Gizem TABAN/İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) mayıs ayı olağan birinci meclis oturumu İBB Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Tunç Soyer’in yönetiminde gerçekleşti. Toplantıda Yeşildere Bölgesi için hazırlanan imar planları ve Bayraklı’da 3 mahalleyi kapsayan imar planları hakkında tartışmalar yaşandı.4

YEŞİLDERE TARTIŞMASI

Komisyonlardan oy çokluğuyla Meclis gündemine gelen; İBB ev sahipliğinde düzenlenecek olan Botanik konulu EXPO 2026 Organizasyonunun gerçekleştirilmesine yönelik olarak Yeşildere Bölgesi ile ilgili hazırlanan Nazım İmar Planı Değişikliği önerisi ve Uygulama İmar Planı Değişikliği önerisi hakkındaki önergeler tartışmalara neden oldu. AKP Grubu söz konusu önergelere ilişkin eleştirilerde bulunarak planlarda teknik eksiklikler olduğunu belirtti, önergelerin komisyonlara iade edilmesini talep etti. Başkan Soyer ve CHP Grubu eleştirilere yanıt verirken söz konusu önergeler oy çokluğu ile kabul edildi.

‘ÇOK ÖNEMLİ BİR FIRSAT’

Eleştiriler üzerine söz alan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, “Expo 2026’nın İzmir için çok önemli bir fırsat olduğunu belirterek, “Bu, Başkanımızın olağanüstü çabalarıyla İzmir’e kazandırılmış bir organizasyon. İzmir bu imkandan en kısa sürede en maksimum seviyede yararlanmak durumunda... 4 milyon 700 bin ziyaretçimin İzmir’e gelmesi bekleniyor. İzmir’e çok büyük kazanımları olacak bir organizasyon. Burada maksat 2026 için en hızlı şeklide hazırlanabilmek. Kamulaştırma uzlaşı ile çözülecek. Hem bütçe hem kamulaştırma hem de imar çalışmaları yönünde 2026 yılına kazandırabileceğimiz bir çalışma… Planlama ilkelerine ve mevzuata aykırılık yok” dedi.

‘İZMİR HALKININ YARARINA’

CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, AKP Grubu’nu kast ederek, “Arkadaşlar İzmir’in yararına olan bir şeye ‘hayır’ demenin mahcubiyetini hissediyor. Kaç aydır çalışılan bir konu… İBB’nin kentin dönüşümü ile ilgili yaptığı en temel projelere ‘hayır’ diyenler her defasında bu hayırları ile ilgili sözde teknik gerekçeler dile getiriyor. Üç yıldır hayır oyu verdikleri önergeleri çıkaracağım. İzmir’in yararına olan bir şeye ‘hayır’ demenin mahcubiyetiyle ‘komisyona havale edelim’ diyorlar. İBB’nin Yeşildere projesi, İzmir halkının yararınadır. İBB’nin bu projenin altından kalkacak bu ekonomik, teknik ve bürokratik gücü ve iradesi, bu projeyi hayata geçirebilecek bir belediye başkanı ve o belediye başkanının arkasında CHP vardır” ifadelerini kullandı.

‘ÖNCE EXPO’YU ÖĞRENDİM’

EXPO’nun Yeşildere’de yapılacak olmasının önemine vurgu yapan Başkan Soyer, “Bana sorarsanız, ‘Belediyecilikte en iyi anladığın şey nedir?’ diye; belediyecilikten önce EXPO’yu öğrendim. İzmir için bir mücadele verdik, İzmir’in EXPO’yu alması için çok terledik. Bu hayatta en çok kafa yorduğum, İzmir’e en çok getirmek istediğim meselelerden biri EXPO... Çok başarısız EXPO örnekleri gördüm, EXPO yapılır dünyanın parası harcanır, bittiğinde o para çöp olur. Ama öyle EXPO’lar vardır ki, bittiğinde kentin kalkınması için büyük bir miras bırakır.  EXPO’nun yapılmasının sebebi yapıldığı dönem içinde gelecek turist sayısından ibaret değil. Asıl mesele, EXPO’yu yaptığınızda kente nasıl bir katma değer katacağınızdır. Başarılı EXPO böyledir. Daha adaylık kampanyamda söylemiştim; Yeşildere, İzmir’in en acınası, en kahrolunası noktasıdır. En çok ıslah edilmesi, iyileştirilmesi gereken alanların başında gelir. Biz de elimizi taşın altına sokmaya karar verdik. Daha önce Pınarbaşı’nı düşündük, hukuki engeller vardı, aşılırdı ama Yeşildere’de yapılmasının bu kente yaratacağı katma değer daha fazla olacaktır. Gittik anlattık, davet ettik, ikna oldular. AIPH, EXPO’nun burada yapılmasının doğru olduğuna karar verdi. Onlar da her şeyi inceliyor, onaylıyor” açıklamalarında bulundu.

