Çeşme Belediyesi'nin 9 Durak 9 Deneyim projesi kapsamında geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirilen Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Şenliği'nin ardından bu hafta sonu da 3. Germiyan Festivali yapıldı. Türkiye'nin ilk ve tek Slow Food köyü olan Germiyan'da 1-2 Ekim tarihlerinde düzenlenen festival kapsamında yerli üreticilerin ürünlerinin sergilendiği stantlar açıldı.

Festival kapsamında kına lokumu kesimi, soğuk sabun yapımı, kopanisti peyniri yapımı, ev şarapçılığı ve ekmek yapımı atölyeleri düzenlenerek, yöresel ürünlerin yapımı hakkında bilgi verildi. Festivale katılan, 70 yıl önce Germiyan'da öğretmenlik yapmış Mahmut Ankaralı'nın söyleşisi duygusal anların yaşanmasına neden oldu. Anılarını anlatan Ankaralı'yı gözleri yaşararak dinleyen eski öğrencileri, söyleşinin ardından öğretmenlerinin ellerini öptü.

CHP'li Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç ve eşi Semra Dalgıç'ın da katıldığı, davul ve zurna eşliğinde kortej yürüyüşü düzenlendi. Başkan Dalgıç, Germiyan'ın zeytini, zeytinyağı, ekmeği ve diğer ürünleri ile gücünü üretimden alan bir mahalle olduğunu belirterek üç yıldır gelenek, örf ve adetleri yaşatmak adına festivali düzenlediklerini söyledi. Başkan Dalgıç, köy kahvesinde açılan Germiyanlılara ait eski fotoğrafların yer aldığı sergiyi de gezerek, fotoğraflar hakkında bilgi aldı. Festivalin ilk günü, Germiyan'a özgü geleneklerin yaşatıldığı kına gecesi ile sona erdi.

3. Germiyan Festivali'nin ikinci gününde Türkiye Slow Food temsilcisi, gazeteci Nedim Atilla, Slow Food hakkında geniş bir bilgi verdi. Köy kahvesinde, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Uhri de, 'Ekmek ve Uygarlık' konulu bir söyleşi gerçekleştirdi.

Geleneksel Germiyan köy ekmeğinin yapımının uygulamalı olarak anlatıldığı ekmek yapımı atölyesinin ardından, 11 yarışmacının katıldığı 'En Güzel Köy Ekmeği' yarışması gerçekleştirildi. Jüri üyelerinin etki altında kalmamak için gözlerini bağlayarak yaptıkları değerlendirme sonucunda, birinciliği, köy duvarlarını desenleriyle renklendiren Nuran Erden, ikinciliği İnayet Türker ve üçüncülüğü de küçük yarışmacı Sude Mutlu kazandı. Yarışmada dereceye girenlerin ödüllerini Çeşme Kaymakamı Mustafa Erkayıran, Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç ve İlçe Jandarma Komutan vekili Teğmen Ahmet Çalışkan verdi.

Etkinlik, Çeşme Güzel Sanatlar Derneği'nin verdiği Türk Halk Müziği konseri ile sona erdi.

Editör: Haber Merkezi