2013 yılında, Türkiye'de ilk kez uluslararası düzeyde İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde gerçekleşen kongrenin yenisi için geçtiğimiz ay "Engelsiz Yaşam için Sağlıklı Spor" çalıştayı düzenleyen Büyükşehir Belediyesi, bu ay da "Engelsiz Eğitim Çalıştayı"nda konunun uzmanlarını bir araya getirdi. İzmir Üniversiteleri Platformu Engelsiz Üniversiteler Kurulu işbirliği ile Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi'nde (DESEM) "Eğitimden Bağımsız Yaşama-Üniversiteler" başlığı ile düzenlenen çalıştayda, engelli bireylerin toplum içinde üretken yaşayabilmelerinde anahtar konulardan biri olan eğitim teması ele alındı.

Çalıştayın açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aysel Özkan, Büyükşehir Belediyesi'nin engelsiz ve ayrımsız bir kent yaratmak için katılımcı süreçle çalışmalar yürüttüğünü söyledi.

Ege Üniversitesi Engelsiz Ege Birimi Koordinatörü Prof. Dr. Hatice Şahin, engelli öğrencilere yönelik çalışmalar yürüttüklerini, bu çalıştayda İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte ortak bir paydada buluşmanın heyecan verici olduğunu anlattı.

Engelsizmir 2016 Kongre Başkanı Doç. Dr. Levent Köstem, “Yürütme kurulu olarak engellerin hayatını kolaylaştırmak için 5 yıldır çalışıyoruz. Büyükşehir Belediyesi'nin çok büyük desteğini gördük. 2016 kongresine hazırlık kapsamında Haziran ayında Urla'da 'Engelsiz Sanat', İEF kapsamında da 'inovasyon' temalı iki çalıştay daha yapacağız. Daha sonra bir araya gelip engelliler konusunda ne yapılabileceği yönünde bir İzmir görüşü ortaya koymak bir yenilik getirmek istiyoruz. Amacımız engellileri evlerinden çıkarıp sanata, spora, sosyal yaşama katmak. Bunun için de en önemlisi toplumda bu engellilere yönelik farkındalık yaratmak" diye konuştu. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin engelli farkındalığı yaratmak için Olimpiyat Köyü içinde 'farkındalık merkezi' kuracağını da söyleyen Köstem, “Burada engelli gruplarına göre senaryolar olacak. Üniversitelerimiz burada engelli farkındalığına yönelik çeşitli projeler üretebilir. Merkezin bir yıl içinde bitmesi planlanıyor. Eğitim çok önemli" dedi.

İzmir Üniversiteleri Platformu Dönem Başkanı adına Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, kentte 9 üniversite ve 150 bin öğrenci olduğuna dikkat çekerek, “Amacımız engellinin öteki olmadığını vurgulamak. Türk toplumunun yüzde 12'den fazlasının engelli bireylerden oluştuğu belirtiliyor. Engelliler için atılacak her adım kentimiz için atılan adımdır" şeklinde konuştu.

Çalıştay, “Eğitim Yoluyla Bağımsız Yaşam: Durum Tespiti" paneli ile başladı. Panele Ege Üniversitesi Engelsiz Ege Birimi Koordinatörü Prof. Dr. Hatice Şahin, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Engelsiz Katip Çelebi Üniversitesi Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Zümrüt Gedik ile Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aylin Nazlı konuşmacı olarak katıldı.

Editör: Haber Merkezi