Gizem TABAN/İZGAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) yeni yılın ilk meclis toplantısını gerçekleştirdi. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde ve İBB Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Tunç Soyer’in yönetiminde toplantıda önemli kararlar alınırken tartışmalar da yaşandı. Toplantının başlangıcında İBB’nin iştiraki olan İZBETON’un Genel Müdürü Heval Savaş Kaya şirket faaliyetleriyle ilgili, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Suphi Şahin ise Belediyenin kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin sunum yaptı. Toplantıda ilginç bir olay yaşandı. AKP’li meclis üyeleri, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Şanlıurfa’da yaptığı açıklamayı örnek göstererek İzmir’de İBB’nin çiftçilere ücretsiz elektrik vermesini içeren önerge verdi. Toplantının sonunda Başkan Soyer, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’e ve Bakanlıklara sitem etti. 

DENETİM KOMİSYONU SEÇİLDİ

Meclis’te yapılan gizli oylama sonucunda Denetim Komisyonu’na CHP’den Erhan Uzunoğlu, Bahar Gürsul ve Nilüfer Bakoğlu Aşık, AKP’den ise Hakan Yıldız seçildi.

ÇİFTÇİLERE ÜCRETSİZ ELEKTRİK

AKP’li meclis üyelerinin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Şanlıurfa’da yaptığı açıklamayı örnek göstererek verdikleri; İzmir’de İBB’nin çiftçilere ücretsiz elektrik vermesini içeren önerge oy çokluğuyla gündeme alınmadı. Konuya ilişkin söz alan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, İBB’nin kooperatifler aracılığıyla çiftçilere ücretsiz elektrik vereceğini açıkladı. Kökkılınç, “Öncelikle, CHP Genel Başkanımızın projesini destekledikleri için teşekkür ediyoruz. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu bunu söylerken 11 Büyükşehir Belediyemizin uygulamalardan yola çıkarak dile getirmiştir. Çiftçilerimiz çok zor durumdadır. Özellikle elektriğe gelen zamlar bunu açıkça ortaya koyuyor. Biz İBB olarak zaten yenilenebilir enerji kaynaklarıyla yola çıktık, uygulamalarımızı böyle gerçekleştiriyoruz. Biz GES’ler ve güneş panelleriyle elektrik üretiyoruz, enerji üretiyoruz. Kooperatifler aracılığıyla çiftçilerimize ücretsiz elektrik vereceğiz. Ayrıca İBB’nin 12 tesisinde GES’ler ve güneş panelleri sayesinde elektrik enerjisinden tasarruf ettik. Üç ayda bile yapılan tasarruf 3 milyon 200 bin lira… Bugün katı atık tesislerimizden de çok ciddi elektrik elde ediyoruz” diye konuştu. 

‘ZATEN ÇALIŞMA YAPIYORUZ’

Önergenin gündeme alınmama gerekçesine ilişkin açıklamalarda bulunan Başkan Tunç Soyer, İBB’nin bu konuda zaten çalışma yaptığını belirterek, “Karaburun Parlak’ta 160 hektar alanın sulanmasıyla ilgili mevcut sistem 55 bin kw elektrik tüketiyor. Bizim orada başlattığımız çalışmayla 110 bin kw elektrik üreteceğiz. Fazlasını da satacağız. Yine aynı şekilde Bergama Kozluca’da elektriği güneş enerjisinden almak üzere çalışma yapıyoruz. Bu çalışmalar yapılıyor, bunun için meclis kararı almaya ihtiyaç yok. Tartışılan konuyu bu nedenle gündeme almıyoruz” ifadelerini kullandı.

O İLÇELERE EMSAL ARTIŞI YOK

Bornova Belediye Meclisi ile Karşıyaka Belediye Meclisi’nin deprem sonrası yaşanan mağduriyeti önlemek amacıyla aldığı emsal artışı kararını içeren önergeler İBB Meclisi’nce oy çokluğu ile uygun bulunmadı. Önergenin, İBB Meclisi’nin İzmir genelinde orta ve ağır hasarlı yapılar için yüzde 20 emsal artışına ilişkin kararı olduğu gerekçesiyle kabul edilmediği belirtildi.

