İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmirlileri dünya sinemasının farklı temalarıyla buluşturmaya devam ediyor. Büyük ilgi gören Sinematek gösterimleri, Şubat ayında da sürecek. Sinema tarihine damga vuran ünlü yönetmenlerin çektiği kurgu filmler, İzmirli sinemaseverlerle buluşacak.

GERÇEKÜSTÜ AKIMIN ÖRNEĞİ

Burjuvazinin Gizli Çekiciliği (Le Charme discret de la bourgeoisie), sürrealist (gerçeküstü) sinema akımının öncülerinden olan İspanyol yönetmen Luis Bunuel'in yazıp ve yönettiği 1972 yapımı bir komedi filmi. Sosyeteden altı kişinin yemek yeme planlarının aksilikler yüzünden sürekli suya düşmesi gibi son derece basit bir konudan yola çıkarak sadece komedinin değil, gerçeküstücü akımın da en güzel ve eğlenceli örneklerinden birini sergiliyor. Terörist eylemler, cinsel kaçamaklar ve tutuklanmalar arasında sürekli aksayan yemek, sinema tarihinin en çarpıcı rüya sahnelerinden birine de malzeme oluyor.
Burjuvazinin Gizli Çekiciliği. 3 Şubat 2017 Cuma günü saat 20.00'de İzmir Sanat Büyük Salon'da, 15 Şubat 2017 Çarşamba günü ise saat 19.00'da İzmir Büyükşehir Belediyesi Seferihisar Kültür Merkezi Çağan Irmak Salonu'nda izleyicileriyle buluşacak. Fernando Rey, Delphine Seyrig, Paul Frankeur'un oynadığı film 1972'de Yabancı Dilde En İyi Film Akademi Ödülü'nü aldı, En İyi Özgün Senaryo Akademi Ödülü'ne de aday gösterildi.

 

KOMİK GURME

Yönetmen koltuğunda Claude Zidi'nin olduğu, başrollerini Louis de Funès, Coluche ve  Ann Zacharias'ın paylaştığı bir aile komedi filmi olan Eti Benim Kemiği Senin (L'aile ou la cuisse)
10 Şubat Cuma akşamı saat 20.00'de İzmir Sanat Büyük Salon'da gösterime girecek. 1976 Fransa yapımı  filmin konusu şöyle: 60 yaşındaki Charles Duchemin, kendi adını taşıyan meşhur Duchemin Rehberi ile dünya çapında tanınan bir gurmedir. Charles Duchemin, emekliliğine günler kala, Fransız restoranlarına bir tehdit olarak gördüğü Tricatel'e karşı savaş açar. İki düşmanın bir televizyon programında karşı karşıya tartışmayı kabul etmesiyle savaş iyice kızışacaktır.


BİLİMKURGU SEVENLERE

1973 yapımı film Harry Harrison tarafından kaleme alınmış En İyi Senaryo 'Nebula' ödüllü bilim kurgu romanından uyarlanmış 'Soylent Green' izleyicileri gerilim ve dram dolu bir distopyaya götürecek. Ben-Hur ve Maymunlar Cehennemi gibi filmleri de yöneten ünlü yönetmen Richard Fleischer özellikle 70'lerin idollerinden olan aktör Charlton Heston'ı başrole taşıyor. Filmin konusu şöyle: 2022 yılında New York City'de hava kirliliği ve neden olduğu küresel ısınmadan dolayı tüm doğal kaynaklar yok olur. Şehirde yaşayan 40 milyon insan aşırı nüfus yüzünden açlık sınırına gelmişken, Soylent Şirketi yeni bir gıda ürünü olan Soylent Green'i oluşturur. Kalabalık ve hava kirliliği olan New York şehrinde bir polis dedektifi, Thorn, Soylent Şirketi yetkilisi William R. Simonson vahşice işlenmiş bir cinayette kurban gittiği soruşturmaya atanır. Simonson cinayeti soruşturmasında Thorn, Soylant Şirketi ve Soylant Green ürünleri hakkında korkunç gerçeği açığa çıkaracaktır.

Film 17 Şubat 2017, Cuma günü saat 20:00'de İzmir Sanat Büyük Salon'da ve 22 Şubat 2017, Çarşamba günü saat 19:00'da İzmir Büyükşehir Belediyesi Seferihisar Kültür Merkezi Çağan Irmak Salon'unda izlenebilecek.

KIRMIZI FASULYE

Umudun Tarifi 'An'  2015 Japonya yapımlı bir Naomi Kawase filmi. Konusu ise özetle şöyle: Sentaro, içine tatlı kırmızı fasulye ezmesi 'an' konulan Japon tatlısı dorayaki satan küçük bir pastane işletmektedir. Bir gün yaşlı bir kadın (Tokue), esrarengiz bir şekilde Sentaro'ya dorayaki yapımında yardım etmeyi teklif eder. Gizli bir tariften yaptığı 'an' sihirli denecek kadar lezzetlidir. Bu gizemli yaşlı kadının teklifini isteksizce kabul eden Sentaro'nun, ümitsizce işe aldığı bu kadının, konu 'an' yapımı olunca neler ortaya çıkaracağından henüz haberi yoktur. Tokue, sihirli elleri ve gizemli 'an' tarifi ile ünü dört bir yana yayılan olağanüstü dorayakiler yapar. Sentaro'nun mütevazı küçük pastanesi, Tokue'nun sihirli dokunuşu ile artık bambaşka bir yere dönüşmüştür. Zaman geçtikçe, farklı hayat hikâyeleri olan pastacı Sentaro ve yaşlı Tokue, leziz dorayakiler yaratırken bir yandan birbirlerinin kalplerine dokunup, yaralarını sardıklarını fark edeceklerdir.


Sao Paulo Uluslararası Film Festivali, En İyi Yabancı Dilde Film- İzleyici Ödülü ve Vallodolid Uluslararası Film Festivali En İyi Yönetmen Ödülü alan film, 24 Şubat 2017 Cuma akşamı saat 20.00'de İzmir Sanat Büyük Salon'da sinema severlerle buluşacak.

 
Editör: Haber Merkezi