Gizem TABAN/İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) ekim ayı olağan üçüncü oturumu İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Mustafa Özuslu’nun yönetiminde gerçekleşti. Toplantıda; İBB ile Adıgüzel Eğitim, Kültür, Araştırma, Yardımlaşma ve Sağlık Vakfı arasında imzalanmak üzere hazırlanan protokol hakkındaki önerge tartışma yarattı.

PROTOKOL TARTIŞMASI

Komisyonlardan oy çokluğu ile meclis gündemine gelen; İBB ile Adıgüzel Eğitim, Kültür, Araştırma, Yardımlaşma ve Sağlık Vakfı arasında imzalanmak üzere hazırlanan protokole ilişkin önerge tartışmalara neden oldu. Protokole ilişkin eleştirilerde bulunan AKP Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, “İzmir’in malı İzmirli olmayan bir vakfa üniversite adı altında veriliyor, bu kabul edilemez” dedi. AKP’li meclis üyeleri de protokole eleştirilerde bulunarak onay vermediklerini ifade etti. CHP’li meclis üyeleri de eleştirilere yanıt verdi.

‘İZMİR’E FAYDALI OLACAK’

Protokole ilişkin söz alan Hukuk Komisyonu Başkanı CHP Meclis Üyesi Ufuk Yörük, “Bunu ön protokol olarak ele almamız lazım. Bu protokol hayata geçtiğinde bir üniversite kurulmuş olmuyor. Üniversite kurma yetkisi YÖK’te. Bu protokolle birtakım hazırlıklar yapılacak, YÖK izin verirse üniversite yapılacak. Öyle bir durumda da üniversite kuruluş protokolü olacak ve bu protokol de meclisten geçecek. Bu iş yasal mı değil mi diye inceledik, bir sorun görmedik. Başka örnekleri var mı diye araştırma yapıldı, AKP’li Esenyurt Belediyesi bu konuda bir adım atmış hayata da geçmiş. Tabi ki çok kıymetli üniversiteler var ama İBB’nin bu protokol ve üniversiteyle amaçladığı nokta farklı. Biz bunun tarıma dayalı teknolojik gelişmelere yönelik değerlendirilmesini istiyoruz. İzmir’e, Türkiye’ye faydalı olacak, uluslararası boyutta ses getirecek. İhtiyaç anlamında İzmir’e yakışacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

‘TAHSİS SÖZ KONUSU DEĞİL’

AKP’li Hızal’ın eleştirilerine yanıt veren CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, “AKP Grup Başkan Vekilinin gündem konusu ile ilgili söz alıp daldan dala her konuda siyaset yaptı, artık alıştık. Kendilerinin gündem maddesindeki protokolü gerektiği şekilde okumadığını düşünüyorum. Burada bir taşınmaz tahsisi yok, bu ön protokol. Burada vakfın merkezinin neresi olduğunun konuyla alakası yok. Tahsis olmadığı gibi bir üniversite kurulması için YÖK’ün izin vermesi gerekiyor, vermezse üniversite kurulamaz. YÖK izin verirse üniversite kurulursa tüm detayları içeren yeni bir protokol olacak. Böyle bir izin olmazsa burası zaten İBB’nin kullanımında. Biz kimseye bir şey vermiyoruz. Bu ön anlaşma ki YÖK ile gerekli prosedür yürüsün. Burada kıyamet koparacak bir şey yok. Burada bir tarım ve teknoloji üniversitesi kurulması ve uluslararası standartlarda olmasından bahsediliyor. İzmir’de de böyle bir üniversite kurulması isteniyor” ifadelerini kullandı.

HÜKÜMETE ‘VAKIF’ ÇIKIŞI

Kökkılınç ayrıca, “Biz hükümetin başka vakıflara neler yaptığını biliyoruz. Gençlik ve Spor Bakanlığının 2020 mali raporuna baktığımızda 293 milyon vakıflara aktarım yaptığını görürsünüz. İBB’yi böyle gereksiz ve yanlış ithamlarla germesinler. Halkı da yanıltmasınlar. Biz burada istiyoruz ki; Tarım ve Teknoloji Üniversitesi uluslararası standartlarda kurulsun, Meclis olarak buraya bir eğitim kurumu kazandıralım” dedi.

‘ÜNİVERSİTE YAPILIRSA İBB ORTAĞI OLACAK’

Eleştirilere bir yanıt da İBB Başkan Vekili Özuslu’dan geldi. Özuslu, şunları söyledi: “Burada eğitime bir yatırım söz konusu. Başkanımız Sayın Tunç Soyer bir irade ortaya koymuş, vakıf böyle bir şey yapacağını söylemiş, başkanımız da ‘Bende İzmir’de bir Tarım ve Teknoloji Üniversitesi kurmak istiyorum, gelin birlikte kuralım’ demiş. Tahsis falan külliyen yalan. Yapılan bir ortaklıktır. İBB, kurulacak üniversitenin ortağı olacak. Vakıf, sermaye ve yatırımla bu işin içinde olacak, İBB’de de İzmir’in simgesi bu alanla bu üniversitenin ortağı olacak. Üniversitenin kurulabilmesi için YÖK ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayı gerekiyor. Yapılmak istenen üniversite yapılamazsa, izinler verilmezse o mülklerin kullanımı yine bizim. Dolayısıyla süreç tamamlanmadan olmayan şeyleri olmuş gibi gösterip süreci baştan akamete uğratmanın alemi yok. Muhalefet olarak yapılmasını istemeyebilirsiniz ama İzmir’e böyle bir üniversitenin kazandırılması ve ‘Başka bir tarım mümkün’ mottosuyla eğitimlerin hayata geçirilmesi için bunu yapmaya çalışıyoruz.”

‘TALEP GELDİ DE BİZ Mİ HAYIR DEDİK’

AKP Grubu’nun ‘İzmir’de hiç mi vakıf yok da İstanbul merkezi vakıfla bu protokol yapılıyor?’ minvalindeki çıkışına yanıt veren Başkan Vekili Özuslu “İBB’nin İzmir’deki STK ya da vakıflarla bir problemi yok. Ama şu var; eğer İzmir’deki herhangi bir vakıf İBB ile ortak bir üniversite kurmak için irade ortaya koyarsa İBB Adıgüzel Vakfı’na gösterdiği ilgiyi aynı şekilde o vakfa da gösterir. Böyle bir talep geldi de biz mi hayır dedik” dedi.

‘ACELEYE GETİRMEYELİM’

İYİ Parti Grup Başkan Vekili Kemal Sevinç ise önergenin daha detaylı görüşülmesi ve tereddütlerin giderilmesi gerektiğini ifade etti. Sevinç, “Hassas bir konuyu aceleye getirmeyelim. Üniversitelerden, vakıflardan talepler gelebilir ama gelen taleplerin kente faydasını birlikte değerlendirelim” dedi.

‘ARA VERİLDİ’

CHP ve AKP meclis üyeleri arasında süren tartışmaların ardından CHP Grubu oylama yapmayı talep etti. Karar için mecliste yeterli çoğunluğun olmaması üzerine oturuma ara verildi. Aranın ardından açıklamalarda bulunan CHP Grup Sözcüsü Kökkılınç, İYİ Parti’nin talebi ve tereddütlerinin giderilmesi için İBB Başkanı Tunç Soyer’in de isteğiyle söz konusu protokol hakkındaki önergenin gündemde bırakılarak komisyonlara iade edilmesini önerdi. Önerge, gündemde bırakılarak komisyonlara iade edildi. Önerge, bir sonraki mecliste görüşülecek.

Editör: Haber Merkezi