CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven, DİSK yönetiminin İl Merkezi'ne yaptığı ziyarette referandumda 'Hayır' oylarının İzmir'de yüzde 70, Türkiye'de ise yüzde 55'in üzerinde çıkacağını tahmin ettiğini söyledi. DİSK Genel Başkanı Kani Beko ise referandumda 'Hayır ' oyu kullanarak Cumhurbaşkanı'na OHAL ilan etme ve KHK ile ülkeyi yönetme yetkisi vermeyeceklerini belirtti. 

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, İzmir'deki DİSK'e bağlı sendikaların şube başkanları ile birlikte CHP İl Başkanlığı'nı ziyaret ettti. Ziyarette konuşan CHP İl Başkanı Asuman Ali Güven, DİSK'in Türk demokrasinin güvencelerinden biri olduğunu, Anayasa değişikliği içeriğini, anti demokratik yapısını, insanlara iyi bir gelecek vaat etmediğini anlatmak ve 16 Nisan'da red edilmesini sağlamak için özveriyle mücadele ettiğini söyledi. İzmir'in sorumluluğunu en iyi şekilde yapacağını ve 16 Nisan'da verilecek 'hayır' oylarıyla Türkiye'nin önünü açacağını öne süren Güven, “Hayır oylarının İzmir'de yaklaşık yüzde 70, Türkiye 'de ise yüzde 55 ve üzerinde çıkacağından tereddüttüm yok. Hatta belki Yüzde 60'lara varan bir oy oranı ile Anayasa değişikleri reddedileceğini düşünüyorum" dedi.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko ise Anayasa uzmanlarından bilgi aldıktan sonra Anayasa değişikliğiyle ilgili Cumhurbaşkanı'nın önümüzdeki dönem için milletten ülkenin tapusunu talep ettiği kanısına vardıklarını söyledi. Değişikliğin 12. maddesine göre Cumhurbaşkanı'nın OHAL ilan edebileceği ve Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ülkeyi yönetebileceğini dikkat çeken Beko, “İşsizlik Fonu, Bireysel Emeklilik Fonu ve kıdem tazminatlarını Varlık Fonu'na devretme düşünceleri var. Bunu 16 Nisan'dan sonra yapmak istiyorlar. Bu üçü hakkında Cumhurbaşkanı bir sabah kalktığında KHK ile karar verebilecek. Bu sıradan bir referandum değil. Ancak bu iş o kadar kolay değil Kıdem tazminatlarımız yedirmemekte kararlıyız. Kıdem tazminatları gündeme gelirse yapacağımız tek şey genel grev olacak" dedi. 

Beko, referandumdan “Evet" çıkarsa bir sabah Cumhurbaşkanı'nın OHAL ilan edip KHK ile CHP'yi, DİSK'e meslek odalarını kapatabilecek yetkisi olacağını belirterek “ Böyle bir yetkiyi biz sadece Cumhurbaşkanı'na veremeyiz. DİSK'in oyu 'Hayır' olacak. Türkiye'nin il ve ilçelerini geziyoruz. Mutlaka 'Hayır' oyu çıkarmalıyız. Risk aldığımızı biliyoruz. Bedel ödeyen ve ödemeye hazır bir konfederasyonuz. 16 Nisan'da yeni tarih yazmak zorundayız. Yani tarih yazmak bizim görevimiz dedi.

Editör: Haber Merkezi