İzmir Büyükşehir Belediyesi, dünyada işbirliği protokolü imzaladığı 4 kardeş kentten biri olan Cape Town ile ilişkilerinde yeni bir döneme girdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun annesinin vefatı nedeniyle katılamadığı Güney Afrika ziyaretinde, İzmir-Cape Town dostluğunun geliştirilmesi ve her iki taraf için de somut yararlar sağlanması konusunda önemli adımlar atıldı.

Başkan Kocaoğlu’nu temsilen Meclis Üyesi Muzaffer Tunçağ’ın başkanlık ettiği İzmir heyeti Cape Town Eyalet Başkanı Helen Zille, Belediye Başkanı Patricia De Lille ve Başkan Yardımcısı Ian Neilson’un da yer aldığı kalabalık bir yönetici grubu tarafından ağırlandı.

G.Afrika Fahri Konsolosu Tamer Taşkın, İZFAŞ Genel Müdürü Gül Şener ve Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler ve Turizm Daire Başkanı Pınar Meriç’in de yer aldığı İzmir heyeti adına bir konuşma yapan Muzaffer Tunçağ, İzmir ve Cape Town’u, “aralarındaki kardeşlik bağı mesafe tanımadan giderek güçlenen iki kent” olarak tanımladı. Kardeşliğin Türkler için önemine değinen Tunçağ, “2014 sonunda, Belediye Başkanı Lille’in İzmir’i ziyareti sırasında, iki kentin bilgi ve deneyim paylaşımını esas alarak pek çok konuda işbirliğini içeren önemli bir anlaşmaya imza atmıştık. Şimdi bu ziyaretimizle, İzmir-Cape Town dostluğunda yeni bir dönemin kapısını açıyoruz. İstiyoruz ki, çok kültürlülüğü, özgürlüğe olan bağlılığı, güleryüzlü insanları ve doğal güzellikleri ile birbirine benzeyen bu iki kent, ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin gelişmesinde lokomotif olsun. 2 milyar doları bile bulmayan ticaret hacmimiz üçe, beşe katlansın” diye konuştu.

Akdeniz’in önemli ticari merkezlerinden biri olan İzmir’in, hızla büyüyen dinamik ekonomisi ve turizm olanaklarıyla tam bir “fırsatlar kenti” olduğunu söyleyen Muzaffer Tunçağ, yakın coğrafyanın en büyük ve en nitelikli fuarı olan Fuar İzmir’in, bölgeye açılmak isteyen G.Afrikalı girişimciler için önemli avantajlar sağlayacağını da sözlerine ekledi. Tunçağ, “İzmir, her bakımdan ‘dünyanın yükselen değerleri’ arasında yer almaya aday bir kenttir. Ve bu yükseliş sırasında sizin gibi kardeşlerimizi yanımızda görmek, bizim için en büyük motivasyon olacaktır. İzmir ile Cape Town arasındaki dostluk ve işbirliği, tüm dünyaya örnek bir model olabilir” dedi.

“ÖNÜMÜZDE ÖNEMLİ FIRSATLAR VAR”

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tarım destekleri ve çevre yatırımlarıyla yakından ilgilenen Cape Town’ın tepe yöneticileri, gastronomi ile yenilenebilir enerji konularını da masaya yatırdı. Belediye Başkanı Patricia De Lille, “İzmir ile Cape Town, pek çok bakımdan birbirine benzeyen iki kent. Muhalefet partileri tarafından yönetiliyor olmaları bile benziyor. Biz bu iki kent arasında hedef belirleyip hemen harekete geçelim. Önemli fırsatlar var ve bunları kaçırmamamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

CAPE TOWN’DA İEF VE FUAR İZMİR HEYECANI

Öte yandan, İZFAŞ Genel Müdürü Gül Şener’in İzmir Enternasyonal Fuarı ve Travel Turkey davetleri, G.Afrika cephesinde samimi karşılık buldu. Her iki fuarın da hem ticaret hem de kültürel alışveriş konusunda çok ciddi fırsatlar sunacağını söyleyen Şener, ayrıca bu ülkede üretilen şarap ve zeytinyağının alternatif pazarlara tanıtılması için Fuar İzmir’in çok ideal bir buluşma noktası olacağını sözlerine ekledi. Fahri Konsolos Tamer Taşkın ise granit üretiminde çok iddialı olan G.Afrika’nın Marble İzmir sayesinde yeni pazarlara kolaylıkla açılabileceğini belirterek, “Sektör sektör işbirliğinin yollarını geliştirmeliyiz. Örneğin çok gelişmiş bir zeytinyağı kültürüne sahip olan İzmir, zeytinyağı üretimine yeni başlayan Cape Town için yol gösterici olabilir” dedi.

İzmir Enternasyonal Fuarı ile Travel Turkey’e katılım konusunda çok istekli olduklarını açıklayan Cape Town Belediye Başkanı Patricia De Lille, “Beraberimizde iş adamlarını getirmeye çalışacağız. Ama öncesinde iyi bir hazırlık yapmalıyız” diye konuştu.

CAPE TOWN: DÜNYA TASARIM BAŞKENTİ

Afrika kıtasının bu renkli ülkesi, tıpkı İzmir gibi çok kültürlü bir kent. Güney Afrika’nın  üç başkentinden biri olan Cape Town, Endüstriyel Tasarım Toplulukları Uluslararası Konseyi tarafından 2014 yılında “Dünya Tasarım Başkenti” seçilerek tüm dikkatleri üzerinde topladı. Cape Town’un bu hamlesi, kentini “Akdeniz’in önemli tasarım merkezlerinden biri” haline getirme hedefinde olan İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından da yakından takip edildi.

2014 Aralık ayında Başkan Aziz Kocaoğlu ve Cape Town Belediye Başkanı Patricia De Lille’in imza koyduğu işbirliği protokolü, bu iki liman kentinin özellikle çevre, yerel sağlık, organik tarım, kırsal kalkınma ve yerel yönetim hizmetleri konusunda yakınlaşması için ilk önemli adım oldu. Cape Town, yine 2014 yılında New York Times tarafından dünyada ziyaret edilecek en iyi yer olarak adlandırıldı.

KALKINMA AJANSI VESGRO, İZMİR’LE YAKINDAN İLGİLİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iki günlük G.Afrika temasları sırasında, Cape Town Ticaret Odası, Cape Town Turizm Kurumu ile Batı Cape bölgesi kalkınma ajansı Wesgro tarafından sunumlar da yapıldı. Wesgro CEO’su Tim Harris, yerel şirketlerin dış pazarlara açılmasından sorumlu bir kurum olarak İzmir’le yakından ilgilendiklerini söyledi. İzmir Heyeti, Cape Town Kongre Bürosu ile Uluslararası Kongre Merkezi’ni de ziyaret ederek sistem ve işleyiş hakkında brifing aldı. İzmir Heyeti, G.Afrika’nın ulusal TV kanallarından SABC 3’e röportajlar da verdi.

Editör: Haber Merkezi