CEREN DUMAN/ YAĞIZ BARUT/ İZ GAZETE- Karşıyaka’nın CHP’li belediyeli Başkanı Cemil Tugay, göreve geldikten sonraki ilk 100 günde neler yaptığını açıkladı. Karşıyaka Zübeyde Hanım Nikah Salonu’nda gerçekleşen toplantıya vatandaşlar da ilgi gösterdi.  Tugay, büyük bir borç yükü ile göreve geldiği belediyenin mali tablosu hakkında önemli bilgiler verdi. Karşıyaka Stadı ile ilgili son gelişmeleri de paylaştı.

‘KARŞIYAKA, TÜRKİYE’DE ÖZLENEN KENTTİR’

Karşıyaka’da bu zamana kadar alınmış en yüksek oyla göreve geldiğini belirten Tugay, “Karşıyaka gibi en aydın, en güzel ve özel kentine başkanlık yapma görevinin bana verilmiş olması yaşadığım en büyük onurdur. Meslek hayatı oldukça başarılı geçmiş bir insanım, onur duyduğum kariyerim var. Ama vatanına hizmet etmek onuru çok farklı ve bu onuru hissederek her saniyem geçiyor. CHP’nin Karşıyaka örgütü, belediye meclis üyesi ve belediyenin kurumsal yapısı ile ilgili bir şey söylemek istiyorum. Karşıyaka kurulduğu günden bu yana oldukça değerli başkanları ve bürokrasisi ile çok güçlü bir kurumsal yapıdır. 15 yıldır CHP’nin siyasi temsiliyeti ile birlikte, örgütten de beslenen bir kurum. 2002 yılından beri siyasi olarak sıkıntı yaşadığını düşündüğümüz ülkemizde, Karşıyaka’da laik, aydın ve çağdaş bir yaşam biçimi olması ülkenin daha dirençli olmasını sağlamıştır. İnsanlar buraya geldiğinde özlediğimiz kent böyle bir yer. Kimse kimsenin kökenine, inancına müdahale etmediği, kadın hakları ve çevre farkındalığı açısından bu yönüyle özlediğimiz çağdaş yaşamı örneklemesi açısından Karşıyaka çok önemli bir kent. CHP’nin savunduğu değerlerin burada yaşıyor olması çok önemli. Türkiye’de batıdan uzaklaşma ve laiklikten ödün veren bir zamanda Karşıyaka direnç oluşturuyor. Bu anlamda Karşıyaka’nın kurumsal yapısı çok önemli.” dedi.

‘GÜÇLÜ BELEDİYE MECLİSİNİ ÇOK ÖNEMSİYORUM’

Karşıyaka belediye bürokrasisinin, Türkiye’deki pek çok belediye bürokrasisinden daha güçlü olduğunu belirten Tugay, “Arkadaşlarımız, sorumlu olmak istedikleri çalışmalarda öncü rol almaları, yapmak istedikleri projeyi gerçekleştirmeleri, kendi bulundukları yerde siyasi önder olmaları konularında arkalarında olacağımı söyledim. Belediye meclisi, halkın bir yansıması çünkü. Yüzde 71 oy alınmış bir yerde halkın yönetime katılımı açısından güçlü meclise önem veriyorum. Bu dönemde meclis üyeliğini daha güçlü olması için destek olacağımı söylemek istiyorum.”diye konuştu.

Tugay’ın ‘İlk 100 Gün’ adıyla düzenlediği toplantıdan satır başları şöyle:

‘MALİ DİSİPLİN SAĞLADIK ANCAK HİZMETİ AKSATMADIK’

Belediyeyi teslim aldığımızda en önemli gördüğümüz sorunlar nelerdi? Belediyenin ödemeleri ile ilgili sıkıntısı vardı. Personel maaş ödemeleri, piyasaya olan borçlarla ilgili ciddi sıkıntılar vardı. Göreve geldiğimizde mali sıkıntıları olduğunu gözlemledik. Nedenleri ve niçinlerini sorgulamıyorum. Ancak belediyenin mali disiplini olması gerektiği belliydi. Gelir-gider dengesi sağlamadan, ödeme disiplinin oluşturmadan ve ayrıca iyi anlaşacağınız, aynı yöne baktığınız bir ekiple bu işi yönetmeden belediyenin sorunlarını çözmeniz, mümkün değil. O yüzden öncelikle idari organizasyon ve mali disiplin, ilk 100 gündeki en başarılı gördüğüm çalışmalarımız oldu. Bir kurumda çalışan insanların 2.5 yıldır maaşlarını zamanında ve eksiksiz almadığını düşünün, ister istemez kurumsal bir sıkıntı olur. Oradan artık hizmet beklemeniz imkansız olur. Geçen ay ve bu ay bunu artık değiştirdik. Bundan sonra da inşallah böyle devam edecek. Bunu mali disiplin ile sağladık. Giderlerde tasarruf sağlamak için, müdürler ile toplantılar yaptık. Bunları belirledikten sonra sıkı tasarruf tedbirleri aldık ve en önemli kural belediyenin hizmetini aksatmadık.

‘İHALELERİ DENETLEYEN BİRİM KURDUK’

Doğrudan teminlerde yaklaşık 90 bin liraya kadar ihale yapılmayabilir ama 3 bin lira üstündeki her şeyi başkanlık onayından geçmesini sağladım. İhale ve doğrudan teminlerde yapılan işlemi denetleyen birim kuracağız. Her işlem o birimin onayından geçtikten sonra yapılacak. Artık özel olarak bu konuda birikimi olan arkadaşlarımız bu denetimi yapacak. Bunlar kendiliğinden bir tasarruf tedbiri sağladı. Belediyenin alacağı ödemelerle ilgili de mali işler müdürlüğümüz çalışmalar yaptı. Geri dönüşlerde aldık.

‘KHK SORUNUNU ÇÖZECEĞİZ’

İki tane toplu sözleşme yaptık. Çalışanlarımızın oldukça lehine sözleşmeler oldu. Bir sözleşme de devam ediyor. Elimizi kolumuzu bağlayan KHK var. Bu konuyu da çözmek için oldukça mesai harcıyoruz. Biz çalışanlarımızın, mümkün olan en üst düzeyde maaş almaları için fedakarlık yapmaya hazırız ama KHK yüzünden süreç yavaş ilerliyor. Mutlaka çözeceğiz.

‘BORCUN 43 MİLYON BORCUNU ÖDEDİK’

Belediyede aldığımız tasarruf önlemleri ile yaklaşık 220 milyon olan belediyenin borcunun 43 milyon TL’sini ödemiş durumdayız. Yüzde 25 arası bir rakama tekabül ediyor. Bu çok önemli bir başarı ve bunu güçlü mali disiplinle yaptık. Katkı koyan bütün arkadaşlara çok teşekkür ediyorum.

Gerekli olduğuna inandığım için 26 müdürü değiştirmek zorunda kaldım. Başkan yardımcıları arasında da görev değişikliği yaptık. Önceliğim her zaman kurum içindeki liyakate sahip arkadaşlar oldu. Bu temelde bir kurumsal yapı kurmaya çalıştık. Kritik noktalarda dışarıdan transferler yapmamız gerekti. Bu isimlerde herkes tarafından bilinir ki, kendileri yetkin insanlardır.

‘STRATEJİK PLANI HAZIRLIYORUZ’

Stratejik plan hazırlıyoruz. Karşıyaka’da nasıl hareket edeceğimizi belirleyen bir plan bu. Uçuk kaçık projeler gibi bir bakış açım yok. Önümüzdeki günlerde ciddi ekonomik kriz tablosu içerisinde asla mali sıkıntıya düşen bir kurumsal yapı ve borca sokmadığımız bir yapı oluşturmak istiyoruz. Ancak ihtiyaçları da karşılayacağız. Gerçekçi hedefler koyuyoruz ve yüzde 95 hedefi tutturacağız. Hem içeride hem de dışarıda tüm paydaşlara soruyoruz.

‘ÇARŞI’NIN KÖKLÜ DEĞİŞİME İHTİYACI VAR’

En çok şikayeti Çarşı’dan alıyoruz. Burada köklü bir değişime ihtiyaç var. Eski ile bugün arasında ciddi bir kalite farkı var. Geçiş için yoğun kullanıyor diye, talep olduğunu düşünemeyiz. Alt yapı problemi, tuvalet, temizlik sorunu, ses sorunu ve estetik sorunu var. Kendimiz bununla ilgili plan yapabilirdik. Ama benim algıladığım şu ki; çarşının köklü bir değişime ihtiyacı var. Kendi dokusuna ihanet etmeden uzmanlar heyeti ile çalışmamız gerekiyor. Esnaf ile toplantı yaptık ama öyle bir şey yapmalıyız ki, yapacağımız dönüşüm önümüzdeki 50 sene bozulmasın ve bu konudaki şikayetler bitsin. Bir Çarşı projesi hazırlanmalı ve bunu ulusal düzeyde yarışmayla belirleyeceğiz. Şartnameyi hazırlamak için Dokuz Eylül Mimarlık Fakültesi ile ortak çalıştay yapacağız, protokolü de imzaladık. Yarışmada hep beraber seçtiğimiz projeyi adım adım uygulayacağız. Arabacılar Sokağı’ndaki işgallerle ilgili çözüm ürettik. Diğer sokaklarda da yayaların geçişine engel olan yerlerde çalışmalar yapacağız. Zabıtalar da çalışma yapıyor ama bunu gergin tabloya dönüştürmek istemiyoruz.

‘ANAOKULU İÇİN İNDİRİM YAPTIK’

Genel Başkanımızın önem verdiği bir konu var; eğitim. Ben de bir öğretmen çocuğuyum, eğitim dünyasını gözleyerek büyüdüm. Bu anlamda bir burs programı devam edip, geliştireceğiz. Bununla ilgili Karşıyaka’nın Filizleri çalışması da devam edecek. Anaokullarımız var ve bunların ücretini düşürdük. Şuan da mali tablo nedeniyle ücretsiz yapamıyoruz ama 750 TL olan ücreti 600 TL’ye düşüreceğiz. Yeni anaokulları kuracağız. KARGEM’de  de kapasite de arttıracağız. LGS’de Türkiye birincisi çıkardık. Yazın tatil döneminde öğretmenlerimiz boşta kalıyordu, mahallelerde kurs vermeye başladılar. Okuma yazma bilmeyen kadınlara da kurslar veriliyor.

‘ÇOCUK BELEDİYESİ’Nİ KURDUK’

Karşıyaka Çocuk Belediyesi diye bir şey artık var. Başkanlık ve komisyon seçimi kaldı. Şuan da web sayfaları yapılıyor ve yakında başkan seçimi yapılacak. 10-14 yaş arası çocuklarımız burada, duyuldukça ilgi artıyor. Çocuklarımız hepimize örnek bir yapı oluşturacaklardır. Bu konuda da öncü kent olduk.

‘SOSYAL YARDIMLAR DEVAM EDİYOR’

Sosyal yardımlarımıza devam ediyoruz. 20 bin kişiye iftar yemeği verdik. Engellilerimizin sorunları ile ilgili geçmiş dönemde yapılan bütün çalışmalara devam ediyoruz. Bunun yanında engelli masası kurduk. Zihinsel engelli çocuklarımız için bir servis verdik. İşitme engelliler için belediyeye bir tercüman aldık.

