GİZEM TABAN/ İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı olağan birinci meclis oturumu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yönetiminde gerçekleşiyor. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde yapılan toplantının gündemi; depremzedelerin talebi olan yüzde 30 emsal artışı oldu. Öte yandan depremzedeler meclis toplantısı öncesinde binanın kapısında toplanıp ‘yüzde 30’ sloganlarıyla emsal artışı taleplerini haykırdı.

EMSAL ARTIŞI TARTIŞMASI

Toplantıda, depremzedelerin hasar alan ve yıkılan evlerinin yeniden yapımı için talep ettiği yüzde 30 emsal artışı konusu gündeme geldi. Meclis gündeminde 44’üncü madde olarak yer alan; Bayraklı Belediye Meclisi’nin ekim ayı meclis toplantısında oy birliği ile kabul edilen; Bayraklı’da depremde hasar gören ve 6306 sayılı yasa kapsamında riskli bulunan yapıların yıkılarak yeniden yapılmasına ilişkin talepler doğrultusunda yüzde 10 emsal artışı verilmesini içeren önerge acil kaydıyla komisyonlara gönderildi. Bunun yanı sıra AKP ve MHP Grubu, İzmir genelinde depremde hasar alan ve riskli kabul edilen binaların dönüşümü için yüzde 30 emsal artış kararı alınmasına ilişkin önerge verdi. Önerge, konuyla ilgili imar komisyonunun halihazırda bir çalışma yaptığı ve 44’üncü maddenin de mecliste değerlendirileceği gerekçesiyle gündeme alınmadı. Cumhur İttifakı’nın önergenin gündeme alınmasında ısrar etmesi üzerine Başkan Tunç Soyer, CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç ve CHP Grup Başkan Vekili Mustafa Özuslu, açıklamalarda bulundu. Konuyla ilgili mecliste tartışmalar yaşandı. Meclis toplantısına ara verilerek, emsal artışına ilişkin imar komisyonu acil olarak toplandı.

‘SİYASET MALZEMESİ HALİNE GELDİ’

Cumhur İttifakı’nın önergenin gündeme alınmasına ilişkin ısrarı üzerine açıklamalarda bulunan Başkan Soyer, “Bu konu çok siyaset malzemesi haline geldi. Bu yetkiyi komisyona getiriyoruz. Hep birlikte tartışılacak” dedi.

‘HEPİMİZ AYNI HASSASİYETİ TAŞIYORUZ’

CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç ise, “Hepimiz aynı hassasiyeti taşıyoruz. Başkanım siz de depremzede vatandaşlarımızla yoğun temaslar halinde oldunuz. Bir mecliste aynı konuda aynı karar alınıyorsa yeni bir önerge verilemez. İmar komisyonu zaten değerlendirilecek” diye konuştu.

‘KILIÇDAROĞLU İRADE ORTAYA KOYDU’

Meclis üyeleri tarafından verilen önergelerin başkanlık divanı tarafından kabul edilip edilmemesinin başkanın ve meclisin takdirinde olduğunu belirten CHP Grup Başkan Vekili Mustafa Özuslu, “Deprem hepimizin bir gerçeği. Yaklaşık 1 yıl önce yüreklerimizi yakan bir deprem yaşandı. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, Bayraklı’da depremzedelerle yaptığı toplantıda depreme maruz kalmış vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi için çok açık bir irade ortaya koydu. Bu maddeyle ilgili önerileri, katkıları, değişiklikleri ve farklı uygulamaları komisyon değerlendirecektir” ifadelerini kullandı. 

‘BİR AN ÖNCE BİTİRELİM İSTİYORUZ’

Cumhur İttifakı, emsal artışı ile ilgili verdiği önergenin gündeme alınması konusunda da ısrar etti. Bunun üzerine Başkan Soyer, “Önergeyi sonuna kadar dinledik. Herkes çıkarması gereken dersi çıkarmıştır. Deprem sadece bugünün meselesi değil, daha çok konuşacağız. Kimsenin önünden bir şey kaçırıyor değiliz. 44’üncü madde geldiğinde değerlendireceğiz” açıklamasını yaptı. Soyer ayrıca, “Bu son 1 haftanın meselesi değil. Hepimiz bununla yatıp kalkıyoruz. En çok kafa yorduğumuz mesele bu. Neden bunu bir an önce çıkaralım istiyoruz, çünkü depremzedelerimiz tahammül edemeyecekleri, altından kalkamayacakları kadar büyük mağduriyet yaşıyorlar. Biz artık bunu bitirmek istiyoruz. Bu mesele siyasete alet edilmeyecek kadar hassas bir mesele. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak korunacak alan sınırlarını belirlerken başarılı bir işe imza attık, Türkiye tarihinde hiç böyle bir çalışmadı olmadı, ilk kez İzmir Büyükşehir Belediyesi yaptı. Gördük ki vatandaşlarımızın talepleri çok daha fazla. Bunu komisyona havale et, 1 ay daha beklesin falan, yok artık” diye konuştu.

‘HAKSIZLIK’ ÇIKIŞI

AKP'nin önergesine ilişkin konuşan CHP Grup Başkan Vekili Özuslu “Önerge diye verilen metin İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bürokratlarına haksızlık içeren cümlelerle dolu. Neymiş efendim! Büyükşehir Belediyesi’nin bürokratları deprem konusunda yetersizmiş. Elimizi vicdanımıza koyacağız öyle konuşacağız. Dışarıdaki depremzede insanları düşünerek konuşacağız. Sühuletle konuşacağız, sorunu çözmek için konuşacağız” dedi.

TANSİYON YÜKSELDİ

Cumhur İttifakı’nın önergelerin gündeme alınmaması konusunda başkanlık makamına eleştirilerde bulunması üzerine mecliste gerginlik yaşandı. CHP Grubu, emsal artışı konusunda zaten komisyonun bir çalışma yapacağını ifade ederek önergelerin gündeme alınmama gerekçesini açıkladı. Ancak Cumhur İttifakı ısrarını sürdürdü. Bunun üzerine mecliste tansiyon yükseldi. Başkan Soyer, konuyla ilgili gerekli açıklamaların yapıldığını ve konuya ilişkin söz vermeyeceğini dile getirdi. Soyer, AKP’li meclis üyelerinin konuşma esnasında araya girmesi üzerine, “Oturduğunuz yerden konuşmayınız, ben söylerken sözümü kesmeyin. Söz vermiyorum” dedi.

‘SİZ BANA DEMOKRASİ ÖĞRETEMEZSİNİZ’

AKP Grubu, Başkan Soyer’e yönelik ‘demokrat değilsiniz’ eleştirisinde bulundu. Bunun üzerine mecliste gerginlik yaşandı. Başkan Soyer, “Siz bana demokrasi öğretemezsiniz. Bu tür siyasi şovları memlekette çok görüyoruz. Benim ne kadar demokrat olduğunu tüm İzmir biliyor. Burada çıkıp ‘demokrat değilsiniz’ demek yakışmıyor. Kimin ne kadar konuştuğu meclis tutanaklarında var” ifadelerini kullandı.

Meclis toplantısına ara verildi. Ara süresinde imar komisyonu emsal artışı konusunu değerlendirecek, ardından ise konu toplantıda karara bağlanacak.

Editör: Haber Merkezi