2015 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne bütün insanlığa ait ve üstün evrensel değere sahip kültürel bir miras alanı olarak giren Efes Dünya Miras Alanı’nın bütünlük içerisinde korunması, yaşatılması, değerlendirilmesi, geliştirilmesi ve toplumun kültürel-eğitsel ihtiyaçlarıyla buluşturulması amacıyla yerel, bölgesel ve ulusal paydaşlarla odak görüşmeler yapıldı.

Dünya Mirası Alanı’nı ve tampon bölgesinin onaylı yönetim planının, sürdürülebilir bir yaklaşımla korunması, değerlendirilmesi ve toplumun ihtiyaçları ile buluşturulması amacıyla revize edilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı, Efes Selçuk Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZKA desteği ile yürütülen alan yönetim planı güncelleme çalışmaları kapsamında son aşamaya gelindi.

Efes Alan Yönetim Planı Amaçlar Hedefler ve Eylemler Arama Konferansı Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel’in açılış konuşmasıyla başladı. İlçe Kaymakamı Ekrem İnci de bir açılış konuşması yaptı. Efes Müze Müdürü Cengiz Topal, İzmir Vakfı Proje Koordinatörü Ferdi Akarsu, Efes Alan Yönetimi Proje Danışmanı, Serdar M. Nizamoğlu proje bilgilendirmelerini yaptılar.

Efes’in koruma, kullanma dengesi gözetilerek bütüncül yaklaşımlarla korunması amacıyla yürütülen çalışmalar neticesinde 2021- 2026 Alan Yönetim Planı’nın tamamlanması için tüm paydaşların katılımı ile düzenlenen Arama Konferansı’na İlçe Kaymakamı Ekrem İnci, Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, ilçe protokolü, alan ile ilgili yerel, bölgesel ve ulusal paydaşların katıldı. Arama konferansında düzenlenen dört oturumda Somut ve Somut Olmayan Kültür Mirasın Korunması Çalışma Grubu Sunumu, Miras Alanı Mekânsal Planlama Süreçleri Çalışma Grubu Sunumu, Sosyal ve Ekonomik Yapı Çalışma Grubu Sunumu, Ziyaretçi Yönetimi Çalışma Grubu Sunumu başlıklı sunumlar yapıldı.

EFES, SELÇUK’A AİT

Başkan Sengel, Efes Alan Yönetim Planı Amaçlar Hedefler ve Eylemler Arama Konferansı’nda yaptığı konuşmada UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren Efes Antik Kenti, Ayasuluk Kalesi, Çukuriçi Höyük ve Meryem Ana Evi’nin Efes Selçuk’a ait olduğunun altını çizerek yerel güç birliği vurgusu yaptı. Efes Selçuk’un kesintisiz 8600 yıllık kesintisiz tarihine değinen Başkan Sengel; “Efes’i ve ören yerlerini Efes Selçuk halkından uzaklaştırılacaksa, büyük balık küçük balığı yiyecekse biz bunu istemiyoruz. Sadece Filiz Ceritoğlu Sengel değil Efes Selçuk halkı her zaman süpermarketlere karşı kahraman bakkalın yanında olmuştur. Efes Alt Kapı’da, Selçuk Belediyesi’nin olması oradaki esnafın ve halkın

Efes’te yapılacak dükkânlar hem Efes Selçuk Belediyesi olarak hem de İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte biz yapmak istiyoruz. Biz her zaman Efes Selçuk diyoruz. Efes mücavir alan içerisinde bulunduğu Selçuk’a ait. Efes bizim. Tıpkı Ayasuluk gibi, Saint Jean gibi. ” dedi.

GÜÇ BİRLİĞİ OLUŞTURMAK ZORUNDAYIZ

Uluslararası festivallerin yapılmasından, Osmanca üzümünün markası alınmasına, Avrupa Plaj Voleybolu Şampiyonası’nın düzenlenmesinden, kentin Avrupa Bisikletçiler Federasyonu EuroVelo bisiklet rotasına dâhil olmasına, Avrupa Konseyi Kültürlerarası Şehirler Ağı’na üye olunmasından, EFEST, İlham Veren Kent markalarının alınmasına kadar her adımın kentin tanıtımı için yapıldığı belirten Başkan Sengel; “Bu kentte sadece bir kareye baktığınızda iç içe geçmiş birkaç dönem, birkaç kültür görürsünüz. Hem Ayasuluk Kalesini, hem Saint Jean’ı hem de İsabey Camisi’ni aynı yerde görebilirisiniz. Çok tanrılı dindir Artemis, tek tanrılı dine geçişidir Saint Jean ve bambaşka bir duruşla İsabey. İşte bunları gösterebilmek için tüm bu yerlerde etkinlikler düzenliyoruz. Bizim için önemli olan halkın Saint Jean Bazilikası’na, Efes Antik Kenti’ne girmesidir. Halkın içinde yer almadığı, sahiplenmediği hiçbir organizasyonun, hiçbir yapının başarıya ulaşması mümkün değildir. Bu kentin bu kültürel mirasa sahip olabilmesi aynı zamanda bu değerlere sahip çıkabilmesinden geçiyor. Bir kentin olduğu yerden yönetilmesinden geçiyor. Bizim hep birlikte bir güç birliği oluşturmamız lazım. Bu arama konferansı bu güç birliğinin oluşturulması açısından çok önemli” dedi.

Editör: Haber Merkezi