Türkiye’nin yetiştirdiği önemli isimlerden, Devlet Sanatçısı Ümran Baradan anısına düzenlenen yarışmanın ödül töreni sanatçının kendi adını taşıyan Ümran Baradan Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Bölümü öğrencilerinin müzik dinletisi ile başladı. İzmirli gazeteci Atilla Köprülüoğlu'nun Baradan anısına kaleme aldığı köşe yazısının da okunduğu törende ilk sözü ise Uluslararası Kadın Dayanışma Derneği 2. Başkanı İnci Mutluer aldı. Devlet Sanatçısı Ümran Baradan'ın adını yaşatacaklarını dile getiren Mutluer, "Bıraktığı bayrağı elden ele vererek onu unutturmayacağız, yaşatacağız" dedi. Ümran Baradan'ın damadı olan usta gazeteci Uğur Dündar ise Baradan'ın çağdaş bir Türkiye’de aydınlık gençlerin yetişmesi için çalıştığını vurgulayarak, "Ümran Baradan bir Cumhuriyet sevdalısı ve Atatürk kızıydı. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün cumhuriyetini emanet ettiği gençlerin yetişmesi için varını yoğunu ortaya koymuş çok değerli bir İzmirli sanatçı ve aydınımızdı. Ne mutlu bize ki Ümran Baradan'lar hızla onun izinde yürüyorlar" diye konuştu.

YENİ ÜMRAN BARADAN'LAR YETİŞİYOR

Bu yıl altıncısı düzenlenen yarışmanın ev sahipliğini yapan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş da, artık gelenekselleşen yarışmanın bu yılki temasının ‘Cumhuriyet Kadınları’ olduğunu vurgulayarak, "Cumhuriyet hem bir aydınlanma felsefesiydi hem de kadının özgürleşmesini prensip edinmişti. Kadın özgürleşirse laik hukuk devletinin yaşayacağını bilen Cumhuriyet’in kurucusu Büyük Atatürk kadın devrimini gerçekleştirdi. Ümran Baradan da hem sanat çabasıyla hem özgür bir kadın olarak bütün dünyada ayakları üzerinde durmuş bir kadın. Toplumsal kalkınmadaki sorumluluklarının farkındaydı. Dolayısıyla ona borcumuz çok. Bu borcumuzu böyle etkinliklerde ödemeye çalışıyoruz. Ümran Baradan'ların çoğalmasını diliyoruz "dedi. 

DERECEYE GİRENLER ÖDÜLLENDİRİLDİ

Konuşmaların ardından bu yılki teması 'Cumhuriyet Kadınları’ olan ve iki kategoride düzenlenen yarışmanın ödül törenine geçildi. Yarışmanın Güzel Sanatlar Lisesi kategorisinde 54, düz liseler kategorisinde ise 70 öğrencinin eserlerini değerlendiren seçici kurul, karar vermekte oldukça zorlandı. 9 Eylül Üniversitesi Resim-İş Eğitim Anabilim Dalı’ndan Yrd. Doç. Turan Enginoğlu, Arş. Gör. Merve Güven, Konak Belediyesi’nden Serpil Birsin ile Resim Öğretmenleri Duygu Oruçoğlu ile Gülin Çakal’ın yer aldığı seçici kurulun değerlendirmesi sonucunda, Güzel Sanatlar Lisesi kategorisinde birincilik ödülünü alan isim Ümran Baradan Güzel Sanatlar Lisesi öğrencisi Berk Pınar oldu. Işılay Saygın güzel Sanatlar Lisesi'nden Resmiye Simge Güleryüz'ün resmi ikinci olurken, yine Ümran Baradan Güzel Sanatlar Lisesi'nden Haluk Esad Sarnel de üçüncülük ödülünü aldı. Düz Liseler kategorisinde ise birinciliği Mimar Sinan Teknik ve Anadolu Meslek Lisesi 9. sınıf öğrencisi Deniz Eryılmaz kazandı. Pakmaya Ülkü Hızal Anadolu Lisesi 12. sınıf öğrencisi Havvanur Kara'nın resmi ikinci, Konak Mithatpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 9. sınıf öğrencisi Öykünur Taşkıran'ın resmi de üçüncü oldu. Jüri Özel Ödlülü ise Aliağa Anadolu Lisesi 12. sınıf öğrencisi Onur Yanık'a gitti. Yarışmada birinci gelen öğrencilere iki, ikincilik ödülünü kazananlara ise birer tam altın verilirken, üçüncüler de birer yarım altın ile ödüllendirildi. Öte yandan yarışma sonucunda sergilenmeye değer görülen 40 eser de Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi Sergi Salonu’nda izleyici karşısına çıktı.

Editör: Haber Merkezi