Ankara'da geçen yılın aralık ayında suikast sonucu öldürülen Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un eşi Marina Karlova’nın Türkiye’ye yaptığı çağrıya yanıt, Çeşme’den geldi. Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Büyükelçi Karlov’un memleketi olan Rusya’nın Klintsi şehri ile “kardeş şehir” olmak istediklerini açıkladı.

Dalgıç, "Çeşme Kalesi'ndeki müzemizde, Türkiye ile Rusya arasındaki tarihi bağları anlatan, savaştan barış ve işbirliği mesajları çıkaran Çeşme Deniz Savaşı salonumuz var. Burada 1770 Çeşme Deniz Savaşı'nın tarihi fonunda, iki halkın dostluğunu vitrine çıkarıyoruz. Şimdi de merhum büyükelçinin memleketi Klintsi ile kardeş şehir olmaktan büyük gurur duyarız. Bu konuda girişim başlatacağız” dedi.

Muhittin Dalgıç, Türkiye ile Rusya halklarının artık etle tırnak gibi olduğunu, evliliklerle ortak bir nesil yetiştiğini, Çeşme’nin de her yıl artan sayıda Rus turist konuk ettiğini vurguladı.

Çeşme Belediyesi’nin ayrıca ilçede Türk Rus Dostluk Parkı ve anıtı açılması projesi bulunuyor.

Sputnik'e konuşan Büyükelçi Karlov’un eşi Karlova, “Eşim, ata yurdu Klintsi kentini çok seviyordu. Dedesi ve ninesi orada doğmuştu, babası orada okulu bitirmişti. Andrey (Karlov) yazın oraya gider, bazen 2-3 ay kalırdı. Dedesinin evinde kalıyordu, çok seviyordu, Klintsi onun öz yurdu gibiydi. Ölümünden 2 hafta önce bana şunları söyledi: Klintsi kenti Türkiye'nin herhangi bir kenti ile kardeş kent olsun” 

Karlova, Ukrayna'nın Çernobil kentine yakın bulunan Klintsi kentinde, nükleer felaketten etkilenmiş hasta çocuklar bulunduğunu da ifade ederek, onlar için de çağrıda bulundu: "Bu arada Klintsi, Ukrayna'nın Çernobil nükleer santrali kazasından etkilenen komşu bölgelerden. Orada Çernobil kentinden gelen çok sayıda insan yaşıyor. Çernobil'den etkilenen hasta çocuklar var. Bu çocuklar için Türkiye'de gezi organize edebiliriz. Bir tatil de olabilir."

Moskova'da Rus-Türk İşadamları Birliği (RTİB) tarafından düzenlenen Nazım Hikmet'i anma konserinde, şairin adıyla dağıtılan dostluk ödüllerinin bu yılki sahipleri Rus Büyükelçi Karlov ve sanatçı Rutkay Aziz olmuştu. Karlov'un anısına verilen ödülü törende bulunan eşi Marina Karlova, Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Hüseyin Diriöz'ün elinden almıştı.

Editör: Haber Merkezi