Özer Akdemir / Halk arasında "Basmane çukuru" olarak bilinen alana yapılmak istenen gökdelenleri değerlendiren TMMOB'a bağlı odalar, ÇED süreci başlayan projenin hukuka, imar mevzuatına, kamu yararına, şehircilik ilkelerine ve planlama esaslarına aykırı olduğu belirtildi. 

KÜLTÜRPARKA ETKİSİ ATLANMIŞ

TMMOB İl Koordinasyon Kurulu odaların değerlendirme raporlarını Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne gönderdi. TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Proje Tanıtım Dosyasında proje alanının özellikleri ile ilgili değerlendirmeler yapılırken; sadece faaliyet alanının değerlendirildiğini, proje alanının bitişiğinde yer alan ve SİT statüsü bulunan Kültürpark Fuar alanı üzerinde yaratacağı etkilerin değerlendirilmediğine dikkat çekti.

İLGİLİ HABER: "İzmir'in tarihi sermayeye dağıtılıyor"

ÇMO, tanıtım dosyasındaki çevresel etkilerle ilgili hesaplamaların da gerçekçi görünmediğini dile getirdi. Proje alanına gelecek ek nüfus ve trafik yükünün tanıtım dosyasındaki hesaplardan çok daha yüksek olacağını kaydeden ÇMO, "Bu yüklerin yanlış hesaplanması; içme-kullanma suyu, atık su, katı atık, ulaşım/trafik altyapısı ile enerji, emisyon, gürültü vb çevresel etkilerin yanlış değerlendirilmesi ile sonuçlanacaktır" ifadeleriyle konuyu değerlendirdi.

ÇMO'NUN PROJEYE İLİŞKİN ELEŞTİRELİRİ

ÇMO'nun değerlendirmesinde yer alan eleştiriler şu ana başlıklar halinde sıralandı; 

- Projenin gerçekleşmesi halinde ortaya çıkacak yaklaşık 58.000 metrekare yeşil alan ihtiyacının nasıl karşılanacağı ile ilgili bir tanımlama bulunmamaktadır.

- Su temini ve atık su için bölgenin mevcut altyapı kapasitesinin yeterli olup olmadığı irdelenmemiş.

- Su kullanımının yoğun olduğu pik saatler ile ilgili şebekede yük nedeni ile oluşacak olumsuzluklar ile ilgili değerlendirme yok.

İLGİLİ HABER: "İzmir'in tarihi sermayeye dağıtılıyor"

- Mevcut altyapı sisteminin değerlendirilmesi yapılamadığı için, yetersizlikler halinde İlgili İdareler tarafından yapılması planlanan revize altyapı planlamaları vb. süreçler hakkında bilgi yok.

- Projenin bölgenin trafik akışına getireceği ek yükler değerlendirilmemiştir. Trafik yükü kapsamında oluşacak, planlama, emisyon, gürültü gibi faktörler ile ilgili bir değerlendirme bulunmamakta.

PEYZAJ MİMARLARI ODASI İZMİR ŞUBESİ: KANYON ETKİSİ

- Kent silüetinin bozulması: Ege'nin incisi olmakla övünen İzmir'e körfezden bakıldığında bu özelliğinin büyük bir hızla yitirmekte olduğu görülmektedir. 

- Kış aylarında ısıtmak için çok yüksek enerjiye gereksinim var. Yarattıkları "kanyon etkisi" ile kirleticileri yakalamakta ve bulundukları bölgelerin alt kotlarında hava kalitesini düşürmektedir. 

- Kent mikrokliması üzerine etkileri: Binanın dış cephesi cam kaplama olacağından güneş ışığı büyük oranda yansıyacak ve Kentsel Isı Adaları oluşacak. Bu durum kentleri yaşanmaz hale getirirken küresel iklim değişikliğini de hızlanmasına neden olmaktadır. Gölge etkisi de önemli bir sorun. 

İLGİLİ HABER: "İzmir'in tarihi sermayeye dağıtılıyor"

- Rüzgar etkisi; rüzgar akışına bağlı olarak ile kent sokaklarında sert rüzgarlar oluşturacağı gibi, rüzgarı keserek hava akımlarını kent içine ulaşmasına engel olabilmekte. 

- Kent ekonomisine yaptıkları katkı, kamusal alanlara getirdikleri yükle karşılaştırılamayacak kadar azdır. 

Günümüz gelişmiş ülkelerinde konutlarda insanı toprakla bütünleştirmeye doğru tersine bir gidiş görülmekte.

ŞEHİR PLANCILARI ODASI İZMİR ŞUBESİ: YAPILAŞMA HAKKI İKİ KATI AŞILMIŞ

- Projenin inşaat alanı 230.00 metrekare civarında. Oysa yürürlükteki imar planlarına göre alanın yapı inşaat alanı 104 metrekaredir. Dolayısıyla onaylı imar planına esas yapılaşma hakkı iki katına kadar aşılmıştır. 

- Yapı inşaat alanının %30'u Büyükşehir belediyesi Hizmet Binası, %70'i Turizm-Ticaret alanı olarak görünmekte ve bu %70'lik kısımda konut alanının 1/3'den fazla olmayacağı belirtilmesine rağmen, hesaplamalarda konut alanına daha fazla alan ayrıldığı görülüyor. 

- Planda yer alan yer alan turizm amaçlı kullanım projede yok. Bu alan konut alanı olarak kullanılıyor gözükmekte. Bu imar planı imar koşullarına aykırıdır. 

TMSF'DEN SANCAK GRUBUNA

1985 yılından bu yana tartışma konusu olan Eski Belediye Garajı'nın bulunduğu arazi Basmane Meydanı ile Kültürpark 9 Eylül Kapısı yanında yer alıyor. 8-10 kere imar değişikliğine konu olan alan, Güçbirliği Holding'den TMSF'ye geçince Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a "aşk" derecesinde yakınlığı ile bilinen Sancak Gruba satılmıştı.

68 kat olarak planlanan proje kapsamında, 420 konut, 170 ofis, 40 mağazalı alışveriş merkezi (açık çarşı-AVM), spor alanları ve açık-kapalı yüzme havuzları yer alacak. Binanın 30.000 metrekare İzmir Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası planlandığı dile getiriliyor. 

(EVRENSEL)

İLGİLİ HABER: "İzmir'in tarihi sermayeye dağıtılıyor"

Editör: Haber Merkezi