Gizem TABAN/İZ GAZETE- Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, CHP İzmir Meclis Üyeleri kampında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Dikili Belediyesi hizmet binası ve otogar konusu hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Kırgöz, belediyelerin mali açıdan yaşadığı zorluklara da dikkat çekti. Kırgöz ayrıca, İzmir’de CHP’li belediyelerin çok başarılı olduğunu da vurguladı.

‘İHALE 2023 YILINDA’

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilecek olan Dikili Belediyesi’nin hizmet binasının akıbeti ile ilgili açıklamalarda bulunan Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, “Hizmet binası eksiğimiz vardı, Büyükşehir Belediyemiz sağ olsun onu projelendirdi, ihaleye çıktı. Ama olumsuz ekonomik gelişmeler olduktan sonra müteahhit, temeli kazdıktan sonra haklı olarak bırakıp gitti, birçok müteahhit gibi… Belirli süreçlerinin geçmesi beklendi. Yılbaşından sonra Büyükşehir Belediyemizin bununla ilgili yeniden ihaleye çıkacağını biliyorum, 2023 yılı içerisinde ihaleye çıkılır. Herhalde en geç 1 buçuk 2 yıl içerisinde tamamlanır ve 2024 yılı içerisinde teslimi olur diye düşünüyorum” diye konuştu.

‘OTOGARSIZ BIRAKMAYIZ’

Dikili’ye yapılması planlanan otogar konusunda son durumu aktaran Kırgöz, “Büyükşehir Belediyemiz ile bununla ilgili yer belirlemiştik ancak kurum görüşü istedik ve olumlu yanıt alamadık. Orası kaldı. Başka bir yer vardı, o da mahkemeye taşındı, yargı süreci devam ediyor. Çalışıyoruz, şu an için yer bulamadık ama olumlu gelişmeler de var. Çözeceğiz. Belki geç olur ama Dikili’yi otogarsız bırakmayız” dedi.

‘ALLAH YARDIMCIMIZ OLSUN’

Türkiye’deki ekonomik krizin belediyelere etkisine dair değerlendirmelerde bulunan Başkan Kırgöz, şunları söyledi: “Bu süreçte, belediyelerin sağlıklı bir bütçe yapıp o bütçeyi uygulamaları gerçekten çok zor… Aşırı ve tahmin edemediğimiz giderler oluşmaya başladı. Özellikle elektrik, akaryakıt, yedek parça ve bakım-onarım, personel giderleri müthiş arttı. Bunlara karşın belediyelerin gelirlerinde artış yok. Gelirlerinizi, yeniden değerleme oranı kadar artırabiliyorsunuz. Bunların haricinde olumsuz ekonomik gelişmelerden dolayı inşaat işleri durdu veya çok ağır gidiyor. İnsanlar önce karnını doyurma derdinde… Emlak vergisini, harcını, cezasını vs erteliyorlar, önce karnını doyurmaya çalışıyorlar. Belediyelerin gelirlerinde ciddi anlamda bir azalma var. Belediyelerin işi çok zor… Merkezi hükümet tarafından ciddi bir tedbir alınmazsa, belediyelere yeni kaynaklar yaratılmazsa belediyelerin ekonomik anlamda sürdürülebilirlikleri çok zor… Her geçen gün görev alanları genişliyor, hizmet noktasında beklentiler artıyor ama gelirleri ve yetkileri azalıyor. Ne yapılabilir? Örneğin; belediyelerin kullandığı akaryakıttan, aldıkları araçlardan, kullandığı elektrikten KDV, ÖTV gibi vergiler sıfırlanabilir. Çünkü bu kullandıklarımızla kamu hizmeti yapıyoruz. Bu şartlarda hizmetlerin yerine getirilmesi çok zor… Hepimizin Allah Yardımcısı olsun.”

‘DİKİLİ’Yİ DOLAŞSINLAR’

İzmir’de AKP kanadından CHP’li belediyelere, ‘yatırım’ ve ‘hizmet’ konusunda yapılan eleştirilerin sorulması üzerine Kırgöz, “Üç buçuk yıldır görev yapıyoruz. Başımıza gelmeyen kalmadı; pandemi, sel, tsunami, deprem… Bunlara rağmen İzmir’deki CHP’li belediyeler, hiçbir hizmeti aksatmadan hepsini tıkır tıkır yapıyorlar, maaşlarını ödüyorlar, projelerini sürdürüyorlar. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, özellikle sosyal projeler konusundaki başarını dünya kabul ediyor. Bu dönem CHP’li belediyeler çok başarılı… Daha da görmek istiyorlarsa Dikili’yi gelip bir dolaşsınlar” ifadelerini kullandı.

‘ÖNÜMÜZÜ TIKIYOR’

Dikili Belediyesi’nin hükümet kurumlarıyla yaşadığı bir problem olup olmadığı yönündeki soruya da yanıt veren Başkan Kırgöz, “Planlamalarla ilgili kurum görüşlerinde sıkıntı yaşıyoruz, kurum görüşlerini bekliyoruz. Önümüzdeki süreçte tekrar görüşmeler yapacağız, iyice çıkmaza girerse onunla ilgili kamuoyuna bir açıklama yapacağız. Beklediğimiz kurum görüşleri var, bu durumda hizmet üretme noktasında önümüzü tıkıyor” dedi.

Editör: Haber Merkezi