Gizem TABAN/İZGAZETE- İBB Başkan Vekili Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Mustafa Özuslu’nun idaresinde gerçekleşti. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) yapılan toplantıda gündem; Grand Plaza şirketinin sermaye artırımını içeren önerge ile Rotary Kulübü ile yapılacak etkinlik oldu. Ayrıca CHP ve AKP arasında ‘beceriksiz’ polemiği yaşandı. 

SERMAYE ARTIRIMI TARTIŞMASI

İBB’nin iştiraki olan Grand Plaza A.Ş.’nin sermayesinin 133 milyon 458 bin 415,00 TL’den 60 milyon TL arttırılırak; 193 milyon 458 bin 415,00 TL’ye çıkarılması hakkındaki önerge oy çokluğuyla kabul edildi. Söz konusu sermaye artırımı tartışmalara neden oldu. 

‘VATANDAŞ İÇİN ZARAR EDERİZ’

Grand Plaza şirketine ilişkin sermaye artırımını içeren önergeye AKP’li meclis üyeleri eleştirilerde bulundu. Eleştirilere yanıt veren Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı CHP’li Meclis Üyesi Bülent Sözüpek, “Biz bir kamu kurumuyuz. İzmir halkına hizmet ederken zarar etmeyi göze alacak bir belediyeyiz. Kamu kurumlarının amacı kar etmek değil. Ekmek kaç lira oldu? Arka sokaklarda olan vatandaşlarımızın ekmek alması için tabi ki zarar edeceğiz. Ülkede girdi maliyetlerinin artması ve pandemiden dolayı kafe, restoranlar, hepsi zarar etti. 2020’de yüz binlerce şirket kapatıldı. Şirketin sermaye artırımı kaçınılmaz hale gelmiştir. O zaman devletimiz şunu deseydi; ‘siz kamu kurumusunuz, sizden ecri misil almıyoruz zararınızı biz karşılıyoruz’ deseydi” ifadelerini kullandı.  

‘KENDİSİNE YAKIŞTIRAMADIK’

AKP’li Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe’nin ‘Eğer bu şirket zarar ediyorsa belediye başkanı, belediye başkan vekili beceriksizdir’ ifadeleri üzerine söz alan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç ise, “Hüsnü Bey her zamanki gibi kişiselleştirdi. ‘Beceriksiz’ sözcüğünü kendisine yakıştıramadık. Ticaret Kanunu’na göre yapıtımız bir işlem. Bu kadar büyütecek veya algı operasyonu yapacak bir durum yoktur. Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanımız da gerekli açıklamayı yaptı” diye konuştu.

‘AYNAYA BAKSINLAR’

AKP’li Boztepe’nin ardından AKP Grup Başkan Vekili Özgür Hızal’ın da ‘beceriksiz’ çıkışında bulunması üzerine tekrar söz alan CHP’li Bülent Sözüpek, “Bu ülkede beceriksizliği, iş bilmezliği, vatandaş sokakta yaşayarak görüyor. Gençlerin yüreğindeki umudu ülkeyi yönetenler söküp aldı. Gençlerimiz intihar ediyor. Bir beceriksiz varsa aynaya baksınlar” dedi.

‘SANATA KARŞISINIZ’

İBB’nin ev sahipliği yaptığı, Alsancak Rotary Derneği iş birliğiyle bu yıl on dördüncüsü düzenlenecek olan Ulusal Genç Solistler Yarışması etkinliği ile ilgili giderleri içeren önerge tartışma yarattı. AKP’li meclis üyeleri, belediyenin mali yapısının kötü olduğunu öne sürerek etkinlik için gereken maliyetin harcanmamasından yana tavır aldı. Bunun üzerine açıklama yapan CHP Meclis Üyesi Bülent Sözüpek, “Ekonomimizin kötü gittiğini söylüyorlar. Geçtiğimiz günlerde Buca metrosunun imza törenini yaptık. Keşke gelip milyarlık yatırımı görselerdi. Yine bir finans kuruluşundan AAA notu aldık. Yatırımlarımız devam ediyor. Siz sanata karşısınız. Kameralara karşı şov yapma ihtiyacınız olabilir buna izin vermeyeceğim” ifadelerini kullandı. 

‘BARIŞIK OLMALARINI DİLERİZ’

AKP Grubu’nun söz konusu etkinlikle ilgili protokol hazırlanması gerektiğini öne sürmesi ve eleştirmesi üzerine söz alan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, “İzmir, sanatla anılması gereken bir kent. İzmir’i temsil eden tüm parti gruplarının sanatla barışık olmasını dileriz. Sanatla ilgili her türlü etkinliğe destek vermelerini dileriz. Katılımcı demokrasi dediğimiz kavramla yönetiyoruz, 3 yıldır böyle çalışıyoruz. Bu çoğu zaman iş birliği protokolüyle gündeme geliyor ama katılımcı demokraside her zaman protokol yapmak zorunda değilsiniz. Rotary değerli bir sivil toplum kuruluşudur. Son derece önemli kamu hizmetleri yapan bir kulüp… Dolayısıyla sanatın desteklenmesi sanatın teşvikidir” açıklamalarında bulundu. Söz konusu önerge oy çokluğuyla kabul edildi.

AKP, TOPU ODA BAŞKANLARINA ATTI

İBB Başkanı Tunç Soyer, önceki meclis oturumunda İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Mahmut Özgener ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar’ın, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ile birlikte bakanlıklara yaptığı ziyarete Büyükşehir Belediye Başkanı olarak kendisinin davet edilmemesi konusunda Vali Köşger ve bakanlıklara sitem etmişti. Meclis’in ikinci oturumunda konuya ilişkin açıklamalarda bulunan AKP Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, “İBB başkanı Sayın Soyer, bir Ankara programı üzerinden eleştiriler ortaya koydu. Bilgi üzerine değil ama tahmin üzerine konuşuyorum; o programın randevularını ve organizasyonunu Sayın Başkanın muhtemelen her hafta görüştüğü EBSO ve İZTO başkanları yapmıştır, randevuları kendileri almıştır. Kendisi oda başkanlarından bu bilgiyi alabilirdi.” diye konuştu. 

‘GEREKÇELERİ ORTADAN KALDIRMAZ’

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Başkan Vekili Mustafa Özuslu, “O programın EBSO ve İZTO’nun düzenlemesi olması gerekçeleri ortadan kaldırmaz. Sayın Başkan da sitemini dile getirdi. Mesele şu; Sayın Valimiz Sayın Belediye Başkanımızın ilişkileri gayet iyi. İzmir’i ilgilendiren konularda yoğun bir şekilde çalışma yürütüyorlar. İzmir’in seçilmiş büyükşehir belediye başkanı niye o programda yok” dedi.

Editör: Haber Merkezi