İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in göreve geldiği günden bu yana İzmir’de toplu iş sözleşmeleri masada uzlaşmayla noktalandı ve belediye çalışanlarının ekonomik ve sosyal kazanımları açısından önemli gelişmeler sağlandı.

İş barışının vazgeçilmez olduğunu ve bunun da eşit işe eşit ücret ile sağlanacağını vurgulayan Başkan Soyer, üç yıllık görev süresi içinde belediye şirketleri arasındaki ücret farklarının dengelenmesi yönünde adımlar attı. Ayrıca Soyer çalışanlara sosyal haklar ve eşitlik düzeyinde önemli kazanımlar sağlayan sözleşmeleri de hayata geçirdi.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NE ATIF

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşlarının imzaladığı toplu sözleşmelere “Ayrımcılığın Önlenmesi ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” maddesi eklendi. Başta İstanbul Sözleşmesi olmak üzere cinsiyet eşitliğine yönelik düzenlemelere atıfta bulunuldu. İşyerinde kadın erkek eşitliğinin sağlanması, kadın ve erkek çalışanların eşit fırsatlara sahip olması, kadınların ayrımcılığa uğramaması güvence altına alındı. Son üç yılda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde kadın çalışan oranı yüzde 40 artış gösterdi. Kadın işçilere regl izni verildi.

İŞÇİ DOSTU İCRAATLAR

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kuruma bağlı şirketlerde çalışan ve 2017’de çıkarılan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile İZENERJİ Şirketi'ne geçen personel için önemli bir adım attı. Güvenlik personeli ilk kez iş riski ve gece çalışma ücreti almaya hak kazandı.

Başkan Tunç Soyer’in “eşit işe eşit ücret” verilmesi yönündeki kararlılığı doğrultusunda “kıstelyevm ücret” adı verilen kademeli geçiş uygulamasındaki süre kısaltıldı.

Toplu iş sözleşmelerinde kolaylaştırıcı rol üstlenmek, uygulama beraberliğini gerçekleştirmek, işveren, işçi ve işçi sendikaları arasındaki çalışma barışını temin etmek ve üyelerin mevzuat çerçevesinde temsili amacıyla Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) kuruldu.

Editör: Haber Merkezi