Gizem TABAN/İZ GAZETE- Belediyesi’nin ekim ayı olağan üçüncü meclis oturumu Gaziemir Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Halil Arda’nın yönetiminde gerçekleşti. Toplantıda, Gaziemir Belediyesi’nin 2022 Yılı Performans Programı ile 2022 Mali Yılı ve izleyen iki yılın bütçe tasarısı ve ekli tarife cetvelleri görüşüldü.

‘BÜTÇE 285 MİLYON TL’

Gaziemir Belediyesi’nin 2022 Yılı Bütçesi 285 milyon TL olarak açıklandı. AKP ve MHP ile Bağımsız Meclis Üyesi Levent Çağlarsu, performans programı ve bütçeye ilişkin eleştirilerde bulundu. AKP ile MHP 2022 Yılı Performans Programı ve Bütçe Tasarısına ret oyu verdi. Bağımsız Meclis Üyesi Çağlarsu ise Performans Programına ret, Bütçeye çekimser oy kullandı. Başkan Halil Arda ve CHP’li meclis üyeleri eleştirilere yanıt verirken toplantıda tartışmalar yaşandı.  Performans Programı ve Bütçe oy çokluğu ile kabul edildi.

‘İKİ ŞEYİ UNUTMAMALILAR’

Muhalefetten gelen eleştiriler üzerine söz alan CHP Grup Başkan Vekili Ünal Işık, “Eleştiri yapan arkadaşlardan 2 şeyi göz önünde bulundurmalarını rica ediyorum. Birincisi; yaklaşık 2 yıldır bir pandemi var, her türlü değerlendirmeyi pandemi koşullarını unutmadan yapmalılar. İkincisi ise; Büyükşehir Belediyesi’nin yapacağı işlerin eleştirilmesi. Bundan rahatsızlık duymamamız gerekiyor. AKP iktidarı döneminde yapılan özelleştirmeleri, dış borçları biliyoruz, her şey yap-işlet-devret modeliyle yapılıyor. Bu koşulların yaşandığı bir ülkede büyükşehir belediyesinin ilçe belediyesine yaptığı yatırımı eleştirmek doğru değil” diye konuştu.

‘DOĞRU BULMUYORUM’

CHP Meclis Üyesi Necati Kırmaz ise, “Trafik, altyapı, eğitim… Bunlarla ilgili ilçe belediyesinin eleştirilmesini doğru bulmuyorum. Örneğin; trafik sorunun çözümü 2 buçuk yılda yapılacak bir iş değil. 20 yıldır çarpık bir yapılaşmanın sonucudur. 2022 sonunda Sarnıç’taki 4 mahallemizin asfalt kilit taş sorununu çözeceğiz. Parklarımızı revize ediyoruz” ifadelerini kullandı. Kırmaz ayrıca, “100’üncü Yıl Gençlik Merkezi için İzmir Büyükşehir Belediyesi kaynak aktarırsa yapılacağı doğru değil, bununla ilgili İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kararı var. İhaleyi, inşaatı, hepsini biz yapacağız ve yaptığımız protokol gereği maliyetin tamamını İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden geri alacağız” dedi.

‘ELEŞTİRİLER TUTARSIZ’

Eleştirilerin tutarsız olduğunu söyleyen CHP Meclis Üyesi İzel Zenginobuz Derinsu, Geçen meclislerde Buca Belediye’sinin çöp araçlarını Büyükşehir Belediyesi’nin alması sebebiyle ‘Biz niye araçlarımızı kendimiz aldık’ diye eleştirdiler. Muhalefet, neyi nereden eleştireceklerini bilmiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ortak iş yaptık diye eleştiriliyoruz, yapmadık diye de eleştiriliyoruz. Keşke biraz tutarlılık olsa, iyi niyet olsa, biz o eleştirileri göğüsleriz. Ama tamamen, zıttını söylemek üzere yapılmış eleştiriler. Kayda değer görmüyorum” dedi.

‘MEMNUNİYETİ ANKET GÖSTERİR’

Eleştiriler üzerine konuşan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, “Şikayet ve isteklerin olması, belediye hizmetlerinde memnuniyetsizliği göstermez. Memnuniyeti anket gösterir, göreve geldiğimizde yüzde 58 olan oyumuz yüzde 61 buçuk oldu. Son anketten bugüne de oyların arttığını düşünüyorum. İnsanlar, Gaziemir Belediyesi’ni umut olarak görüyor ve isteklerini, şikayetlerinin bize iletiyorlar” açıklamalarında bulundu.

