İz Tv’de yayınlanan Barış Özdil ile Şeffaf Dosya programının konuğu Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz oldu. Foça’nın genç başkanı Gürbüz, göreve geldikten sonraki süreci değerlendirip, ilçede çözüme kavuşan sorunları ve pandemiyi belediye olarak nasıl atlattıklarını değerlendirdi.

Gürbüz ayrıca, göreve başladığı süre zarfınca yapımı tamamlanan ve yapılması planlanan çalışmalara da değindi. Sözlerine ilçenin eskiyen ve kaçaklara neden olan 40 yıllık içme suyunun alt yapısını yenilemek için yapılan çalışmaları anlatarak başlayan Gürbüz, “Başta İzmir Büyükşehir Belediyesine, Başkanımız Tunç Soyer’e ve İZSU’ya teşekkür ediyorum. Foça’nın belki de en büyük yatırımı yapıldı. 60 milyonluk ihaleyle ilçenin su sıkıntısını giderdik. İlçemize 47 kilometre içme suyu hattı döşendi. Tüm Foça’yı 35 yıllık asbestli borulardan kurtararak temiz suyu evlerimize getirdik. Bu çalışmaların yüzde 80’ini bitirdik. İlçemizin 5 bin yıllık bir tarihi var. Kent içerisinde istediğiniz gibi kazı yapamıyorsunuz. Özellikle çalışmalarda 27 kilometreye yakın elle kazım yapıldı. Aynı zamanda 17 sokağımıza kanalizasyon bağlattık. Alt yapıyla alakalı ilçede sorun kalmayacak” dedi.

‘ÇİFTÇİMİZ BİLİNÇLİ’

Foça’nın verimli topraklara sahip olduğunu söyleyen Gürbüz, salgın sürecinde çiftçilerin ihtiyacı olan vatandaşlara yardımcı olduklarının da altını çizdi. Gürbüz, “Foça’nın ön tarafında turizm ve balıkçılık, arka tarafında çiftçilik, hayvancılık yapılıyor. İlçemizin Gediz Deltası’nın yanında olması büyük avantaj. Verimli topraklara sahibimiz. Aynı zamanda çiftçilerimiz bilinçliler ve tüketebilecekleri kadar suyu kullanıyorlar. Gerenköy’deki çiftçilerimize teşekkür ediyorum. Burada yetiştirilen ürünlerimiz hem ilçe de hem de diğer illere gönderiliyor. Salgın zamanında çiftçilerimiz kendi tarlalarından ürünlerle destek oldular. Aynı zamanında Belediye olarak 14 tona yakın ürün diktik” açıklamasında bulundu

‘DOĞALGAZ MÜJDESİ’

Foça’da devam eden projelere ilişkinde bilgi veren Gürbüz, “Atatürk Sosyal Tesisini kendi öz kaynaklarımızla kurmaya çalışıyoruz. 1200 metrekarelik bir alanda bulunuyor. Bu yılın sonuna kadar yetiştirmeye çalışacağız. Aynı zamanda Yeni Foça’da devam eden doğalgaz çalışmamız var. İlk denemesini geçtiğimiz günlerde yaptık ve bir sorun çıkmadı. Haziran sonuna doğru vatandaşlarımız doğalgazı kullanmaya başlayacaklar.

Yeni Foça’nın konumuyla, sahiliyle ve peyzajıyla birçok yerden daha oturaklı pozisyonda yer aldığını belirten Gürbüz, “İlçeye yaptığımız yatırımlarda üst yapıya ilişkin işler yapmaya da çalışacağız. Seçimden sonraki süreç alt yapıyla ilgili çalışmalarla geçti. Ancak üst yapıya dair de çalışmalar yaptığımızı düşünüyorum. Yeşili doğayı ve çocuğu çok seviyorum. Yaklaşık 30’a yakın park yaptık. Elimizden geldiğince imkanlarımızı Foça’ya sunmaya çalışıyoruz” dedi.

‘İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Tunç Soyer bizim lokomatifimiz’ diyen Gürbüz, “Belediye Başkanımız Tunç Soyer, aynı zamanda 30 ilçe belediyesine de destek oluyor. Burada önemli olan iş birliği içerisinde çalışıyor olabilmek. Bu nokta da Belediye’den ihtiyaç olunan şeyleri istemek önemlidir. Sonuçta Büyükşehir Belediyesi’de kaynaklarını düzgün kullanmak durumunda” açıklamasında bulundu.