‘DEPREMİN SİYASETİ OLMAZ’

Bornova ve Karşıyaka’yı kapsayan emsal artışı hakkındaki önergelerin kabul edilmemesi sonrasında Cumhur İttifakı meclis üyelerinden eleştiriler geldi. Bunun üzerine söz alan CHP Grup Başkan Vekili Mustafa Özuslu, “Depremin siyaseti olur mu? Olmaz. Çünkü deprem kimseyi ayırmıyor. Deprem günlerinde korona olduğum için sizden dinledim, gözlerim yaşlı dinledim. ‘İBB, depremi deprem olduğunda hatırlıyor’ nasıl bir cümle? Öyle değil. Biz hep hatırlıyoruz ve bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Deprem Daire Başkanlığı depremden önce kuruldu. Elimizi vicdanımıza koyalım. İnşaat Mühendisleri Odası ile protokol imzaladık, kim karşı çıktı? Üç üniversite ile fay hattı ve depremsellik incelemesi ile ilgili çalışacağımız zaman ayak direyenler kimlerdi? İşte siyaset burada devreye giriyor. Biz, deprem gerçeğiyle karşılaştığımızda İzmir’de neler yapabiliriz bunun planlarını yapmaya çalışıyoruz. Sadece emsal artışı vererek depremi, yıkımları önleyeceksek, insanların hayatta kalmalarını, evini kaybetmemesini sağlayacaksak ben varım. Ama yok. Şehir planlama diye bir bilim var” açıklamalarında bulundu.

‘SEBEBİ İZMİR’İN OLUMLU ALGISI’

Genel Sekreter Yardımcısı Suphi Şahin’in kentsel dönüşüm konusunda yaptığı sunuma değinen Başkan Soyer, “Suphi Bey çok kapsamlı bir sunum yaptı, ama bir yerin eksik ya da yanlış anlaşıldığını düşünüyorum. Ona dikkat çekmek isterim.  Nüfus üzerinden bir projeksiyon yaptıklarını anlattı. 2010 yılında İzmir’in nüfusu 3 buçuk milyon, 2020 yılında 4 buçuk milyon, bu aralarla artarsa 2030’da 5 milyon 600 bin nüfusun olacağını söyledi.  İzmir’in 25 binlik planları 6.6 için öngörülmüş. İzmir’de değer artışlarının yükselmesinin sebebi İzmir’in Türkiye ve dünyadaki olumlu algısıdır, imar alanlarının azlığı değil” dedi.

‘TEK ÇÖZÜM YOLU BU MU?’

Toplantıda söz alan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Popülist siyaset yapmamalıyız. Daha yaşanabilir bir kent için imar revizyon planlarına ihtiyacımız olduğunu konuşuyoruz bunda haklıyız, araya bir deprem konusunu sokuyoruz, depremi binaları yıkıp birkaç kat yaparak çözmekten bahsediyoruz. Hani bizim bina envanterimiz hani bizim bölge bölge yapmamız gereken revizyon imar planı çalışması? Bu kentin her yeri aynı sorunlara mı sahip? Depremden hasar gören binaların yenilenmesini hepimiz istiyoruz ama bunu emsal artışıyla çözmeyi herkes savunuyor mu? Bütüncül bakarak envanter çalışması yapılmalı. Şu an bu konudaki yasa yeterli bir yasa mı? Asıl konuşmamız gereken Türkiye’de bununla ilgili yeterli yasanın çıkarılması. Deprem vergileri doğru şekilde kullanılamaz mı, Bayraklı afet bölgesi ilan edilemez miydi? Yeterli yasayı çıkarmak, yeterli merkezi hükümet yaklaşımı… Bunlar yapılamaz mı? Tek çözüm yolu buymuş gibi konuşuyoruz” diye konuştu. 

‘HERKESİN HAKKINI KORUYACAĞIM’

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ve Bakanlıklara sitem ederek oturumu sonlandıran Başkan Tunç Soyer, “Bir söz ve bir sitemle toplantıyı bitirmek istiyorum. Geçen hafta İzmir Ticaret Odamızın, Ege Bölgesi Sanayi Odamızın başkanları AK Parti milletvekilleriyle beraber Ankara’ya bir çıkarma yaptılar. Basında böyle yer aldı. Ve İzmir’in birçok talebini bakanlıklar da dile getirdiler. Bunula tabi ki iftihar ediyoruz. İzmir’in haklarıyla ilgili bakanlıklar nezdinde talepte bulunmak güzel bir girişim. Fakat İzmir Valimiz Sayın Yavuz Selim Köşger’i de götürmüşler. İzmir Valimiz hepimizin Valisi… Gönül isterdi ki, ‘Arkadaşlar, lojistik alanını organize sanayi bölge alanını konuşmaya gidiyoruz. Bu şehrin Büyükşehir Belediye Başkanı niye yok’ demesini beklerdim. Bakanlarımızın da ‘Arkadaşlar bana geliyorsunuz ama acaba bu konularda İBB ne düşünüyor’ demesini beklerdim. Bunlar olmadı, iyi olmadı. Ama ben şunu söylemek isterim; yüzde 58 oy alarak seçilmiş bir başkan olarak görevimin son anına kadar bugün doğan bebekten en yaşlı ninelerimize kadar herkesin hakkını korumaya devam edeceğim” açıklamalarında bulundu.

Editör: Haber Merkezi