‘ŞİKAYETTEN BAŞKA BİR ŞEY YAPMIYORSUNUZ’

Cumhur İttifakı’na ve Bağımsız Meclis Üyesi Çağlarsu’ya seslenen Başkan Arda, “Keşke performans programı için bir öneriniz olsaydı. Siz 2 buçuk yılda ne yaptınız, Gaziemir Belediyesi meclis üyesi olarak? Alanda mısınız, sokakta mısınız? Şikayetten başka hiçbir şey yapmıyorsunuz. Pandemi süreci yaşadık ama yaptığımız dünya kadar iş var. 2022 yılında da bu performans programının başarılı olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

‘OLSA OLSA AKP-MHP DÜŞÜNCESİDİR’

AKP ve MHP’nin Fırat Mahallesi’ndeki fidanlık alanı ile ilgili eleştirilerine yanıt veren CHP Meclis Üyesi Cemal Çalışkan, “Fidanlıkla ilgili eleştiriler geldi, Başkanımız Halil Arda orayı en verimli ve en makul şekilde değerlendirmiş ve yeni bir vizyon kapısı açmıştır. ‘Orası fidanlık yarın bir gün imara açılabilirdi’ diye bir düşünceniz var, bir fidanlığı imara açmayı düşünmek olsa olsa AKP- MHP düşüncesidir. Gaziemir’e hizmet konusunda bedel ödemeye hazırız. Bütçemizin Gaziemir’imize ve belediyemize hayırlı olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

‘BÜTÇE BİR TAHMİNDİR’

Bütçeye ilişkin konuşan CHP Grup Başkan Vekili Ünal Işık, “Bütçe bir tahmindir, yüzde yüz tutturulabilmesi mümkün değil. Bazen eksi bazen artı yönde sapmalar olması kaçınılmaz. Gaziemir Belediyesi’nin 2021 bütçesinin ilk 6 ay, ilk 9 ay 9 ay 6 gerçekleşme oranı 70 civarındadır. Yıl sonunda bunun daha da üzerine çıkacağını tahmin ediyoruz. Önemli olan niyettir, harcamadır” dedi.

‘GAYET İYİ YÖNETİYOR’

AKP’nin ‘belediyenin mülkleri kötü yönetiliyor’ eleştirisini yanıtlayan CHP Meclis Üyesi Nimet Şekercioğlu, “Belediye Başkanımız Gaziemir’in mülklerini gayet iyi önetiyor, mali disiplini de sağlıyor. Endişeniz olmasın. Partiniz nedeniyle cumhuriyet kazanımlarımızı yitirdik, siz önce bu mülkleri nereye harcadınız bunun hesabını verin” dedi.

‘SATIŞ İŞİNİ BİLEN SİZSİNİZ’

Bağımsız Meclis Üyesi Levent Çağlarsu’nun ‘Haklı olduğum için eleştirilerime cevap verilmiyor’ ifadelerine yanıt veren CHP Meclis Üyesi İzel Zenginobuz Derinsu, “Eleştiriler haklı diye değil, kayda değer olmadığı için cevap verilmiyor” dedi. Derinsu, AKP ve MHP yönelik de, “Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından Gaziemir’de yer alan onlarca kamu malı satışa çıkarıldı. Satış işini bilen sizlersiniz. Biz Gaziemir’in her kuruşunun hesabını yapıyoruz, kamusal alanları genişletmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.  

BAŞKAN ARDA’DAN ELEŞTİRİLERE TOPLU YANIT

Meclis toplantısının sonunda eleştirilere toplu yanıt veren Başkan Halil Arda, “Görev zararı emekli ikramiyelerini tarif ediyor. Okullara yardım 222 bin lira, okullara gücümüz yettiğince yardım etmeye çalışıyoruz ama MEB de birazcık katkıda bulunsun. Müdürler, öğretmenler bizden yardım talep ediyorlar. Elimizden geleni yapıyoruz. Bakım onarıma yeterli para yok dediniz, yeterli paramız var. Büyükşehir Belediyesi ile koordineli birçok iş yürütüyoruz, valilik ile ilgili destek veririz dediniz, verin. Hürriyet Mahallesi’ndeki pazaryeri neresi bilmiyoruz dediniz, sonra ada ve parsel numarasını söylediniz. Biz burayı ücretsiz talep ediyoruz, pazaryeri yapmak istiyoruz ama bize verilmedi. Madem destek veririz diyorsunuz, destek verin. Cumhuriyet Meydanı’nı istiyoruz, bir belediye orayı satın almak için talepte bulunuyor. Orada güzel bir kafe ve rekreasyon alanı yapacağız. Evde bakım sadece belediyenin görevi mi? Gaziemir’de Sağlık Bakanlığı kaç aileye hizmet veriyor, Gerçekten merak ediyorum. Porta kafe çok büyük bir ihtiyaçmış. Muhtemelen uğramadınız ama vatandaşlar tarafından ne kadar takdir edildiğini görürsünüz. İkincisi de bitmek üzere, çok güzel olacak. Belediye olarak biz işletiyoruz, kimseye kiraya vermeyeceğiz. Sağlıklı bir bütçe yok diyorsunuz, sağlıklı bir ülke yok ki pandemiden dolayı. Ormanlar katledilirken keşke İlçe Orman Müdürlüğü izin vermeseydi. Yazılı izin vermiş. Stratejik plan, performans programı ve bütçe…Bunlar büyük bir çalışmayla ortaya çıkıyor. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” açıklamalarında bulundu.

‘ENFLASYONUN ETKİSİNİ YOK SAYAMAYIZ’

“Bütçe 195 milyon liradan 285’e çıktı” diyerek konuşmasını sürdüren Başkan Arda, “Keşke ülkede enflasyon olmasa, fiyatlar artmasa da aynı bütçelerle devam etsek. 195 milyonluk bütçe getirseydik, onu da eleştirecektiniz. Giderlerimizi kalem kalem değerlendiriyoruz. Yüzde 46’lık bir artış var. Şu an tüm belediyelerin yaptığı bütçeler, bu oranda artıyor. Enflasyonun ektisini yok sayamayız. Eksilen, artan bütçeler var. Plan projede kamulaştırmalarımız var. Kamulaştırmasız el atmalar ile ilgili önümüze çıkacak mali tablolar var, bizim kamulaştıracaklarımız var. Temizlikle ilgili sadece personel maaşları artacağı için yüzde 24’lük artış öngörülmüş. Veterinerlik işlerinde araç alımımız var. Fen İşleri ile ilgili yüzde 178’lik artış var. Bunun içinde 100. Yıl Sanat Merkezi ve Gençlik Merkezi için 33 milyon öngörülüyor. Onun dışında iş makinası alımı var, ciddi miktarda asfalt ihalesi yapacağız. Kurslar, kültür etkinlikleri devam edecek. Bir sosyal marketimiz var. Şu an 600 küsur aileye yardım yapılıyor, bu yardım hayırsever vatandaşlarımız tarafından yürütülüyor ancak aksi bir durumda projenin sürdürülebilir olması için sosyal market için düşündüğümüz bir destek rakamı ayırdık. Engelli hizmetlerimiz ile ilgili bir merkez düşünüyoruz. Devam eden projelerimiz var. Gaziemir’in geleceği için elimizden geleni yapıyoruz. Gaziemir’in malına sahip çıkıyoruz, kuruşunun hesabını yapıyoruz. Gaziemir Belediyesi’nin faiz geliri var. İzlediğimiz para politikası, almış olduğumuz kararlar ayağımızı sağlam bastığımızı gösteriyor” ifadelerini kullandı.

‘GAZİEMİRLİLERİN BİZE GÜVENİ TAM’

Arda ayrıca, “Büyükşehir Belediyesi ile kendi gücümüzle yapmaya başladığımız yatırımlar sizi rahatsız ediyor. Gaziemirlilerin bize güveni tam. Oy oranımız yükseliyor, sizinki düşüyor. Bu gidişle iktidarı da kaybedeceksiniz. Sarnıç’ta mezarlık problemi var, Orman Müdürlüğü vermiyor. Çernobil diyoruz, 15 yıldır insanların sağlığını tehdit eden atıkları diliniz dolamıyorsunuz. Bu yetmezmiş gibi milletvekiliniz çıkıp iftira atıyor. Bunları konuşmaya gelince yoksunuz. Aktepe’deki vatandaşların hazine miktar fazlalıkları var yoksunuz” dedi.

‘ALNIMIZIN AKIYLA ÇIKIYORUZ’

Arda, sözlerine şöyle devam etti: “Sayıştay denetçileri sağ olsun bizi boş bırakmıyorlar, tahsilatlarımızın yüksek olduğunu görüyorlar. Gaziemir Belediyesi, alacakları için yasal takip yapacaktır. Yine maarif müfettişleri geldi, teşekkür ederim bizi şikayet etmeye devam edin. Benim hoşuma gidiyor, geliyorlar araştırıyorlar bir şey bulamıyorlar. İki buçuk yıldır atmadığınız iftira kalmadı. Hepsinden alnımızın akıyla çıkıyoruz. Bu bizim için gurur verici. Savcılıklara suç duyurusunda bulunuyorsunuz, altından bir şey çıkmıyor. Biz görevimizi layığıyla yapmaya devam edeceğiz. Tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.”

Editör: Haber Merkezi