Gizem TABAN/İZGAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) nisan ayı olağan ikinci meclis oturumu İBB Başkanvekili Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Mustafa Özuslu’nun idaresinde gerçekleşti. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde yapılan toplantıda; tarım alanının, ticaret-konut-turizm alanı olarak düzenlenmesine ilişkin önerge tartışıldı. 

PLAN DEĞİŞİKLİĞİ TARTIŞMASI

Komisyonlardan oy çokluğu ile meclis gündemine gelen; Dikili’nin Çandarlı Mahallesi’nde yer alan ve İBB’nin yaptığı plan doğrultusunda tarım alanı statüsüne sahip 2 adet arsanın, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan İzmir Manisa Planlama Bölgesi planı kapsamında Ticaret-Turizm-Konut alanı olarak düzenlenmesine ilişkin imar planı değişikliği hakkındaki önerge tartışmalara neden oldu. AKP Grubu, önergenin reddedilmesini eleştirerek İzmir’in plansız olduğunu öne sürdü. Önergeyi reddeden CHP Grubu ise söz konusu alanın tarım alanı olduğuna dikkat çekerek, alanın konut ve ticaret alanına açılmaması gerektiğini vurguladı. Önerge, oy çokluğuyla reddedildi.

‘MERKEZİ İDARE ANKARA’DAN BAKIYOR’

Önergeye ilişkin söz alan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, merkezi idarenin, yerel idarenin görüşüne göre hareket etmesi gerektiğini vurgulayarak, “Oy çokluğuyla geçen bu konu ne yazık ki 6 ay öncesinde de gündeme gelmiş, komisyon yine reddetmiş. Hiçbir değişiklik yapılmadan tekrar meclis gündemine getiriliyor. Dolayısıyla oy çokluğuyla reddedilmesi doğru bir karar. İzmir’in plansız olduğuna dair eleştiri yapıldı. Dikili’deki bu konu ile ilgili 1/100.000 binlik planlarda her ne kadar konut-ticaret alanı gibi bir lekeleme söz konusu olsa burası 1/25.000’lik planlarda tarım alanı, ki bunu İBB yapıyor. İBB, 1/100.000’lik planlar için dava açmıştı, tarım alanının ticarete, konut alanına açılmaması için… Bu davada da bilirkişi raporu İBB lehine geldi. Muhtemelen, eğer mahkemede bilirkişi raporu lehine bir hüküm verilecekse; bu 1/100.000’lik plandaki konut-ticaret alanı lekesi iptal edilmiş olacak. Konu yargıya ait… Yargıda olması sebebiyle bugün tarım alanı olan bu yerle ilgili bu komisyona gelen önergenin kabul edilmesi mümkün değil. Yerelden yönetim esastır. Merkezi idare 1/100.000’lik planı merkezi idare yapıyor, 1/5000’lik ve 1/25.000’lik planı büyükşehir belediyeleri yapıyor. Merkezi idarenin, yerel idarenin görüşüne değer vermesi ve ona göre hareket etmesi gerekirken, burada merkezi idare Ankara’dan bakarak planlama yapmış. Burada taahhüdünü yerine getirmeyen merkezi idare… Bu nedenle İBB’den 1/100.000’lik plana açtığı davadan vazgeçmedi, ki bilirkişiler buranın konut-ticaret alanına açılmaması gerektiğine dair karar vermişler. Yargı süreci tamamlanmadan burada bir tasarruf yapılamaz” diye konuştu. 

‘ARAMIZDA KOCAMAN BİR FARK VAR’

CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın da şunları söyledi: “1/100.000’lik planları bakanlık yapar. En üst ölçekli planlar olduğu için geleceğe dönük tasarım ortaya koyar, 100.000’liklerin aynısı olacaksa neden 1/25.000’liklere ihtiyaç var? Yerel idare oranın ihtiyaçlarına bakar ve kentsel yerleşim olan yerin gerçekten yapı ve imara açılmasının gerekli olup olmadığını değerlendirir. Nüfus hareketlerine, şehrin yayılma hızına bakar ve değerlendirir. Burada ihtiyaç var, imara açın derler, tartışırız. Ama 1/100.000’likte böyle 1/25.000’likte böyle olmak demek imarın mantığına aykırıdır. Üç beş ay önce burada bu gerekçe ile reddettiğimiz önergeyi hangi gerekçe ile kabul edeceğiz, hiçbir değişiklik yok. Ceza’nın şarkısında söylediği gibi sizinle bizim aramızda kocaman bir fark var. Bizim hayata bakış açımızla, sizin hayata bakış açınızla, bizim şehircilik anlayışıyla sizin şehircilik anlayışıyla, bizim yatırım anlayışıyla sizin yatırım anlayışı arasında kocaman bir fark var. O yüzden biz Cumhuriyet Halk Partisiyiz. O yüzden siz AK Partilisiniz. O yüzden siz iddialı, şaşalı rant yatırımlara para harcıyorsunuz. Geçmediğimiz köprülere para veririz. Bu millettin parasını nereye harcadığınızı sormaya devam edeceğiz. Burada herkes her şeyi gayet iyi anlıyor.”

‘İMAR RANTINA İZİN VERMİYORUZ’

İmar rantına izin vermeyeceklerinin altını çizen İmar Komisyonu Başkanı CHP’li İrfan Önal, “Arkadaşlarla aramızdaki durum şu, plandan ne anlıyoruz? İmardan anladıkları her yerin imara açılmasıysa, doğru. Biz imara ve imar rantına izin vermiyoruz. Altı ay önce bu dosyayı reddetmiştik. Alanın yüzde 90’ı boş, yeni yer açılması ile ilgili öneri gelmiş, reddettik. İzmir’in yüzde 100’ünün 1/25.000’lik planları mevcut. İmara açılan yerlerin kaldırılıp tekrar tarım yapılacağına yeniden imara açılmaya çalışılıyor” dedi.

Editör: Haber Merkezi