‘ÖZ KAYNAKLARLA YAPTIK’

Salgın döneminde sürecin yönetimini ve ilçedeki etkilerine değinen Gürbüz, “ Salgın ilk başladığında herkes gibi bilmiyorduk. Kendimizce önlemler almaya ve zaman içerisinde öğrenmeye başladık. Süreç boyunca tüm belediyeler vatandaşların sağlığı yerinde olsun diye mücadele ettiler. Bizler gibi küçük ve maddi anlamda sıkıntı yaşayan ilçeler birçok şeyi öz kaynakları ile yaptı. İlçemizde 12 personelimizle birlikte bu süreçte 65 yaş üstüne gerekli ihtiyaçları olduğunda hiçbirine ‘götüremiyoruz’ demedik. Bu dönemi birlikte iyi atlattığımızı düşünüyorum” dedi.

Aynı zamanda salgın getirilen yasakların Foça esnafını etkilediğini sözlerin ekleyen Gürbüz, “Bu dönemde esnafımız oldukça zor durumda kaldı. Kiralar yüksek, yanlarında çalışan kişiler zor durumda. Keşke imkanlarımız çok farklı olsa da onlara maddi anlamda destek olabilsek. Dileğim bir an önce toparlanarak ve bugünleri unuturuz” dedi.

YENİ YOL HARİTASI

Turizm açısından önemli yere sahip olan Foça’da salgının düzene girmesiyle birlikte yeni yol haritalarının oluşturulacağını belirten Gürbüz, “Geçen sene yazın turizmde iyiydi. Ancak bizim istediğimiz nitelikli ve kaliteli turizm yapmaktır. Örneğin, ilçemizde kendi taşından olan butiklerimizin olmasını istiyoruz. İlçemize ziyaretler daha çok günübirlik oluyor. Ancak bizim istediğimiz ilçemizin turizmde kalitesinin artması. Salgın süreci biraz daha düzene girerse, bu konuda bizlerde yol haritası çizeceğiz. Açıkçası herkes gibi bizlerde bekliyoruz, bu dönemde ağzımızın tadı kalmadı” dedi.

‘GELDİĞİM YERİ İYİ BİLİYORUM’

CHP Foça İlçe Örgütüyle olan ilişkisine de değinen Gürbüz, Gençlik Kollarından gelen partililerin gözünde kıymetli olduğunu söyledi. ‘Geldiğim yeri iyi biliyorum’ diyen Gürbüz, “Mutfağımız ve geldiğimiz yer bellidir. CHP Foça’da beni aday gösterdiğinde aslında bir çok şeyi de gösterdi. İBB personeli Belediye Başkanı da olabiliri gösterdi. Bu yüzden geldiğim yeri çok iyi biliyorum. İlçe ve il başkanlarına saygım vardır. İlçe yönetimiyle de keyifle çalışıyorum” dedi.

Son olarak Foça Belediyesi’nin sokak hayvanlarına yönelik çalışmalarından da bahseden Gürbüz, “Göreve geldiğimizde veterinerliklerde 3 çalışan arkadaşımız vardı. Şuanda 9 kişi çalışıyor. Can dostlarına yönelik çalışmalarımızda salgın süreci olmasaydı yurtdışı fonuna da başvurmuştuk. Alacağımız ödenekle birlikte rehabilitasyon merkezi yapacaktık. Sadece süreç ötelendi ancak bir şekilde öz kaynaklarımızla yapacağız. Çalışan arkadaşlarımız bu süreçte 2 bine yakın can dostumuza kısırlaştırma yaptılar. Burada çalışan arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Bunların dışında gönüllü vatandaşlarımız can dostlarımızı da besliyorlar” dedi.

İzmir’de 30 Ekim’de meydana gelen depreme ilişkinde, “Depremlerde ihmaller bizi bu duruma getiriyor. Tedbir almadan olmuyor ve yıkılan binaların hepsinde maalesef kişi hatası var. Bu süreçte günlerce çalışan arkadaşlarımız oldu. Öncelikle güçlendirme yapılması gerekiyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer, dışarıdan da destek alarak hasarlı binaları tek tek tespit ediyor. Tüm belediye başkanlarımıza kolaylıklar diliyorum.

Editör: Haber Merkezi