İZ GAZETE- Menemen'de tartışma yaratan Başkanvekili seçimi süreci devam ediyor. Menemen CHP İlçe Başkanı Turan Erdoğan süreçte yaşanan hukuksuzluğa dikkat çekerek AKP'ye tepki gösterdi. CHP yönetimi olarak hukuk mücadelesi verdiklerini belirten Erdoğan şöyle konuştu: “Menemen halkı, yüzde 53 gibi ezici çoğunlukta olan iradesini, yerel seçimlerde CHP, Millet İttifakı ve demokrasi güçlerinden yana kullanmıştır. Görevde kaldığı süre boyunca seçilen başkan, iş ve eylemlerinde birlikte hareket ettiği kişilerle hukuki süreci devam eden suçlamalara karışmıştır. Bu duruma CHP öncesinde ve sonrasında asla sessiz ve kayıtsız kalmamıştır. Siyasi partiler bu tür konularda disiplin kurullarını işletir. CHP de ilgili başkanı disiplin kuruluna sevk etmiştir. Bu kurulda sevki yapılan başkanın ihracı istemiş ardından partiyle ilişkisini kesmiştir. CHP, 180 bini aşkın Menemen halkının menfaatlerini korumak adına, kul hakkını yedirmeme inancını hep taşımıştır. Yolsuzluklara kim bulaştıysa, usulsüzlüklere kim kapı araladıysa, kamu malına kim göz diktiyse gözünün yaşına bakmadan kapının önüne koymuştur. Bir siyasi partinin yapacağı budur. Bundan sonrası bağımsız yargının izleyeceği tarafsız hukuk zeminidir. CHP de demokrasinin ve hukukun işleyiş anlayışı, yolu budur.

'AKP DEMOKRASİDEN UZAK'

AKP’nin ise demokrasiden uzak biatçi kul ve emir eri zihniyeti taşıdığını iyi biliriz. Yakın tarihte hatırlanacağı gibi AKP de meclis üyelerinden belediye başkanlarına hatta başbakana kadar tehdit, şantaj ile nasıl istifaya zorlandıklarını tüm ülkece esefle izledik. Ağlayan, ailemle tehdit ediliyorum diyerek istifaya mecbur bırakılan belediye başkalarını, bu istifa benim iradem dışıdır diyen başbakanı gördük. Hiç birinin neden istifa ettirildiği gerekçesi hala açıklanmaz. Sadece AKP bilir. Ya da öyle sanıyorlar. Ancak Halk gerekçeleri tek tek derinlemesine iyi bilir. Sonuçlarını İstanbul da , Ankara'da , Adana da , Mersin de ....Ve dahasında gördük.

CHP olarak, Menemen halkının iradesini böyle bir zihniyete bırakmamak için demokrasi ve hukuk mücadelesi veriyoruz. Vermeye de devam edeceğiz. CHP, herkes için adaleti, demokrasiyi savunan bir partidir. Yasa gereği uzaklaştırılan başkanın yerine vekâlet edecek başkan vekili secimi meclis üyeleri arasında yapılmış, kura ile sonuçlanmıştır. CHP adayı Deniz Karakurt seçilmiştir.

HUKUK VE DEMOKRASİ MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEKTİR!

AKP adayı demokrasi olsun ama koltuk benim olsun gibi hatta şahidi olduğu kura seçimi ortamını dahi inkâr ederek çapsız bir siyasi oyunla süreci mahkemeye taşımıştır. İlgili mahkeme hukuku ters yüz eden bir anlayışla hem yürütmeyi durdurma hem de seçim bütünlüğünü bozup sadece kura tekrar edilsin kararı vermiştir. Dahası mahkemenin nihai kararını beklemeden şehrimizin mülki amiri yangından mal kaçırır gibi kura kararı uygulansın tebliğini yapmıştır. Bu zorlama ve dayatmayı CHP örgütsel bütünlük içerisinde meclis çalışmalarına katılmayarak kanunun verdiği demokratik hakkını kullanmıştır. Sonraki meclis oturumunda meclis üyeleri valiliğin tebliğini meclisin işleyişini, özgür iradesini yok saydığını, seçilmiş demokratik hakkını kullanarak oturum gündemine almamıştır. Bu gelişmeler üzerine valilik jet hızıyla seçime ya da kura çekimine kadar belediye yönetimine vali yardımcısı ataması yapmıştır. Valilik 12.01.2021 de yapılacak seçim- kura sürecine kadar yönetimi devralmıştır.

Bu zorlu süreçte menemende yaşanan bu irade gaspı girişimleri halkımızca da onaylanmamıştır. İtiraz süresince AKP ye oy vermiş vatandaşlarımızda vicdanen rahatsızdır. Pek çoğu bu haklı mücadelemizde yanımızda gördük. CHP olarak Kubilay şehri menemende hukuk ve demokrasi mücadelemiz devam edecektir. Halkın iradesi AKP ye ve kirli zihniyetlere bırakılmayacak kadar değerlidir. Çağrımız şudur halkın iradesi ve demokrasi torbada veya muktedirlerin ellerinde değil halkın önüne konan sandıktadır”

 

NE OLMUŞTU?

Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy’un yolsuzluk iddiaları üzerine tutuklanması ve İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılmasının ardından Menemen Belediye Meclisi’nde gerçekleşen başkanvekili seçiminde CHP’li Deniz Karakurt ile AKP’li Aydın Pehlivan’ın yarışmış ve 4 tur şeklinde gerçekleşen seçimde eşitlik yaşanması sonrasında kura çekilmişti. Cam kavanoz içinde yapılan kura sonucunda CHP’li Karakurt başkanvekili seçilmişti. Seçim sonrası AKP tarafından Bölge İdare Mahkemesine yapılan itirazda mahkemenin seçimdeki kura çekiminin usule aykırı olduğu gerekçesiyle yürütmesini durdurması ve kuranın yeniden yapılmasına karar vermesinin ardından CHP mahkemenin kararına ‘haksız’ ve ‘yasaya aykırı’ olduğu gerekçesiyle itiraz etmişti. 


CHP, itirazının reddedilmesinin ardından mahkemenin nihai kararını beklerken İzmir Valiliği, Menemen’deki başkanvekilliği seçiminde kuranın tekrarlanmasına karar vermişti. Gelişmelerin ardından Menemen Belediyesi başkanvekilliği için kura çekimi tekrarı 4 Ocak’ta Menemen Belediyesi Ocak ayı olağan birinci meclis oturumunda gerçekleşecekti ancak CHP’li ve İYİ Partili meclis üyeleri toplantıya katılmayınca toplantının gerçekleşmesi için gereken salt çoğunluk sağlanamamış ve kura çekimi ikinci olağan meclis toplantısının yapılacağı 7 Ocak saat 17.00’a ertelenmişti. Başkanvekili seçimi için kura tekrarının yapılacağı Menemen Belediyesi Ocak ayı ikinci olağan meclis oturumunda CHP’li meclis üyelerinin meclis gündeminde yer alan kura çekimine ilişkin maddenin gündemden çıkarılmasına ilişkin sunduğu önerge oy çokluğuyla kabul edilmişti. Böylece kura çekimi hakkındaki madde meclis gündeminden çıkarılmış ve kura gerçekleşmemişti. Gelinen noktada İzmir Valiliği, Vali Yardımcısı Hulusi Doğan’ı Menemen Belediye Başkanvekili olarak görevlendirerek Menemen Belediye Meclisi’nin Belediye Başkan vekilini belirlemek üzere kura çekimi için 12 Ocak Salı Günü saat 14.00’da toplanmasına karar vermişti.

Editör: Haber Merkezi