf, anlaşılır bir şekilde söylüyoruz” açıklamalarında bulundu. 

‘BÜTÇEYİ, BAŞARILI BİR ŞEKİLDE HAYATA GEÇİRDİK’

Sözüpek ayrıca, “Ülkemizin içinde bulunduğu olumsuz ekonomik koşullar, pandemi ve afetlere rağmen İzmir Büyükşehir Belediyesi 2020 mali yılında Stratejik Plan, Performans Programı ışığında hazırlanan bütçeyi; mali disiplinden taviz vermeden, ulaşım ve altyapıya yatırımlarına öncelik vererek, yerelde kalkınmayı sağlamak amacıyla üreticiyi destekleyerek, sağlık, kültür ve sosyal hizmet, sosyal yardımlar alanlarında nitelikli harcamalara önem vererek başarılı bir şekilde hayata geçirmiştir. Bu başarının en büyük göstergesi yüzde 90’ın üzerindeki gerçekleşme oranlarıdır. İzmir halkının memnuniyeti bu gerçekleşme oranlarının doğruluğunun göstergesidir” dedi.

‘KOŞULLARA RAĞMEN SEFERLERİ AZALTMADIK’

ESHOT 2020 Mali Yılı İdare Kesin Hesabı ve Taşınır Kesin Hesabı hakkında söz alan Ulaşım Komisyonu Başkanı CHP’li Raşit Dirim, “ESHOT Genel Müdürlüğü, salgın döneminde yolcu sayıları azalarak, hasılat gelirleri önemli ölçüde düşmüştür. Ekonomik anlamda zorlanma ve zararına rağmen entegre sistemdeki sorumluluğu gereği, sefer sayısını azaltmadan ulaşım faaliyetlerini büyük bir özveriyle sürdürmüştür. Sefer sayılarımızdaki azalma oranı, İçişleri Bakanlığı’nın yayımlamış olduğu genelgeler nezdinde sokağa çıkma kısıtlamaları ile bağlantılıdır. Pandemi sürecinde biniş sayıları önemli ölçüde düşmesine rağmen sefer sayılarında benzer oranda azalma olmamıştır. Kentlilerimizin sosyal mesafe koşullarına uygun şekilde seyahat etmelerini sağlayacak şekilde seferlerimiz sürdürülmüştür” dedi.

‘PANDEMİ, BİLET GELİRLERİNİ DÜŞÜRDÜ’

ESHOT’un 2002 yılı gelir-gider bütçesi hakkında bilgilendirme yapan CHP’li Dirim, “Gelir Bütçesi 1 milyar 42 milyon 307 bin TL öngörülmüş olup; gerçekleşen gelir bütçesinin 1 milyar 58 milyon 206 bin 864,79 TL, gerçekleşme oranının ise yüzde 101,53 olduğu görülmektedir. Büyükşehir Belediyesi’nden alınan yardımın yüzde 138,16 olarak gerçekleşmesinin nedeni; 2020 yılında tüm dünyayı etkileyen covid-19 salgını nedeniyle halk sağlığı için alınan tedbirler ve İçişleri Bakanlığı’nın yayımlamış olduğu genelgeler nezdinde sokağa çıkma kısıtlamaları gereği bilet gelirlerinde büyük ölçüde azalma yaşanmasıdır. Gider Bütçesi incelendiğinde; bütçe ile verilen ödeneğin 1 milyar 444 milyon 576 bin TL ve 28 milyon TL ek bütçe yapılarak toplam bütçenin 1 milyar 472 milyon 576 bin TL olduğu; 1 milyar 337 milyon 748 bin 998,60 TL harcama gerçekleştiği, kullanılmayan 134 milyon 827 bin TL ödeneğin iptal edildiği ve bütçe gerçekleşme oranının yüzde 90,84 olduğu görülmüştür” ifadelerini kullandı.

‘BORÇLANABİLECEĞİ RAKAMIN ALTINDA BORÇLANDI’

Borçlanma ve ödemeler hakkında açıklamalarda bulunan Dirim, “2020 yılında 440 milyon 269 bin TL iç borçlanma tahmin edilmiş olup, ek bütçe ile 468 milyon 269 bin TL olmuştur. Buna karşın sadece 232 milyon 520 bin 200 TL iç borçlanma yapılmış olup, aradaki fark Büyükşehir Belediyesi’nden alınan yardımla finanse edilmiştir. 2020 yılında 160 milyon 787 bin 993,68 TL anapara geri ödemesi yapılmıştır. 2020 yılı sonu itibariyle ESHOT’un bankalara olan 2025 yılına kadar vadeli toplam borcu 353 milyon 421 bin 842,74 TL’dir.  ESHOT, 5393 Sayılı Belediye Yasası’nın 68’inci maddesine göre borçlanabileceği rakamın altında borçlanmıştır” diye konuştu.

KÖKKILINÇ’TAN ELEŞTİRİLERE TOPLU YANIT

AKP’li meclis üyelerinin eleştirileri üzerine söz alan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, şunları söyledi: “Halkapınar-Yeraltı Deposu ikmal ihalesine çıkıldı. Yaklaşık 400 bin noktada dezenfeksiyon yapıldı. 8 bin 500 litre konsantre yüzey dezenfeksiyonu kullanılması tüm kamu kurum ve kuruluşlarında gerçekleştirildi. Maskematikleri bizim bulduğumuz gerçeği bizi her zaman gururlandırıyor. Eczanelerde maske bulunmazken İzmir Büyükşehir Belediyesi, maskematik buluşuyla tüm halka maske dağıttı. 6 milyon ücretiz maske dağıtıldı. Pandemi eleştirisini çok insafsızca buluyoruz. Çünkü İBB, dirençli kentler noktasında pandemide en büyük başarıyı göstermiş bir kent. Bu konuda emek verenler inciniyor. Sadece 50 araç İl Sağlık Müdürlüğü’nce filyasyon ekiplerinde şoförleriyle birlikte görev aldı. Genel Sekreterimizin BAYSAN’ın yönetim kurulu başkanlığı yok. BAYSAN ve kooperatiflerle ilgili eleştiriler geldi, biz bunları her seferinde yanıtladık. BAYSAN, süt alımlarıyla ilgili dağıtım-paketleme-pazarlama noktasında çalışacak bir şirket. Bir kamu şirketi. Belediyeler, tüzel kişi olarak hem kamu kurum kişiliğine haiz hem de özel kişiler yetkilerine sahip. İller Bankası’ndan gelen payların ne kadar kısıtlı olduğunu düşünürsek, merkezi idari yatırımlarının ne kadar zayıf olduğunu değerlendirirsek tabi ki İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesini bu şekilde desteklemesi gerekiyor. Kooperatiflerden alım yapmak, paketlemek, pazarlamak, pazarlanmasına yardımcı olmak son derece önemli görev. Bu dönem kurulmuş bir şirket. Son derece güzel işler yapacağına hep birlikte tanık olacağız. Kooperatifler her şekilde desteklenmeli. Kooperatifler kırsal alanda üreten insanlar, onların ürettiklerinin pazarlanmasına ve alınmasına yardımcı olmak, bizim kamusal görevimiz. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu alanda en iyi çalışan belediyelerden biri. Karantina meydanında bahsedildi. Karantina altgeçidini sürekli kullanan bir insanım, orada tramvayı da çok kullanıyorum. Orada Karantina durağında inin, o kadar çok insanın o rekreasyon alanından yararlandığını görürsünüz. Orası bir merkez, aynı zamanda turizme kazandırılan bir bölge. Dolayısıyla altgeçidin son derece trafiği açtığını biliyorum, çünkü doğrudan ulaşımı sağlıyor. Üçkuyular’da da zaten yeraltı geçidi var, orası da bir aktarma istasyonu. Metroya giden, vapur iskelesine giden, çevre yoluna yol geçen bir yer. Bu nedenle, bu konudaki eleştirileri popülizm olarak görüyorum.”

ÖZUSLU: ‘KOOPERATİFLERİ SAVUNACAĞIZ’

Cumhur İttifakı’nın, yönetim kurulu başkanlığı görevini Başkan Tunç Soyer’in eşi Neptün Soyer’in yürüttüğü Köy-Koop ile ilgili eleştirilerine yanıt veren Büyükşehir Belediye Başkan Vekili CHP’li Mustafa Özuslu şöyle konuştu: “Biz kooperatifi savunacağız. Hayata buradan bakıyoruz. Kapitalizmin ortaya koyduğu şirketleşme gözüyle bakılırsa bu tür şirketler, özellikle ülkelerde çok istenmeyen örgütlenme sistemidir. Sadece ekonomik değil, halkın, köylünün örgütlenmesiyle halkın siyasetten güçlenmesini sağlar. Köy Koop, büyük bir iradeyle su savaşları verdi. Ülkede traktör yokken, bin tane traktör getirdi bu kooperatifler. Çiftçi zenginleşti. Ben tüm kooperatifleri güçlendirmesi isterim. Başkanımız ‘örgütlenin sizden alalım’ dedi. Tire Koop daha önce, ‘Verin paramızı, bizi çıkartın, biz malı vermek istemiyoruz’ dedi. Sorun bakalım o yöneticilere… Kendileri sonra, ‘ya pardon, biz çıkmak istemiyoruz, bizden de alın’ dedi. Öyle değil. Hayır, Bergama’dan, Bayındır’dan alalım.  Başka yerden de alalım. Yasanın gerektiği şekilde ilişki kurulduğu sürece Büyükşehir herkesten ürün alabilir. Kooperatif çeşitliliği artacak, alımlar da artacak. Tarımı, Büyükşehir desteklemeyecek de kim destekleyecek? Anayasa’da bütçenin yüzde 4’ünün çiftçiye destek vermesi gerekiyor. Yıllardan beri vermiyoruz, veremiyoruz. Tarım Bakanlığı verileri orada. Çiftçimizi destekleyemiyoruz. Biz destelemek istiyoruz, müsaade edin de destekleyim. İzmirli vatandaşımızın, Ödemiş, Tire, Bergamalı, Bayındırlı vatandaşlarımızın cebine para girecek.”

Editör: Haber Merkezi