Bergama Belediyesinin, Koza Altın Madeni İşletmeleri'ne karşı açılan çevre davalarından çekilmesi tepkilere neden oldu. Bergama'nın önceki dönem belediye başkanı CHP'li Mehmet Gönenç, mevcut başkan AKP'li Hakan Koştu'yu 'halkına ihanet etmekle' suçladı. Gönenç, Koştu için “Bu saatten sonra halkın değil kayyumun belediye başkanıdır” dedi.

AKP'li Başkan Hakan Koştu yönetimindeki Bergama Belediyesi, Kozak Yaylası'ndaki Kapukaya Köyü'nde açılmak istenen maden ocağı ile ilgili davadan çekildi. Belediyenin madene karşı açılan tüm davalardan çekildiği ve çevre davalarına bakan belediye avukatlarının sözleşmelerini de yenilemeyeceği öğrenildi. Bergama Belediyesi, 31 Mart öncesinde Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Mehmet Gönenç’in başkanlık koltuğunda oturduğu dönemde davada müdahil taraflar arasında yer alıyordu. Altın madenini kurmayı amaçlayan şirket kayyuma devredilmişti fakat ilçenin doğası ve suyunun kirleneceğini öne süren eski Başkan Gönenç’in önderliğinde belediye ayrıca diğer 3 davada da taraf olmuştu.

OY VEREN VERMEYEN HERKESE İHANET ETMİŞTİR

Bergama Belediyesi'nin davalardan çekilmesine tepki gösteren önceki dönem belediye başkanı Mehmet Gönenç; “Belediye başkanı seçildiği yerde halkının yaşam kalitesini yükseltmek, suyunu, yeşilini, doğasını ve sağlıklı bir çevrede yaşamasını korumakla yükümlüdür. Başkanın bu davadan çekilmesini gerektirecek hiçbir objektif ve bilimsel veri yok. Davanın bilirkişi heyeti oybirliği ile önemli bir rapora imza attı. Mahkemeye sunulan raporda, maden faaliyetinin geriye dönülemez ve telafisi olmayan tahribatlara neden olacağı ortaya konuldu. Üstelik bilirkişi heyetinin maden mühendisi üyesi de aynı görüşte. Ne yazık ki mevcut belediye başkanı halkının sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını savunmamış, tam tersine kayyım yönetiminin çıkarları ve bireysel zenginlik uğruna buradaki talanın önünü açacak bir karara imza atmıştır. Bu saatten sonra (Hakan Koştu) halkın belediye başkanı değil kayyumun belediye başkanıdır. Oy veren, vermeyen herkese ihanet etmiştir. Umarım bu kararını tekrar gözden geçirir” dedi.

KOŞTU: 'ÇEVREYE ZARARLI DEĞİL'  BİLİM İNSANLARI: 'ÇEVREYE ZARARLI'

Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu ise Ege’de Son Söz adlı haber sitesinde ilçede altın madenlerine karşı yürütülen 4 davadan çekilmelerinin gerekçelerini; “Bergama Belediyesi’nin bu davadan çekilmesinin en büyük sebebi; Bergama’da uzun yıllardan beri devam eden bu işletmenin çevreye herhangi zararının olmadığı ve bölgemizin menfaatine olan inancımızdır. Şirket şu anda TMSF şirketidir. Aynı zamanda TMSF’nin en karlı şirketlerinden biridir” cümleleri ile açıkladı.

Mahkemeye sunulan bilirkişi raporlarında ise madenin çevreye vereceği tahribat öne çıkarılmıştı. Prof.Dr. Mustafa Bolca (Ziraat Mühendisi), Prof.Dr. Gültekin Tarcan (Jeoloji Mühendisi), Prof.Dr. Gürcan Polat (Arkeolog), Dr. Mehmet Remzi Seyfioğlu (Çevre Mühendisi), Dr. Adem Fahri Pirhan (Biyolog-Flora Uzmanı), Dr.Gürkan Demiröz (Orman Mühendisi) ve Kenan Benlioğlu'dan (Maden Mühendisi) oluşan bilirkişi heyetince Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi” olumlu kararının uygun olmadığı ifade edilmişti.

Editör: Haber Merkezi