Gizem TABAN/İZGAZETE- Toplumsal cinsiyet eşitliği alanında önemli çalışmalara imza atan İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) Turuncu Dernek, Eşit Yaşam Derneği ve İzmir İş Kadınları Derneği ile protokol imzaladı. Kültürpark İzmir Sanat’ta bulunan Nazım Hikmet Heykeli önünde gerçekleşen protokol törenine; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Turuncu Dernek ve İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Eşit Yaşam Derneği ve İzmir Kent Konseyi Başkanı Nazik Işık, İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD) Başkanı Betül Sezgin, İBB Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Sözcüsü ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Başkanı Nilay Kökkılınç, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın eşi Deniz Arda, oda ve STK temsilcileri katıldı. İmzalanan protokol kapsamında İBB, toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarını güçlendirecek.

‘UMUT VERİYOR’
Söz konusu protokolleri imzalamaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Türkiye’nin karanlık gündeminde, dünyanın en güzel şehirlerinden biri olan İzmir’de böyle protokolleri imzalıyor olmak bize umut veriyor. Bu 3 protokol İzmir’de toplumsal cinsiyet eşitliğini güçlendirme çalışmalarımızın da önemli bir kilometre taşı” dedi.

PROTOKOLLERİN İÇERİĞİNDE NELER VAR?
Protokoller kapsamında yapılacak çalışmalara dair açıklamalarda bulunan Başkan Tunç Soyer, “Turuncu Dernek ile protokolümüz; belediyemizin farklı birimlerinde görev yapan çalışanlarımızın toplumsal cinsiyet eşitliğine dair farkındalığı artırmayı hedefliyor. Bu kapsamda Turuncu Dernek ile Kadın Çalışmaları Müdürlüğümüz tarafından ortak eğitimler ve atölyeler düzenlenecek. Protokol kapsamında ayrıca, belediyemizin başvuranı veya ortağı olduğu ulusal ve uluslararası projelerde kadınları ve kız çocuklarını güçlendirmek için birlikte hareket edeceğiz. Toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik kültür temalı Turuncu Bahçeler ve Kent Kadın Müzesi projelerinde de Turuncu Dernek’le ortak çalışacağız. Meslek Fabrikası ve Anahtar Kadın Çalışmaları Bütüncül Hizmet Merkezimizdeki meslek edindirme kurslarına kadınların katılımını teşvik etmek protokolümüzün diğer bir amacı. Eşit Yaşam Derneği ile imzaladığımız protokol kapsamında ise, eğitim, anket ve veritabanı çalışmaları yürüteceğiz. Ortaklığımız, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin adil ve eşit hizmet anlayışını daha da geliştirecek. Üçüncü olarak İZİKAD ile bir protokol imzalıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi, genç kadın girişimciliğinin desteklenmesi amacıyla oluşturulan Genç İZİKAD Projesi çerçevesinde Meslek Fabrikası’nda ofis desteği sunacak. Belediyemiz ayrıca ulaşım ve lojistik desteği verecek, eğitimler için yer imkânı sağlayacak” diye konuştu.

‘DÜZENİ DEĞİŞTİRECEĞİZ’
Yerel yönetimlerin halka en yakın hizmeti sunan kamu kurumları olduğunu ve bundan dolayı toplumsal cinsiyet eşitliğinin yaygınlaşmasında çok önemli görevlere sahip olduğunu vurgulayan Soyer, “Kadınların karar mekanizmalarına katılmaları ve kentsel hizmetlerden eşit şekilde yararlanabilmeleri en temel görevlerimiz arasında yer alıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu sorumluluğunun bilinciyle toplumsal cinsiyet eşitliğinin geliştirilmesi için sivil toplumda pek çok alanda ortak çalışmalar yürütüyor, yürütmeye de devam edecek. Çünkü biliyoruz ki; toplumsal barışı, özgürlükleri ve adaleti sağlamanın ilk adımı kadınlara yönelik ayrımcılığı ve eşitsizliği hayatın her anında ve her alanında sona erdirmek. Kurallarını sadece erkeklerin koyduğu bu yanlış düzeni birlikte değiştireceğiz. Kadın hareketinin sadece toplumsal cinsiyet eşitliği değil, iklim krizi ve tüm global toplumsal sorunlarla aynı şekilde yaşamsal bir öneme sahip olduğunu biliyoruz. Yürüttüğümüz tüm çalışmalarla beraber bugün imzaladığımız 3 protokolün amacı tam olarak; kadınların yaşamın tüm alanlarındaki varlığını koşulsuz, şartsız, amasız, fakatsız desteklemek” ifadelerini kullandı. 

‘İYİ Kİ BAŞARDIK’
Eşit Yaşam Derneği Başkanı Nazik Işık ise, “Nerede ayrımcılıkla ilgili bir mücadele varsa el uzatma konusunda Büyükşehir Belediye Başkanımızı görüyoruz. Dileriz ki bu protokoller, İBB’nin daha çok kadın ve LGBTİ gönüllü kazanmasına, daha çok işbirliği üretmesine, daha çok STK ile çalışma yapmasına vesile olur. İyi ki hep beraber bunu başardık” dedi.

‘GURUR VERİCİ’
İZİKAD Başkanı Betül Sezgin de, “İZİKAD olarak toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. Bir STK olarak hepimiz aynı kişiyiz doğru kişilerle doğru yerde olmanın sevincini yaşıyoruz. İzmir’de olmak bir ayrıcalık. Hangi kuruma gitsek hızlıca kapılarını bize açıyor. Güzel bir protokol gerçekleştiriyoruz. Bu protokoldeki 3 dernekten biri olmak çok gurur verici. Bu protokol çok güzel işlere vesile olacak” ifadelerini kullandı. 

İBB’YE TEŞEKKÜR
Turuncu Dernek Başkanı Işınsu Kestelli, “Turuncu Derneği olarak, toplumsal cinsiyet eşitliği merkezinde; kadın, çocuk, LGBTİ, mülteci ve ayrımcılığa uğrayan herkesin eşitliğe sahip olması için yola çıktık. Tüm kentte bir eşitlik iklimi yaratmak için çalışıyoruz. Her adımda bize destek olan İBB’ye ve tüm STK’lara teşekkür ediyoruz. İşbirliğimizin hayırlı olmasını diliyoruz” diye konuştu. 

‘ÇALIŞMALAR BÜYÜYECEK’
İBB CHP Grup Sözcüsü ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Başkanı Nilay Kökkılınç, “Böyle bir çalışma içerisinde olmak büyük mutluluk duyuyorum. 2019’da Başkanımız Sayın Tunç Soyer ile İzmir’i yönetmek için görev üstlendik. Başkanımız Tunç Soyer’e ve kadın alanındaki çalışmalarıyla bize güç veren eşi Neptün Soyer’e, Büyükşehir Belediyemizin bürokratlarına ve çalışanlarına destekleri için çok teşekkür ediyorum. STK’lar ile işbirliği yapmak katılımcı demokrasiyi de çalıştırmaktır. Bu da bizim için çok önemli. STK’ların bize duyduğu güvenden büyük mutluluk duyuyorum. Toplumsal cinsiyet eşitliği alanında yaptığımız çalışmalar daha da büyüyecek” açıklamalarında bulundu.

Editör: Haber Merkezi