Gizem TABAN/İZGAZETE- Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hayata geçirilecek olan ve İzmir kamuoyunda tepkilerin sürdüğü Ege Turizm Planı-Çeşme Projesi ile ilgili çalışmalar sürüyor. Bu kapsamda belirli aralıklarla kente gelerek projenin gelişim sürecine dair bilgilendirmede bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy projede gelinen son durumu açıkladı. Bakan Ersoy, İzmir Ticaret Odası’nda (İZTO) gerçekleştirdiği basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Toplantıda Bakan Ersoy’un yanı sıra İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran ve İZTO Başkanı Mahmut Özgener yer aldı. 

Yaptığı açıklamada, Proje Çalışma Grubu’nun belirlendiğini ve bu hafta içerisinde planlamaların başlayacağını belirten Bakan Ersoy 10 aylık süreçte ise planlamaların tamamlanarak askı aşamasına geleceğini ifade etti. Bakan Ersoy ayrıca bugüne kadar STK’lar Çeşme Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi, Ticaret Odası ile projenin konseptinde mutabakat sağladıklarını söyledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer ise, ilkeler, yöntem ve gelecek konusunda ortaya konmuş bu irade konusunda mutabık olduklarını ancak bunun içinin nasıl doldurulacağı meselesinde daha çok şey konuşulacağını ve tartışılacağını dile getirdi. 

KONSEPTTE MUTABAKAT SAĞLANDI
Projenin konseptinde mutabık kalındığını söyleyen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Ege Turizm Merkezleri Çeşme Etabı yaklaşık 8-9 aydır gündemimizde. Bu proje başladığı zaman başlangıçta maalesef çok fazla bilgi kirliliği ve yanlış algılar oluşmuştu. Bakanlık olarak bu projenin özellikle şeffaf ve katılımcı bir anlayışla yürütüleceği konusunda söz vermiştik. Bu sözümüz kapsamında projede ilerlemeye devam ediyoruz. Çok önemli bir etabı da tamamlamış bulunuyoruz. Bundan sonra çok hızlı bir şekilde devam edeceğiz.  Bu hafta proje ekibini oluşturduk. Bugüne kadar STK’lar Çeşme Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi, Ticaret Odamız ve odalarla birlikte projenin konseptinde geleceğinin 50 yılının turizm merkezini oluşturmak için hangi konsept ve proje içinde yer alması gerektiği, hangi şartlarda yer alması gerektiği konusunda tartıştık ve mutabakatlar sağladık” dedi.  

 

10 AY SONRA PLANLAR TAMAM!
Projenin planlarının 10 aylık süreç içerisinde tamamlanacağını dile getiren Bakan Ersoy, “Bundan sonra proje çalışma grubu belirlemiş olduğumuz konseptlerin doğaya çevreye saygılı, çevre dostu bir proje halinde bu konseptlerin yerleştirilmesi konusunda çalışma yapacak. Proje ekiplerinin merkezi Çeşme’de oluşturuldu. Şeffaflık politikamız gereği dışarıdan ziyaret eden herkese ekipler tarafından bilgilendirme yapılacak. 10 aylık bir süreç var. Bu süreç içinde tüm planlamalar hazırlanıp planın sonuçlandırılması başlatılacak. Proje grubunu İZTO’nun önerisi ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Çeşme Belediye Başkanlığı’nın mutabakatı ile oluşturduk” ifadelerini kullandı.

 

PROJE ÇALIŞMA GRUBU NELER YAPACAK?
Proje Çalışma Grubu’nun yapacağı çalışmaları açıklayan Bakan Ersoy şunları söyledi: “1/ 100.000 ölçekli çevre düzeni planı, 1/25.000 Ölçekli nazım imar planı, 1/5000 ölçekli nazım imar planı, 1/1000 ölçekli uygulama imar planı, ekolojik yaşam planı, genel tasarım yaklaşım raporu, kavramsal şemalar, yerleşme yoğunluğu etüdü, mekânsal kurgu, mimari tasarım, 3 boyutlu görseller ve detaylar,  stratejik çevresel değerlendirme raporu, mikrobölgeleme etüt raporu, ekolojik araştırma ve değerlendirme raporu. , İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Mersin Üniversitesi’nin hazırlayacağı ulaşım etüt raporu, ters ozmoz yöntemiyle deniz suyundan içme suyu kullanma ve suyun temini  fizibilite raporu…”

EKİPTE KİMLER VAR?
Proje ekibine yönelik bilgiler veren Ersoy, “Ağırlıklı olarak İstanbul ve İzmir’den ödül almış mimarlar, akademisyen danışmanlar var, Büyükşehir Belediyesinden ve İZTO’dan, Sanayi Odasından danışmanlarımız yer alıyor. Bu hafta imzaları tamamlayıp çalışmalara başlıyoruz. 10 aylık süreç içerisinde projenin planları tamamlanacak ve askı aşamasına gelecek. Her ay toplantıları yapmaya ve ben bölgeye düzenli olarak gelmeye devam edeceğim. Plan proje hazırlanırken oluşacak düzenlemeleri tartışıp gerekli düzenlemeleri yaparak hızlı bir şekilde devam etmeyi planlıyoruz. Başta Çeşme ve İzmir olmak üzere tüm Ege ve Türkiye’ye hayırlı olsun” diye konuştu.

SOYER’DEN ‘KENT KOALİSYONU’ VURGUSU
Projeyle ilgili bütün meselenin mutabakat halinde projeyi hayata geçirmek olduğunu belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer,”Şeffaf ve katılımcı yönetim anlayışı nedeniyle Sayın Bakanımıza teşekkür ederim. Bu çaptaki projelerin paydaşları da etkilenenleri çok oluyor ve herkesin öncelikleri de farklı oluyor. Ortak hareket etme iradesi bir kent ittifakı, bir kent koalisyonu yaratma iradesi her şeyden daha önemliydi. Bakanımızın buna öncelik göstermesi çok değerli. Bundan sonraki 10 aylık süreçte birçok alanda çalışma yapılacak. Bu süre içinde birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Çünkü bütün mesele bir mutabakat halinde bu ölçekteki projeyi hayata geçirmektir. Doğaya saygılı, çevre önceliklerini koruyan doğayla uyumu öne çıkartan bir gelişim ve büyüme hedefimiz var. Ege’nin Türkiye’deki turizm payı yüzde 10 civarında bunu 20’ye çıkartmayı hedefleyen bir yaklaşım var. Kısacası ilkeleri içeriği konusunda büyük bir mutabakat var. Biz de bu mutabakat çerçevesinde üzerimize düşen ne ise İzmirlinin önceliklerini gözeterek, projenin doğayla uyumunu yarımadanın doğal zenginliklerinin korunmasının önceliklerini koruyarak birlikte çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu. 

 

ORAN’DAN ‘ORTAK AKIL’ MESAJI
Bugüne kadar projeyle ilgili Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer ile konuştukları her şeyin altına imza atacak durumda olduklarını söyleyen Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, “Bugün geldiğimiz nokta belki de Türkiye’ye örnek olacak bir nokta. Ortak akıl ile Çeşmenin ve bölgemizin doğasını ve değerlerini koruyarak 60 ile 90 gün arasına sıkışmış sezonumuzun tüm yıla yayılması ile ilgili bir Türkiye Projesi’nde mutabık kaldık. Bugüne kadar konuştuğumuz her şeyin altına hem Büyükşehir Belediye Başkanımız hem de ben imza atacak durumdayız. İnşallah bundan sonra da bu proje grubu ortak akılla Türkiye için Ege için İzmir için Çeşme için çok güzel şeyler yapacak. Sayın Bakanımıza teşekkür ediyorum” dedi. 
Açıklamaların ardından basın mensuplarının soruları da yanıtlandı.

BAKAN ERSOY: PROJE GRUBUNU BİZ BELİRLEMEDİK
Türkiye Mühendisler ve Mimarlar Odaları Birliği’nin (TMMOB) kamuoyuna sunduğu Çeşme Projesi Raporu’nda projenin kamu yararı taşımadığı ve doğaya zarar vereceği yönündeki ifadelerin hatırlatılması üzerine konuşan Bakan Ersoy, “Proje grubunu biz belirlemedik. İzmir Ticaret Odası, Çeşme Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi belirledi. Biz geleceğin 50 yılını turizme örnek göstereceği gerekli konseptleri belirledik. Bundan sonrası için bunların ne kadarı projeye yerleştirilebilir proje grubu belirleyecek. Hiçbir şey olmazsa olmaz değil. Her şeye evet demek de her şeye hayır demek de iyi bir şey değil. Amacımız bölgenin menfaatlerini gözeterek en doğru sonucun elde edilmesi” dedi.

SORULAR BİTMEZ!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer de kendisine yöneltilen, “Son açıklamanızda kafanızda projeyle ilgili soru işaretleri olduğunu söylemiştiniz. Bu soru işaretleri giderildi mi?’ sorusuna şu yanıtı verdi: “Bu çaptaki projelerin sorusu hiç bitmez. Tüm mesele soruların cevaplarının bulunma sürecinde nasıl bir yol izleniyor buna bakmak. Ne kadar bilimsel bir yol izleniyor, ne kadar doğaya saygılı bir yol izleniyor, ne kadar mutabakat içinde bir yol izleniyor buna bakmak lazım. Sorularımız tabi ki var, çünkü ortada bitmiş bir proje yok daha. Biz sadece ilkelerde ve yöntemde mutabıkız, gelecek konusunda ortaya konmuş bu irade ve perspektif konusunda mutabıkız. Ama bunun içinin nasıl doldurulacağı meselesinde tabi ki daha çok şey konuşulacak, tartışılacak. Ama güzel olan şey Sayın Bakanımız yolu açıyor ve diyor ki; ‘Siz İzmir olarak takip etmeye devam edeceksiniz.’ Biz de onun açtığı bu yoldan devam edeceğiz.”

Editör: Haber Merkezi