İz Gazete - 30 Mart 2014’ten itibaren uygulanmaya başlanan ‘bütün şehir’ yasasıyla birlikte mahalle statüsü kazanan 12 köyle ilgili vizyon projeler üreten Bornova Belediyesi tarımsal kalkınmaya yönelik yaptığı çalışmalara da devam ediyor. Bu kapsamda pek çok proje hayata geçirilirken, verilen eğitimler ve düzenlenen panellerle de çiftçilere yarar sağlıyor. Bornova Belediyesi Nikah Salonunda gerçekleşen “Yerel Kalkınma ve Tarımsal Kooperatifçilik” paneli de çiftçilerden ilgi gördü. Ege Üniversitesi Tire Kutsan Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Harun Raşit Uysal’ın moderatörlük yaptığı panelde Tire Süt Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Eski Yörük, Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Selçuk Bilgi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Çıkın ile Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Müdürü Ferdan Çiftçi panelist olarak katıldı.

KOOPERATİFÇİLİĞİN ÖNEMİ

Küreselleşmeyi, yerel kaynakların korunması ve geliştirilmesinin önemini anlatan Prof. Dr Ayhan Çıkın, yerel kalkınmada kooperatiflerin önemini vurguladı. Prof. Dr. Ayhan Çıkın, ekonomik bunalım, 2008 krizi ve alternetif çözüm önerileri gibi başlıklarda bilgiler vererek, “Yerel kalkınma da kooperatiflerin 5 önemli kozu var. Bunlar gücün paylaşımı, varlığın paylaşımı, bilginin paylaşımı, bölgeye saygı ve bölgenin kalkınmasıdır” dedi.

35 yıllık çiftçi olduğunu belirten ve tarımın ülke için önemimini vurgulayan Mahmut Eski Yörük, “Gıda insan yaşamı için en önemli faktörlerden biridir. Ülkemizin nüfusunun yüzde 30’u geçimini tarımdan sağlıyor” dedi. Tire Süt Kooperatifin örnek bir proje olduğunu dikkat çeken Yörük, kooperatifleşme sayesinde elde edilecek olan kaznımları anlattı. 

Editör: Haber Merkezi