İz Gazete - Barış talebiyle 10 Ekim’de Ankara’da düzenlenen mitingde bombalı saldırı sonucu yaşamını yitiren 101 kişi için önce anma programı düzenlendi. Belediye konferans salonunda düzenlenen, oldukça ve duygusal anların yaşandığı anma törenine Türkiye’nin dört bir yanından saldırıda yaşamını yitirenlerin aileleri katıldı. Anma programına ayrıca CHP Genel Sekreteri Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, CHP İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel, CHP Çiğli İlçe Başkanı Zeynel Mertoğlu, Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, Kesk Genel Başkanı Lami Özgen, Eğitim-Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, sendika yöneticileri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, CHP İl ve İlçe yöneticileri, belediye meclis üyeleri ve muhtarlar katıldı.

GÖZYAŞLARI TUTULAMADI

Açılış öncesi anma programı sinevizyon gösterisi ile başladı. Ardından patlamada yaşamını yitiren Gülhan – Yılmaz Elmascan çiftinin babası Yusuf Can oldukça duygusal bir konuşma yaptı. Can, “Katliamdan önce kardeştik, ancak şimdi kan kardeşi olduk” dedi.

CHP Genel Sekreteri Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır,  barışın tesisi için önce sevgi olması gerektiğini belirterek, “Barış şehitleri bizim karanlığımızı aydınlatıyor. Barışa tahammülleri yok. Barış için sevgi, saygı, hoş görü ve demokrasi olmalı” dedi.

CHP İl Başkanı Alaattin Yüksel ise, barış ve demokrasi için çok kan döküldüğüne dikkat çekerek, “Bu mücadele için ülkemizde binlerce kişi yitirdik. Artık bu akan kan dursun” dedi.

Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, Çiğli’nin barış, demokrasi ve özgürlükler kenti olduğuna dikkat çekerek, “Bizler artık bir araya gelmeliyiz. Ayrı ayrı durdukça karanlık eller bizi katlediyor. Hepimiz uyanmak zorundayız” dedi.

Ardından Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen sendika başkanları ile 10 Ekim Dayanışma Derneği Genel Başkanı Mehtap Sakıncı Coşkun ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri konuşma yaptı.

YOĞUN KATILIMLA KÜTÜPHANE AÇILDI

Anma programının ardından barış talebiyle 10 Ekim’de Ankara’da düzenlenen mitinge Adana’dan katılarak yaşamını yitiren rehber öğretmen Gülhan Elmascan ve eşi makinist Yılmaz Elmascan adına yapılan barış kütüphanesi Belediye eski binasında bulunan Çiğli Belediyesi Eğitim Merkezi’nde açıldı. Açılış kurdelesini çiftin ailesi, Kamil Okyay Sındır, Musa Çam ve sendika başkanları kesti. Hayatını kaybeden 101 canın her birinin isminin raflara verildiği kütüphanede kısa sürede toplanan 3 bini çocuk kitabı olmak üzere 8 bin kitap, ÇİBEM’de okurlarını bekliyor.

ORTAK ZEMİNDE GÜCÜMÜZÜ BİRLEŞTİRMELİYİZ

Açılışa katılan EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan bombaların asıl sahiplerini ve bombanın pimini çektirenleri tanıdıklarını vurgulayarak, “Bu insanlar kendi iktidarlarının geleceği için ülkenin geleceğinden vazgeçenlerdir. Önümüzde devletin organize suçu vardır. Bizlere düşen görev emek, demokrasi ve barış mücadelesini ortak zeminde gücümüzü birleştirip ileriye götürmektir” diye konuştu. Katliamı yapanlardan adalet önünde hesap sorana kadar mücadele edeceklerini ifade eden Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca da, “Perde arkasındaki siyasiler hesap verene kadar mücadelemiz devam edecektir” dedi. KESK Genel Başkanı Lami Özgen de, 20 Temmuz’da gerçekleşen Suruç Katliamı’nın savaşın başlangıcı olduğunu vurguladı. “Saray savaşı başlatmıştır bu savaşı durdurmak için, ‘Savaşa inat barış hemen şimdi dedik” diyen Özgen, katliamın sorumlularını adalet karşısına çıkaracaklarını vurguladı. CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır da, “Bu ülkenin her bir noktasında direnen halkın, faşizme karşı, zulme karşı ve barış karşıtı uygulamalarına karşı direnen halkın bir gün kendilerini sonunu getireceğinden korktular” diyerek AKP iktidarına tepki gösterdi.

Editör: Haber Merkezi