‘KENT A.Ş’DE DÜZELME SAĞLADIK’

Kent A.Ş bize ait bir şirket. Maalesef bu borç sıkıntısını o kurum da yaşıyor. Yeni bir yönetim anlayışı ile ciddi bir düzelme sağlandı. Yeni hizmet alanları açmak ve kar da elde ederek belediyeye kaynak sağlamak istiyoruz. Latife Hanım Köşkü’nde çay fiyatlarını düşürdük. Burası zarar ediyordu ama buna rağmen fiyat düşürdük. Burada anlayışı sağlamak istiyoruz. İnsanlar artık daha fazla gidiyorlar ve zarar düştü. Sosyal bir ihtiyacı karşılayan kurumsa orada zarar edebilir. Her yerde kar etmek zorunda değilsiniz. Düğün salonlarının ücreti yüksekti, yüzde 40 civarında bir indirim yaptık. Boş duruyordu ve şimdi daha fazla insan kullanıyor.

‘SPOR KULÜBÜMÜZE ELİMİZDEN GELDİĞİNCE DESTEK OLUYORUZ’

Karşıyaka Spor Kulübü Derneği var. Burada anlayışı değiştirdik. Kulübümüzü görmezden gelen bir yönetim anlayışını kabul etmiyoruz. Hepimiz kulüple entegre olmalıyız. KSK’yı temsil eden en önemli kurumuz. Marka anlamında daha üstte marka ben bilmiyorum. Maalesef sıkıntılar da yaşıyor, belediyeye önemli görevler düşüyor bunun için elimden gelen her şeyi yapıyorum. Devamlı iletişim içerisindeyiz. Gücümüzün yettiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz. Alt yapıya destek vermeye çalışıyoruz. Altyapı güçlü olduğunda herkes kazançlı olacak. Çok güçlü bir kurum var elimizde ve buna gereken önemi verirsek, benim başkanlık sürem bitmeden kulübümüzü futbolda Süper Lig’de görmek, basket takımımızı Avrupa şampiyonu olarak görebiliriz.

‘BAKANLIK STADI YAPMAYACAKSA ARAZİYİ BİZE BIRAKSIN’

Karşıyaka stadı öyle ya da böyle yapılacak. Çünkü ihtiyaç var. Karşıyaka Belediyesi’nin bu konuda hukuki bir müdahalesi yok. Çevredeki sakinlerin açmış olduğu bir dava var ve geçmişte belediye buna dahil olmuş. Eski yapılan proje hatalı olduğu için durdu. Bu alan Spor Bakanlığı’na stat yapma şartı ile devredilmiş. Bu işi yapması gereken bakanlık, TOKİ’ye bırakmış. İhale olacak ve stat yapılacak. Bizden istenen yer altı otopark yapılması ile ilgili encümen kararı istendi. Biz de bunu bir hafta içerisinde onayladık ve gönderdik. Yapılması gereken tek şey ihalenin yapılmasıdır. Bu ihale TOKİ tarafından yapılması gerektiği söylendi ve 2020 deniyor. Burada gecikme var. Kulüple takip ediyoruz ve edeceğiz. Yeni bir şey söylüyorum. Gençlik ve Spor Bakanlığı stat yapmayacaksa lütfen araziyi bize versinler. Biz gerekeni yapalım. Ama illa biz yapacağız diyorlar, o zaman buyurun yapın. Yapamıyorsanız da geri verin.

‘KENT A.Ş.’YE AYNİ YARDIM YAPILACAK’

10 tane taşınmazın Ticaret Mahkemesi’nde değer tespiti yapılıyor. Teknik konu var orada. Ne kadar değer biçildiği önemli ona göre belirlenecek. Dolayısıyla orada her şey şeffaf olacak. 10 tanesinin değer tespiti yapıldıktan sonra 2 ya da 3 tanesi ayni yardım olarak aktarılacak. Kent A.Ş’de ikramiyelerini alamayan işçilerin de 1 ikramiyesini ödedik, kalanını da aşama aşama ödeyeceğiz.

Editör: Haber Merkezi