Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis genel kurulunda konuşan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, Türkiye'de pandemi sürecinin iktidara yakın şirketleri kurtarma süreci biçiminde geliştiğini belirterek, AKP’nin pandemiyle mücadele yerine açlık, yoksulluk ve işsizlikle baş başa bıraktığı halkla mücadele ettiğini söyledi. İşçi cinayetlerinin sürdüğünü, Nisan ayında, 249 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybetmesini “Türkiye’de her ay bir Soma yaşanıyor” örneğiyle tepkisini dile getiren Çepni, Soma davasında hiçbir tutuklunun kalmadığını, işçilerin göstermelik bir yargılamayla tatmin edilmeye çalışıldığını vurguladı.

AKP’YE HİBE TEPKİSİ

İşsizin 2020 yılında, 100 bin esnafın kepenk kapattığını anımsatan HDP’li Çepni, AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın 1,5 milyon esnafı kapsayan ve bir kere verilecek olan 4,6 milyar TL’lik hibe açıklamasına tepki göstererek, “On dört aydır insanlar açlıkla karşı karşıya. Bakın, 1 tane kredi çekse bir esnaf, bunun ortalama en minimum ödemesi 2 milyardır. Yani siz, neredeyse bir kredinin aylık taksitini vermiş oluyorsunuz ve bunun da "bir kerelik" olduğunun altını çizerek "Alışkanlık yapmasın ha!" diyorsunuz. AKP'nin pandemi sürecini nasıl fırsata çevirdiğine çok net bir örnek, 2020 yılında şirketlere işsizlik sigortası primi olarak 11 milyar TL ödemişler fakat aynı şirketler 18 milyar TL de teşvik almışlar. Yine, salgın döneminde desteklerin yüzde 89'u büyük işletmelere verilmiş ve bankalara verilmiş; işçilere, esnaflara ayrılan pay ise sadece yüzde 11. Bu ödemelerin büyük bölümü de yine İşsizlik Fonu'ndan karşılanmış yani kendi paraları bile kendilerine verilmemiş” dedi.

ZENGİNLERİN MAL VARLIĞI ARTTI

Türkiye'de nakit desteğin millî gelire oranının yüzde 1,9 olduğunu, bunun gelişmekte olan ülkelerde yüzde 3,5, gelişmiş ülkelerde ise yüzde 12,5 olduğu bilgisini paylaşan Çepni, 2020 yılında Türkiye'de milyarderlerin toplam mal varlığının 38,3 milyar dolardan 53,2'ye çıktığını, pandemi sürecinde zenginler daha zengin, yoksullar ise tümüyle açlığa ve ölüme mahkûm edildiğini söyledi. Çepni, saray medyasının geçim sıkıntısı yüzünden intihar etmek zorunda kalan işçi ve emekçileri, Erdoğan karşıtı olarak suçlamasını da sert bir dille eleştirdi.

YANDAŞA PARA AKTARMA HIZ KESMİYOR

Doğaya karşı cinayetlerin, ihalelerin, yandaş şirketlere para aktarmaların hız kesmeden devam ettiğini vurgulayan Çepni, 2020'de 1 milyon 300 bin yolcu garantisi verilen ancak 16.600 kişinin kullandığı ve garanti yolcu ödemesinin 6 milyon 738 bin Euro olan Zafer Havaalanı örneğini verdi. Çepni, işsizler ordusu yaratan AKP yönetiminin, Türkiye’yi güvencesiz, sendikasız işçi cennetine çevirdiğini söyledi.

ÇÜRÜMENİN KOKMASI NORMALDİR

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in yayınladığı videolarla ilgili iktidarı sert bir dille eleştiren Çepni, “Bugünlerde video savaşları sürüyor, biz bu video savaşlarında işin görünen kısmı değil işin tümüyle ilgiliyiz. Bizim açımızdan bu çürüme yeni bir çürüme değil, bu suç ortaklığının doğal olarak varacağı nokta budur. Bir şer ittifakı var, bir saadet zinciri var ve bu saadet zinciri esasen beka diye tarif edilen sarayın etrafında kümelenmiş rant güçlerinin ittifakıdır. Böyle bir çürümenin, kokması çok normaldir. Bakın, videoyu konuşan da aynı dili kullanıyor, savunan da aynı argümanları kullanıyor çünkü hepsi daha düne kadar saray ittifakının en büyük koruyucularıydı. Biz, bunlara mahkûm değiliz ve bu hesaplaşmadan bir medet ummuyoruz” ifadelerini kullandı.

Çürümüşlüğün karşısında eşitlikçi, adaletçi, özgürlükçü bir dünya kurmak isteyen devrimcilere, sosyalistlere ve HDP’ye saldırdıklarını vurgulayan Çepni, bunun karşısında yeni bir dünya kurma mücadelesini yükselteceklerini de sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi