Gizem TABAN/İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi ekim ayı olağan birinci meclis oturumu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yönetiminde gerçekleşiyor. Toplantıya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin emsal artışı kararı damga vurdu.

EMSAL ARTIŞI MECLİS’TEN GEÇTİ

Meclis gündeminde 44’üncü madde olarak yer alan; Bayraklı Belediye Meclisi’nin ekim ayı meclis toplantısında oy birliği ile kabul edilen; Bayraklı’da depremde hasar gören ve 6306 sayılı yasa kapsamında riskli bulunan yapıların yıkılarak yeniden yapılmasına ilişkin talepler doğrultusunda yüzde 10 emsal artışı verilmesini içeren önerge acil kaydıyla komisyonlara gönderildi. Konuya ilişkin mecliste tartışmalar yaşandı. Toplantıya ara verildi, ara süresinde imar komisyonu emsal artışı hakkında karar aldı. Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonunun aldığı karara göre; Bayraklı’da, 30 Ekim 2020 depremi sonrasında ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen yapılar ile 1998 yılındaki yönetmelik öncesi ruhsat alan veya 6306 sayılı yasayla riskli kabul edilen yapıların dönüşümü için parsel bazında başvuru yapılması halinde yüzde 20, ada bazında başvuru yapılması halinde yüzde 30 emsal artışı verilecek. AKP ve MHP'nin ret oyu verdiği karar oy çokluğuyla kabul edildi.

‘BİLİYORUM İÇİNİZDEN ALKIŞLIYORSUNUZ’

Karara ilişkin konuşan Başkan Soyer, “Daha önce yaptığımız çalışma ile K sınırı olarak yani korunacak alan sınırları olarak meclisimizce onaylanan bölgelerde yüzde 20 parsel, yüzde 30 ada bazında emsal artışı getirmiş olduk. Biliyorum içinizden alkışlıyorsunuz ama mecliste alkışlamak yasak” dedi.

‘DEVLET, BAYRAKLI’YA NEDEN KAYITSIZ KALIYOR?’

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, “Bayraklı’daki depremle ilgili bir işin oy çokluğu ile çıkması bizi üzmüştür. Derdin sıkıntının en çok yaşandığı yer, mağduriyetin had safhada olduğu yer Bayraklı. Bunu İzmir’in geneline yayarak sorunu çözümsüz bırakmak için ısrar ediyorlar. Biz parsel bazında iki kat, ada bazında üç kat artırdık. Bugün bunu söyleyen arkadaşlar ise sekiz katlı binaları beş kata düşürdüler. Bunu sadece İzmir’de değil, Van’da da Elazığ’da da yaptılar. Bayraklı’daki depremzedelerin tek sorunu kat artışı değil. Madem depremi afet olarak tanımlıyoruz, Bayraklı neden afet bölgesi ilan edilmedi? Devletimiz selden etkilenen bir bölgeyi afet bölgesi ilan etti, binaları yıktı yaptı. Peki Bayraklı’nın suçu neydi? Bu kadar acıya, sıkıntıya rağmen Bayraklı’ya kayıtsız kalınmasını anlamış değiliz. Biz üzerimize düşeni yaptık, sıra devlette. 200 bin liralık kredi ile bu meselenin çözülmeyeceği açık. Gelin vatandaşın ekonomik sıkıntısını çözelim. Gelin afet bölgesine bu konutları yapın, 2 yıl ödemesiz 18 yıl vadeli, minimum 400 binlik krediyi çıkarın” diye konuştu.

SOYER’DEN SANDAL’A TEŞEKKÜR

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise, “Deprem sürecinde, vatandaşları sahiplenmesi, bu süreçteki dirayeti ve sağduyusu ile bu karara katkılarından dolayı Bayraklı Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi