İzmir Büyükşehir Belediyesi; İçişleri Bakanlığı’nın pandemiyle mücadele çalışmaları kapsamında çıkardığı genelge ve buna istinaden İzmir Valiliği İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun aldığı karar gereğince, toplu taşıma araçlarında “Elektronik HES Kodu Kontrolü” uygulamasını 30 Ekim’de başlatmıştı. Vatandaşların, İzmirim Kartlarını, HES kodları ile eşleştirmeleri için verilen süre 20 Aralık’a uzatıldı.



Nasıl yapılacak?
İzmir’de akıllı ücret toplama sistemini işleten ESHOT Genel Müdürlüğü, vatandaşların, HES kodlarını ve TC kimlik numaralarını, kullandıkları İzmirim Kart ile eşleştirebilmesi için özel bir internet sitesi oluşturdu. “hes.eshot.gov.tr” adresli sitede, yalnızca bir İzmirim Kart için eşleştirme yapılabiliyor. Kişiselleştirilmiş (fotoğraflı) ya da hamiline tüm İzmirim Kartların, HES kodları ile eşleştirilmesi gerekiyor. Kullanımı oldukça kolay tasarlanan sitede, vatandaşlar, istenen bilgileri tek adımda girip, kaydını yaptırabiliyor. HES Kodu, İzmirim Kart ya da kişisel bilgilerin değişimi ve güncellenmesi işlemleri de aynı siteden yapılıyor. Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, metro istasyonlarında, vapur iskelelerinde, çeşitli hizmet binalarında ve sosyal tesislerde bulunan dijital bilgilendirme kiosklarında da eşleştirme işlemi yapılabiliyor.

Yardım masaları da oluşturuldu
Öte yandan, internet erişimi olmayan ya da işlemi dijital mecralarda yapamayanlar için Bornova, Halkapınar, Çankaya, Konak, Üçyol, Göztepe ve Fahrettin Altay metro istasyonlarında; Havalimanı, ESBAŞ, Şirinyer, Hilal, Halkapınar, Alsancak, Salhane, Karşıyaka, Demirköprü ve Çiğli İZBAN istasyonlarında; Karşıyaka, Konak ve Bostanlı vapur iskelelerinde; Konak Bahri Baba Aktarma Merkezinde yardım masaları oluşturuldu. Buralarda görev yapan bilgisayarlı personel, vatandaşlara yüz yüze hizmet veriyor ve HES kodlarını İzmirim Kartları ile eşleştiriyor.  

65 yaş grubu ve engelliler
Toplu ulaşımdan ücretsiz yararlanan 65 yaş üstü vatandaşlar ile yüzde 40 ve üzeri engelli raporu olanların da pandemiyle mücadele kararları kapsamında fotoğraflı İzmirim Kart çıkarması ve HES kodlarını eşleştirmesi gerekiyor. Toplu ulaşım hizmetinden ücretsiz yararlanmaya devam edecek olan bu gruplara, İzmirim Kartları da “ücretsiz” veriliyor. 65 yaş üzerindekiler, kart başvurularını www.izmirimkart.com.tr adresinden yapabilir. Ardından da kartlarını Konak, Bostanlı İskele, Fahrettin Altay ve Bornova Metro’daki kart merkezlerinden fotoğraflı İzmirim Kartlarını alabilir.

Engelli raporları görülmeli
Engelli vatandaşların ise yüzde 40 ve üzeri engelli olduklarını gösteren heyet raporu, kimlik ve bir adet biyometrik fotoğrafları ile bu merkezlere başvurmaları gerekiyor Ağır zihinsel ve fiziksel engellilerin ve 18 yaşından küçük engellilerin başvuru işlemlerini, anne/babaları ya da vasileri yapabiliyor. Kart üniteleri, başvuru sahiplerine fotoğraflı İzmirim Kartlarını birkaç dakika içinde hazırlayıp veriyor.

Kart üniteleri hafta sonu da açık
65 Yaş grubu ile engellilerin yanı sıra 60 Yaş grubuna, öğrencilere ve öğretmenlere hizmet veren kart üniteleri 31 Aralık'a kadar hafta sonları da hizmet verecek.

Biniş bilgileri bakanlığa
İzmir Büyükşehir Belediyesi, pandemiyle mücadele çalışmaları kapsamında 30 Ekim’den bu yana İzmirim Kart biniş bilgilerini her gün T.C. Sağlık Bakanlığı ile paylaşıyor. Aktif kullanılan İzmirim Kartların, HES kodlarıyla eşleştirilmesi sonrasında kentte toplu ulaşım araçlarına yapılan tüm binişler elektronik takip altına alınmış olacak. Bakanlık, karantinada olması gerekirken, toplu ulaşımı kullanan hastaların ya da temaslı kişilerin tespitini yaparak cezai işlem başlatacak.