Belediye Başkanı olmasında en büyük etkenin Tunç Soyer olduğunu kaydeden Cemil Tugay, ‘Gizli kapaklı bir işimiz yok ve her şeyin hesabını veririz’ dedi. Tugay, eğer halk kendisini başarılı bulursa bir dönem daha aday olacağını söyledi

İZ Gazete Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal ve İz Gazete Genel Koordinatörü Özgür Coşkun’un sunduğu ‘Başkanla Başbaşa’ programının konuğu Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay oldu. Tugay, yerel seçimlerden bu yana geçen 1,5 yıllık sürede yapılan çalışmaları, gelecekte yapılması planlanan projeleri ve hedefl erini anlattı. 500 günlük görev süresince iyi bir dönem geçirdiklerini söyleyen Tugay, “Bu günler enerjimizin işe odaklandığı günler olmalı diye düşünüyorum. İyi bir dönem geçirdiğimizi düşünüyorum. Belediye Başkanlığının nasıl bir iş olduğunu, nasıl başarılı olunacağını süreç içerisinde yaşanılan eksikler için neler yapılmalı konusunda hakim hissediyorum. Karşıyaka’da ilk göreve başladığımızda gelen şikayetler fazlaydı. O zaman ekibimize ‘Herkesin ilettiği şikayete karşı duyarlı olacağız’ demiştim. Bu durumu sisteme de dökerek, her türlü şikayetin toplandığı ortak dijital platformu oluşturduk. Her şikayet buradan alınarak değerlendiriliyor. Her türlü şikayetin toplandığı dijital sistemimiz olan ÇÖZMEL’den günlük raporlar çıkarılıyor. Bunların hepsini ben de görüyorum. Somut sonuçlar alıyoruz. Önemli olan doğru noktalara doğru müdahaleleri yapmak. Böyle olunca şikayetler de azalmaya başladı” dedi.

‘MASRAFTAN KAÇINMADIK’

‘Başkanlığınızın ilk 500 gününde mali sıkıntılar başta olmak üzere, diğer problemleri de çözdük dediğiniz konular var mı?’ sorusuna, “Vadesi geçmiş dava konusu olacak haciz konusu şu an yok. Bir enkaz devraldım gibi bir yorumum da yok. Ancak içinde bulunduğumuz şartlar biraz zorlayıcı. Bu konuda düzelmeler var ama tamamen çözüldü de diyemem. Türkiye’deki bütün belediyelerin, kamu kurum ve kuruluşlarının ekonomik sorunumuz yok diyeceğini düşünmüyorum. Önümüzdeki günlerde ummadığımız sıkıntılarda yaşayabiliriz. Ancak belediye olarak kendi içimizde bir disiplin sağladık. Borçlandığımız zaman zamanında ödeyebilmemiz lazım ve bunu yapabiliyoruz. Belediye olarak piyasa ile sağlıklı bir ilişkimiz var. Bu dönemde masraftan da kaçınmadık. Bizden beklenen belediyecilik hizmetini de elimizden geldiğince yapmaya çalıştık. Görünen ve görünmeyen pek çok şey yaptık” şeklinde yanıt verdi.

‘SÖZÜMÜN ARKASINDAYIM’

