Dersaneye gidemeyen çocukların eşit şartlarda eğitim alması için hizmet veren belediye dersanelerinin kapatılmasıyla birlikte on binlerce öğrenci dönem ortasında açıkta kalacak.

Belediyelere ait dersanelerin kapatılmasını sert bir dille eleştiren Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Atila Sertel, “Üniversitelerden sonra eğitime yeni bir darbe daha vuruluyor. Artık Keyfi Hükümler Kararnamesi’ne dönen KHK’lar ile özellikle eğitim sistemi felç edildi. Dar gelirli ailelerin çocuklarının gittiği dersaneleri kapatmak onlara ‘siz okumayın’, ‘işçisin sen, işçi kal’ demektir. Türkiye genelinde on binlerce kişiyi mağdur edecek bu karar gözden geçirilmeli ve bir an önce düzeltilmelidir” dedi.

Belediye dersanelerinde eğitim gören öğrencilerin, öğretmenlerin ve ailelerinin tedirgin bir şekilde beklediğini ifade eden CHP Milletvekili Atila Sertel, dar gelirlinin okuma hakkına gasp eden bu kararı Meclis gündemine taşıyacağını söyledi. 

“Sosyal belediyeciliğin en güzel örneklerini veren CHP’li belediye başkanlarının hiçbiri bu dersaneleri kapatmaz, kapatamaz. Çünkü gönlü el vermez. Çünkü onlar garibandan yana, emekten yana. Eğer iktidar çok istiyorsa gelir zorla kendi kapatır” diyen CHP İzmir Milletvekili Sertel, şunları söyledi:

“Bu dersanelerin çıkış noktası; eğitimde fırsat eşitliği sağlayıp mali engeli ortadan kaldırarak herkese eşit eğitim hakkı vermek. Sadece İzmir’de 20 bine yakın öğrenci bu dersanelerde eğitim görüyor. Bu dersaneler sadece CHP’li belediyelerin projesi değil üstelik. AKP’li, MHP’li ve HDP’li ilçe belediyelerinden de çok sayıda dersane var. Bu dersanelerin başarı oranları da çok yüksek. Onların da kapatılmasıyla on binlerce öğrenci, yüzlerce öğretmen mağdur olacak.  Eğitim kutsal bir haktır ve bunun partisi olmaz. Bu hakkı kutsal gören belediye başkanları da yoksul ailelerin çocuklarını liseye, üniversiteye hazırlıyor. Bu dersanelerin kapatılması dar gelirli ailelerin okuma, sınavlara rakipleriyle eşit şartlarda girme hakkının elinden alınmasıdır. Durumu iyi olan aileler zaten çocuklarını özel dersanelere gönderiyor. Onlar için bir sıkıntı yok ama AKP iktidarında her zaman yapılageldiği gibi olan yine garibana oluyor. Bu dersaneler kapatılamaz, öğrenciler, öğretmenler dönem ortasına açıkta bırakılamaz. Önce üniversiteliler mağdur edildi, şimdi sıra üniversiteye girmek isteyenlere geldi. Onlar istiyorki, Doğu’da, Güneydoğu’da hep yoksulların çocuğu askerlik yapsın, vurulsun. Onlar istiyor ki, garibanların çocukları okumasın, tamirci olsun, işçi olsun. Ama şunu bilsinler ki bu düzen mutlaka değişecek. Yarattıkları mağduriyetlerin altında ezilecekler.”

Sertel, aynı zamanda İzmir Milletvekili olan Başbakan Binali Yıldırım ve Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a çağrıda bulunarak, “Bu yanlıştan dönülsün, çocukların ücretsiz eğitim hakkı iade edilsin” dedi.

Editör: Haber Merkezi