AFİFE NUR YILDIZ/İZ GAZETE Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Emrez Mahallesi’nde bulunan radyoaktif atıkların temizlenmesi için eylem başlatma kararı aldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na,  radyoaktif atıkların ortadan kaldırılması adına birçok kez çağrı da bulunduğunu belirten Arda, sorunun çözülmesi için her hafta cuma günleri 11 dakikalık “Duran Adam” eylemi gerçekleştirecek. İki yıldır Emrez Mahallesi’ndeki radyoaktif atıkları gündeme getirdiğini ifade eden Halil Arda, “Maalesef ki geldiğimiz noktada hiçbir adım atıldığını görmüyoruz” şeklinde konuştu. 

‘TEHLİKE ÇOK BÜYÜK’
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ve İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Albayrak ile atıkların temizlenmesi adına görüşmeler yaptığını ancak görüşmeler sonucu herhangi bir adım atılmadığını belirten Arda, “Bilim adamları ile yaptığımız görüşmeler var. 14 yıldır mücadelemize destek olan Prof. Hayrettin Kılıç ve Prof. Dr. Enver Yaser Küçükgül gibi birçok bilim adamımıza ve İzmir Barosu Avukatı Arif Ali Cangı gibi isimlere, Gaziemirliler adına çok teşekkür ederim” dedi. Radyoaktif atıkların normal değerin 219 katı büyüklüğünde olduğunu söyleyen Arda, Türkiye’nin nükleer atık çöplüğü haline getirilmeye çalışıldığına dikkat çekti.

‘DEVLETİN EL KOYMASI GEREKİR’
Türkiye’de bulunmayan atıkların, kimler tarafından ve nasıl getirildiğinin bilinmediğini vurgulayan Arda,“Atıkların nasıl ve ne şekilde getirildiğini biz bilmiyoruz. Ancak fabrika sahipleri bunu çok iyi biliyorlar. Tehlikenin ne kadar büyük olduğunu biliyorlar” şeklinde konuştu.  Devletin radyoaktif bölgeye el koyması gerektiğini ifade eden Arda, bölgenin koruma altına alınarak bilimsel yöntemlerle temizlenmesinin önemini vurguladı. Radyoaktif atıkların, insan sağlığı üzerindeki tehlikesine değinen Arda, “Burada yasayan vatandaşlarımızın sağlık sorunlarının neler olduğunu ben biliyorum. Burada bulunan bir kadının 3 çocuğu var. 2 çocuğu engelli. Diğer çocuğunun ikizini doğduğu an kaybetmiş. Bu insanlar, buranın tehlikesini yaşıyorlar. Ben de Gaziemir Belediye Başkanı olarak sadece Gaziemir’in değil, tüm İzmir’in ve Türkiye’nin dikkatini çekmek istiyorum” ifadelerini kullandı. Gaziemir’in Emrez Mahallesi’nde bulunan atıkların, Türkiye’nin bilinen ilk nükleer atıkları olduğunu söyleyen Arda,“Burayı temizleyemeyen bir ülke, yapacağı nükleer santrallere nasıl önlem alacak? Halkımızın sağlığını nasıl koruyacak? Bilmiyoruz” dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na seslenen Başkan Arda,  bölgeye el konulmasını isteyerek, bilimsel yöntemlerle temizlenmesinin mümkün olduğunu söyledi. Türkiye’de temizliği yapabilecek bir firmanın olmadığını ifade eden Arda, “Dünyada bu konuda uzman firmalar var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu firmalarla anlaşıp, halkımızın sağlığını tehdit eden bu tehlikeyi ortadan kaldırmalarını talep ediyorum. Bundan sonra her cuma saat 11.00’de 11 dakika boyunca burada durmaya devam edeceğim.  Bu mücadeleyi sadece Gaziemir’de ve İzmir’de değil bütün uluslararası dünyaya taşımaya kararlıyım. Burası temizleninceye kadar söz veriyorum namusumla burada olacağım” dedi.

Editör: Haber Merkezi