İleriye yönelik yeni projelerinin olduklarını ve bu yönde çalışmaların sürdürüldüğünü söyleyen Başkan Tugay, “Kadıköy Çarşı projesindeki gibi çarşıyı tamamen yenileyen türden bir projemiz var. Projeyi hazırlayan akademisyen arkadaşlarımız henüz detay vermedi. Ama plana göre, çarşıya konsept sokakları olan, binaların genel görünümlerinin düzenli olduğu ve alt yapısının yeniden yapılandırıldığı yerler yapılacak. Projenin en azından birkaç senelik zamanı var. Proje belediye başkanlığım süresince bitecek. Verdiğim her sözün arkasında olduğum gibi bunun da arkasındayım” dedi. Salgın koşullarında dayanışmanın daha da geliştiğini kaydeden ve Karşıyaka Dayanışma Platformu’nun çalışma sisteminden bahseden Cemil Tugay, “Platformumuz, Karşıyaka Belediyesine ve platformun direkt kendisine iletilen her türlü talebi yerine getiriyor. Bu platform içerisinde sözünü verdiğim şey asla siyasetin yapılmamasıydı. Bütün Karşıyakalılar olarak dayanışma içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sistem içinde önemsediğimiz şey yapılan başvurunun gerekçeli olup olmadığını denetlemektir” diye konuştu. Karşıyaka Belediyesi olarak bu seneki bütçelerinde hedefl erini iyi saptadıklarını ve özenli çalıştıklarını söyleyen Tugay, “Hedefimiz sürekli borç miktarımızı azaltmak. Geçen yıl 300 milyon TL bütçe yaptık, birkaç ay içerisinde ek bütçe yapmak durumunda kaldık. AKP meclis üyemiz tarafından ‘Bir bütçe yapmayı bile beceremiyorsunuz’ eleştirisi de almıştık. Bu biraz ihtiyaçlarımızın başından iyi hesaplanamamasından olabilir. Bu yüzden bu yıl hedefleri iyi saptanmış bütçe yapmak için özenli çalıştık. 456 milyon TL‘lik bütçe çıktı. Bizim dışımızdaki faktörler yaşanmazsa, önemli oranda hedefleri gerçekleşmiş bütçe olacağına inanıyorum. 280 milyon TL ile devralıp, bir buçuk yıl içerisinde 456 TL’ye çıkarmakta bence bir başarı diye düşünüyorum. İyi bir mali yönetim, bunu sağlayan iyi bir kadroyla gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Açıkçası tasarruf etmediğimiz tek şey personel maaşlarıdır “ dedi

‘ACI GERÇEK’

‘Gizli kapaklı bir işimiz yok ve her şeyin hesabını veririz’ diyen Tugay, “ Türkiye’de genel olarak siyasete yönelik ciddi bir güvensizlik var. Bu acı bir gerçek. Halkımız siyasetçilerin olduğundan farklı şeyler anlatmaya çalıştığını ve şeffaflıktan kaçındığını düşünüyorlar. Güvenmediğimiz insanlar tarafından yönetilmek gerçekten kötü bir şey. Bu durumu düzeltmek ve tamir etmemiz lazım. Ben de aşamalı planla belediyedeki her şeyin halk tarafından gözlendiği bir yapıya dönüşsün istiyorum. ‘Proje Karşıyaka’ dijital uygulamasının çalışmasını yapıyoruz. İnternette yaptığımız bütün işlerin detayları yer alacak. Projenin içerisinde teknik ve mali detaylar da olacak. Bir şeyi saklamaya çalışmayacağız” açıklamasında bulundu.

‘ADAY OLACAĞIM’

‘Sokağa çıktığımda bir buçuk yılda olan gelişimi gözlüyorum, zaman içinde değişen şeyleri fark ediyorum’ ifadelerini kullanan Tugay, “Vatandaş gerçekten çok duyarlı. Başarısız olursam onlar bana diyecektir. 5 yılın sonunda vatandaş gözüyle kendimi değerlendireceğim. Dürüst olacağım. Eğer başarısızsam belediye başkanlığına devam etmeyeceğim. Eğer kendimi başarılı buluyorsam ama toplum benimle aynı fikirde değilse bu işin içinden de bir şekilde çıkacağım. Çünkü yaygın bir şekilde başarısız olacağım ortaya çıkarsa yine kenara çekileceğim. Eğer iki taraftan da onay varsa bir daha aday olacağım” dedi.

STAT AÇIKLAMASI

Karşıyaka’da yapılması planlanan stat hakkında da açıklama yapan Tugay, projenin revize edildiğini söyleyerek, “Proje kesinleştikten sonra kimin neyi üstleneceği üzerine konuşacağız, bir kısmını Karşıyaka Belediyesi, bir kısmını İzmir Büyükşehir Belediyesi bir kısmını da Gençlik Spor Bakanlığı üstlenecek. Yine bu projeye dışarıdan destek olacak, yani finans desteği olacak. Böylece muhtemelen akıllı, mantıklı ama seri bir yol izleyeceğiz” diye konuştu.

‘BAŞKAN OLMAMDAKİ EN BÜYÜK SEBEP...'

Tunç Soyer’le ilişkisini değerlendiren Tugay, “Tunç başkan, belediye başkanı olmamdaki en büyük sebeptir. Böyle bir vizyoner, bu siyasi iklimde farklı bir duruş sergileyerek Büyükşehir Belediye Başkanı olması benim de belediye başkanı olmamda özel bir etken oldu. Olabildiğince yakın iletişim içerisinde olmaya, ona da yardım etmeye çalışıyorum. Herhangi bir sıkıntımız olduğunda da bunu samimi ve açık bir şekilde dile getiriyorum. Bu süreci hep sevgi, saygı ve uyum içerisinde geçirdik. İzmir’i bütünüyle değerlendirdiğimizde onun çok daha farklı ve ağır sorunları var. O yüzden daha az rahatsız etmeye çalışıyorum” ifadelerini kullandı.

‘SORUN YAŞAMIYORUM’

Tugay, “Ben ne Çiğli Belediye Başkanıyla ne de diğer belediye başkanlarıyla sorun yaşamıyorum. Hatta bizim partiden olmayan belediye başkanlarıyla da sorun yaşamıyorum. Doğru tarzda yaklaştığınızda merkezi hükümetle de sorun yaşamadığınız oluyor. Her zaman olmayabilir ama baştan ‘yapmaz etmez’ dememek gerekiyor, en azından denemek lazım. Çünkü oturup konuştuğunuzda vatandaşın çıkarına bir şey varsa eninde sonunda oluyor. Yapılan iş doğruysa, birilerinin çıkarına zarar verse bile yani onlar kendilerine zarar verdiğini düşünüyorlarsa bile oturup vicdanıyla karar verdiğinde ortak noktaya varılıyor. O çerçevede bütün belediye başkanlarıyla, bütün siyasilere ortak noktaya varılabilir” şeklinde yorumda bulundu

DEZAVANTAJLI GENÇLER ‘DRONE PİLOTU’ OLACAK!

Karşıyaka Belediyesi, geleceğin gözde meslekleri arasında yer alan ‘drone pilotluğu’ konusunda eğitim ve ehliyet almak isteyen gençler için ücretsiz destek programını hayata geçiriyor. İzmir Eğitim Kooperatifi ve Maiden Flight Tech iş birliği ile yürütülen proje kapsamında, ilk etapta 50 gence ‘İHA-0 (İnsansız Hava Aracı - Drone) Ticari Pilot Eğitimi’ verilecek. Karşıyaka Belediyesi Spor İşleri Müdürlüğü’nce organize edilen eğitimden 12-18 yaş grubu yararlanabilecek. Katılımcılar, Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü tarafından, ilçedeki dezavantajlı bölgelerde yaşayan ve maddi imkanları kısıtlı olan gençler arasından seçilecek. 30 Ekim 2020 tarihinde başlayacak eğitim sonunda katılımcılar, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) onaylı ehliyet ve sertifikanın sahibi olacak.

‘DEVAMI GELECEK’

“Dijital dönüşümün yaşandığı çağımızda geleceğin meslekleri ve insan kaynağı ihtiyacı da hızla değişmekte. Bu ihtiyaçlardan birisi de yaygın kullanım alanına sahip insansız hava araçları için pilotluk mesleği. Genç işsizliğin önemli bir problem olduğu ülkemizde, bu tür eğitimlere ağırlık vererek, özellikle dezavantajlı gençlerimizin meslek sahibi olmalarına yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diyen Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, aldıkları yoğun başvurular nedeniyle drone pilotluğu eğitimlerini devam ettireceklerini belirtti.

Editör: Haber Merkezi