Gizem TABAN/İZ GAZETE- İklim ve çevre krizine karşı dirençli bir kent olma vizyonu doğrultusunda, toplumda geri dönüşümü kültür haline getirerek gelecek nesillere yaşanabilir çevre bırakma yolunda önemli adımlar atan İzmir, 12-14 Mayıs tarihleri arasında ilk kez We-Cycle Çevre ve Geri Dönüşüm Teknolojileri Fuarı’na ev sahipliği yapacak. İZFAŞ ve Efor Fuarcılık iş birliğiyle Fuarizmir’de gerçekleştirilecek olan We-Cycle Çevre ve Geri Dönüşüm Teknolojileri Fuarı’nın tanıtım toplantısı Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleşti. Programa; İzmir Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Tunç Soyer, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, İBB Başkan Vekili Mustafa Özuslu, İZFAŞ Genel Müdürü Canan Karaosmanoğlu Alıcı, fuar sektörü temsilcileri katıldı.

‘BİR UYANIŞ YARATACAK’

“İnsanlar doğadan ayrı varlıklar olduğu yönünde tahlisiz bir koşullanmanın derin bir yanılgı içerisinde” sözleriyle konuşmasına başlayan İBB Başkanı Tunç Soyer, “Doğanın üzerinden bir güç olduğumuzu düşünüyoruz. Böyle olunca yaşamın bir parçası olmaktan çıkıp bilinciyle doğaya zarar veren bir canlıya dönüşüyoruz.  İklim krizini yaratıyoruz. Sonucunda, dünyamızla birlikte biz de hastalanıyoruz. Bu zihin tutulmasından, çok büyük gibi görünen bu sorundan aslında küçük bir eylemle kurtulabiliriz. Düşünme biçimimizi değiştirerek. We-Cycle Çevre ve Geri Dönüşüm Teknolojileri Fuarımız, işte böyle bir düşünce değişiminin örneği olan “döngüsel ekonomi” kavramının bir sonucu. Döngüsel ekonominin değerini ancak tüketim sonucu ortaya çıkan atıkları tekrar üretimde kullanarak anlatabiliriz. Bu yüzden, We-Cycle Çevre ve Geri Dönüşüm Teknolojileri Fuarı, bizim için çok büyük bir fırsat. Sektörün önde gelen geri dönüşüm, yenilenebilir enerji, atık su, kirlilik kontrol firmaları gibi birçok şirket fuarımızda yer alacak. Atık yönetimi, sıfır atık projeleri, geri dönüşüm teknolojileri, çevreye duyarlı ürün ve uygulamaların sergileneceği bu fuar, döngüsel düşünmenin bir ürünü. İnanıyorum ki bu güzel fuar, birçok iş birliğini ve anlaşmayı da beraberinde getirecek ve dahası bir uyanış, farkındalık yaratacak” açıklamalarında bulundu.

‘YÜZDE 10’LUK KISMINI KAZANDIRIYORUZ’

Geri dönüşüm endüstrisinin milyonlarca insanın istihdamını sağladığını belirten Başkan Soyer, “İzmir’de her yıl 700 bin tonun üzerinde ekonomik değere sahip atık üretiliyor, fakat bu atıkların sadece yüzde 10’luk kısmı ekonomiye kazandırılıyor. Sadece çevresel açıdan değil, ekonominin gelişmesi için de bu oranı artırmak zorundayız. Evsel atıkların kaynağında ayrıştırılması ve endüstriyel simbiyoz, İzmir’de daha çok atığı ekonomiye kazandırmak için iki temel önceliğimiz. Döngüsel ekonomi konusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU, İZDOĞA, İZENERJİ başta olmak üzere bağlı kuruluşlarımız çok sayıda yeniliğe imza atıyor. Biyogaz tesislerimizle İzmir’de çöpten elektrik üretimini başlattık. İZSU’nun çalışmaları sayesinde şehrimiz ileri biyolojik arıtma projelerinde Türkiye lideri. İZSU, arıtma sularının tarım ve hayvancılıkta yeniden kullanımı için önemli projeler yürütüyor. İZDOĞA, 2022 içinde üç ayrı geri dönüşüm projesinin temellerini atıyor: Kompost Üretim Tesisi, Sintine Tesisi ve Ambalaj Atığı Ayrıştırma Tesisi. İZENERJİ ise çok sayıda yenilenebilir enerji projesi yürütüyor. İZENERJİ tarafından kurulan İZETAŞ şirketimiz belediye birimlerimize ucuz ve yenilenebilir enerji sağlayarak daha şimdiden yılda 300 milyon lira tasarruf yapmamızı sağladı” ifadelerini kullandı.

‘UMUDU GÜÇLENDİRECEK’

“İzmir’in döngüsel şehir olma yolundaki adımlarının geri dönüşüm projeleriyle sınırlı olmadığının altını çizen Soyer, ““Eylül 2021’de İzmir’de düzenlenen Dünya Kültür Zirvesi’nde ortaya koyduğumuz döngüsel kültür kavramı, döngüsel ekonominin temeli olarak dünya genelinde kabul görmeye devam ediyor. Döngüsel kültür kavramı, doğanın bir parçası olduğu bilinciyle gelişen geleceğin şehirlerini tarif ediyor ve insanlığa umut veriyor. Fuar İzmir’de 12-14 Mayıs’ta gerçekleşecek 1. We-Cycle Çevre ve Geri Dönüşüm Teknolojileri Fuarı, şehrimiz ve ülkemizde bu umudu daha da güçlendirecek” ifadelerini kullandı.

YORGANCILAR’IN TALEBİNE YANIT

EBSO Başkanı Yorgancılar’ın Geri Atık OSB talebi üzerine Soyer, “Ender Başkanımızın bahsettiği geri atık OSB için belediyeye döner dönmez arkadaşlarımızla görüşeceğim” dedi.

‘KAYNAKLARIMIZ SINIRSIZ DEĞİL’

“İzmir’imiz Fuarİzmir ile çok daha profesyonel ve vizyoner adımlar atmaktadır” diyerek sözlerine başlayan EBSO Başkanı Ender Yorgancılar Bu fuar, sadece İzmir için değil dünya için son derece önemli… Dünya değişiyor, dönüşüyor. Bu süreçte görüyoruz ki kaynaklarımız sınırsız değil. Kaynaklarımıza maksimum hassasiyet göstermeliyiz. Atıkların geri dönüşüm süreciyle kazandırılması gerektiği bir süreçteyiz. Özellikle pandemi döneminde sanayimizin içinde bulunduğu hammadde sıkıntısı ve artan maliyetler açısından da bu konu önemli. Değerli kazanımları elde etme imkanına sahibiz. Öyle bir dünyada ilerliyoruz ki, Yeşil Mutabakat’a uyum sağlamayan firmaların ihracatları diğer geriden başlar durumda olacak. Bu farkındalıkla EBSO olarak yıllar önce bir çevre grubu kurduk. Özellikle geri dönüşüm konusunu hep dile getirdik. Devletimiz tarafından yapılan sıfır atık projeleri, belediyeler hayata geçirilen uygulamalar bu alanda toplumdaki farkındalığı artıracaktır. Bu konuda örnek projelere imza atan İBB Başkanımız Sayın Soyer’e teşekkür ediyorum. Mayıs ayında gerçekleşecek fuarımızda katılımcı, üretici ve ürün grubu buluşması önemli. Fuarımızın hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

‘GERİ ATIK OSB KURMAMIZ GEREKİYOR’

İzmir’e bir Geri Atık Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurmak istediklerini belirten Yorgancılar, Başkan Soyer’den yer desteği istedi. Yorgancılar, “Bir eksiğimiz var, bunun için çok uğraştım ve hala uğraşıyorum. İzmir’e bir Geri Atık Organize Sanayi Bölgesi kurmamız gerekiyor. Bu, İzmir’i Türkiye’ye örnek gösterebilecek bir çalışmadır. Bunun için yer gerekiyor. Her şey hazır, yeri bulduğumuz an bunu kuracak durumdayız. Sayın Başkan yer sıkıntısından şikayetçi biliyorum ama bunu mutlaka çözmeliyiz” dedi.

‘YEŞİL EKONOMİYİ HAYATA GEÇİRMELİYİZ’

İZTO Meclis Başkanı Selami Özpoyraz da şunları söyledi:

“Üstlendiği misyon ile özel bir konumu olan bu fuarın kentte yapacağı katkıyı çok önemsiyorum. Dünyada kaynak ve hammadde talebi her gün artıyor ve ekoverim üzerinde yoğunlaşıyor. TÜİK’in verilerine göre mevcut durumu incelendiğinizde 130 milyon ton atığın sadece 50 milyon ton atığı geri dönüşümde kullanılmıştır. Halbuki bunun daha fazla olması gerekiyor. Sıfır atık ve döngüsel uygulamaların yaygınlaşması için ‘Senin Atığın Benim Hammaddem’ projesini hayata geçirdik. Şiddeti ve etkisi her geçen gün artan iklim değişimi ve bu çerçevede yeşil dönüşüm ekonomisini hayata geçirmemiz gerekiyor. Hedefimiz, yürüteceğimiz çalışmaları kobilere ulaştırmak ve yeşil hareketi tabana yaymaktır. Tüm üyelerimizin karbon ayak izini rahatlıkla bulabileceği bir uygulama üzerinde çalışıyoruz.”

GERİ DÖNÜŞÜME DAİR HER ŞEY

İzmir’de 12-14 Mayıs tarihleri arasında ilk kez düzenlenecek We-Cycle Fuarı’nda; atık bertaraf tesisleri, çamur, çürütme, kurutma ve sterilizasyon, analiz cihazları ve araştırma laboratuvarları, depolama firmaları, taşıma firmaları, enerji, yenilenebilir enerji ve biyogaz teknolojileri firmaları, güneş enerjisi teknolojisi ve ısı geri kazanım firmaları, geri dönüşüm teknolojileri, hava, toprak, gürültü kirliliği kontrol teknolojileri firmaları, atık su ve atık su teknolojileri, kentsel temizlik araçları, ekipmanları ve teknolojileri firmaları, altyapı hizmetleri, damla sulama firmaları, plastik hammadde satıcıları yer alacak.

Editör: Haber Merkezi