Toplantıda katılımcılar topraktan sofraya “İyi temiz adil” gıda sloganıyla dünyadaki en büyük gıda hareketi olan Slow Food akımı hakkında bilgilendirildi.

Toplantıya Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, belediye başkan yardımcıları, Teos Slow Food Lideri ve Köy Koop Başkanı Neptün Soyer, Slow Food Yenipazar Lideri Sevil Terzioğlu Ünal ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarım Danışmanı ve Terra Madre Anatolia Şube Başkanı Şevket Meriç, Efes Selçuk Belediye Meclis Üyeleri, üreticiler, işletme sahipleri ve vatandaşlar katıldı.

GELECEK TOPRAKTAN GELİR

Toplantıda konuşan ve konuşmasında 'Neden Slow Food?' sorusunu '5 Hedef 50 Proje' arasında yer alan Toprak Okulu, Tohum Merkezi, Üretici Pazarı ve Tarım Müzesi’ni anlatarak cevaplayan Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel; “Biz bir bina yapmaktan ziyade bir anlayışı yaşamımıza dahil etmek gerektiğini düşündük. Kurduğumuz Toprak Okulu ile esas hedefimiz çiftçilerimize doğru tarımın nasıl yapıldığını öğretmektir. Biz, çocuklarımıza geleceğin topraktan geldiğini anlatmak istiyoruz. Tohum Merkezi’nde tohum takası yapacağız. Tüm bunlar sağlıklı gıda ve doğru üretim açısından çok önemli. Biz çok bereketli topraklarda yaşıyoruz. Ancak ne kadar doğru üretim yaptığımız konusunda soru işaretlerimiz var. Kanser gibi bizi tehdit altında bırakan bir hastalık varken; her şeyi hızlandırılmış bir şekilde yaşıyorken bir şeylere başka bir pencereden bakmaya ihtiyacımız var" diye konuştu.

Düzenlenen tanıtım toplantısının önemine dikkat çeken Sengel; "Gelecek nesiller doğru beslensin istiyoruz. Bu amaçla ‘iyi temiz adil’ gıdaya ulaşabilmemiz adına bilinçleneceğimize, birbirimize destek olabileceğimize, bu işin içerisinde nasıl rol alabileceğimize dair bu tanıtım toplantısında bir araya geldik” dedi.

Slow Food’un Efes Selçuk ve üreticiler için yeni bir kavram olduğunun altını çizen Sengel; “Yavaş yavaş emin adımlarla doğru noktaya gideceğiz. Hepimiz birbirimizden bir şeyler öğrenerek doğru yolu bulacağız” dedi.

EFES TARLASI BAKKALLARI KURULUYOR

Efes Selçuk’ta tarım adına yapılan çalışmalarla ilgili de bilgi veren Sengel, Efes Tarlası Bakkalı’nın da müjdesini verdi. Amaçlarının tüketici ile üreticiyi buluşturmak olduğunu belirten Sengel; "Toprak Okulu’nu yapacağımız yerde üretici pazarı kuracağız. Üretici ile tüketiciyi doğru yerde buluşturacağız. Biz Efes Tarlası’nı kurduk. Ata tohumlarını topluyoruz. Efes Selçuk Yerel Kalkınma Kooperatifi kurduk. Kadınlarımıza burada pozitif ayrımcılık yaptık. Evde doğru tekniklerle salça yapan kadınlarımızdan salçalarını satın alıp Efes Tarlası Bakkalı’nda satacağız” dedi.

İYİ TEMİZ ADİL GIDA HERKESİN HAKKI

Toplantıda Slow Food Yeni Pazar Lideri Sevil Terzioğlu Ünal da bir sunum yaptı. “Slow Food” kavramı hakkında bilgi veren Ünal; “Slow Food yavaş yemek kültürünü beslemeyi, yerel lezzetlere sahip çıkmayı, bunu yaparken doğaya saygı göstermeyi, bio çeşitliliği korumayı, yemekten tat almayı, yemeği bir şölene dönüştürmeyi amaçlayan bir hareketin adıdır. İtalya’da yaşayan Carlo Petrini’nin kurucusu olduğu bu hareket, sağlıksız gıdalara karşı olan, gönüllülük esası ile büyüyen, merkezi İtalya’nın Bra kenti olan bir gıda hareketidir ” dedi.

Editör: Haber Merkezi