‘HEP BERABER YAPACAĞIZ’

Muhalefete de destek çağrısı yapan Başkan Soyer, “Süre az, 2026’ya kadar çok ciddi çalışmamız lazım, çok emek vermemiz lazım. Bu bir İzmir meselesi. Zorluklar varsa hep beraber aşacağız. Destek olacaksınız, bizim sizden talebimiz budur. Yeşildere’nin, İzmir’in en iyileştirilmesi gereken alanlarından biri olduğu konusunda hemfikirsek hep beraber yapacağız. Bir de bunu EXPO gibi bir markayla taçlandıracağız. Daha ne istenir? Ama burada beraber çalışacağız. Bürokrat arkadaşlarımızın tamamı emrinizdedir. Nerede, hangi eksik olduğunu düşünüyorsanız hep beraber aşmak için hazırız. Ne kadar eleştiriniz sorunuz varsa cevaplamaya hazırız. EXPO bittikten sonra Kültürpark kadar büyük bir yeşil alanı, hata daha büyüğünü bu şehre kazandırmış olacağız. Bunun değeri 300-500 milyonlarla ölçülmez. 50 yıldır maalesef bu şehrin çirkin yüzü olmuş bir alandan bahsediyoruz. Bizim önümüzde aşamayacağız hiçbir engel yok. İBB olarak doğru projelere doğru yatırım yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

SANDAL VE BOZTEPE ARASINDA GERGİNLİK

Toplantıda, komisyonlardan oy çokluğuyla Meclis gündemine gelen; “Bayraklı’da Fuat Edip Baksı, Alparslan ve Cengizhan Mahallelerini kapsayan Nazım İmar Planı önerisi ve Uygulama İmar Planı Revizyonu önerisi” hakkındaki önerge de tartışıldı. AKP Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, söz konusu planların yeniden hazırlanmasını talep ederek mevcut planları eleştirdi.  AKP’li Boztepe’nin eleştirilerine yanıt veren Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, “Biz bu kentin topraklarını kimseye vermiyoruz, vatandaşın hizmetine sunuyoruz. Siz Katarlılara, Araplara sattığınız yerleri düşüneceksiniz. Vatandaşın işi olduğunda önünü kesme çabalarınız karşılık bulmayacak” dedi. Başkan Sandal kürsüde konuştuğu esnada AKP’li Boztepe ise oturduğu sıralardan sesini yükseltti.  Bunun üzerinde Başkan Sandal ve AKP’li Boztepe arasında ‘haddini bil’ atışması yaşandı. Sözünü kesen Boztepe’ye sert çıkan Sandal, “Haddini bil! Ne yaptığını, nereden geldiğini bil. Benim kimseden çekindiğim yok, bizim alnımız açık, sabaha kadar konuşun. Bu kentin kanayan yarasını yeni bir yol haritası ile çözelim diye çaba sarf ediyoruz. Kentin önünü açmakla ilgili arkadaşlarımızın ne kadar samimiyetsiz olduğunu bir kez daha anlamış olduk. Bu arkadaşlar bu tür cümleleri sarf ederek kenti kilitliyorlar” ifadelerini kullandı. Yaşanan gerginlik üzerine Başkan Soyer, “Başkanım eğer müsaade ederseniz ve yanlış anlamazsanız bunun komisyona iade edilmesini önereceğim. Biz bunu oyçokluğu ile geçirebiliriz ama Başkanım sizin de izninizle görülmemiş sorunlar olabileceğini düşünerek komisyonlara geri gönderilmesini öneriyorum” dedi. Önergenin komisyonlara iade edilmesi oybirliğiyle kabul edildi.

‘ZAAFİYET SANMASINLAR’

İBB ile Dünya Kenti İzmir Derneği arasında imzalanmak üzere hazırlanan protokolün yer aldığı önerge tartışma yarattı. AKP Grubu protokole karşı çıkarken CHP Grubu da eleştirilere yanıt verdi. CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, AKP Grubu’na yönelik, “Siyaset yapmayı laf ebeliği olarak anlıyorsanız bizim yaptığımız bu değil. Nitekim 3 yıldır kendilerine bir dernek beğendiremedik. Hangi derneği getirdiysek karşı çıktılar. CHP Grubu’nun nezaketini zafiyet sanmasınlar. Pek çok şeyi görmezden duymazdan geliyorsak bu meclisin ilticamını bozmamak içindir” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi