Gizem TABAN/İZGAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi Eylül ayı olağan üçüncü meclis oturumu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yokluğunda Büyükşehir Belediye Başkanvekili Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Mustafa Özuslu’nun yönetiminde gerçekleşti. Kültürpark 1 Nolu Hol’de yapılan meclis toplantısında CHP ve AKP Grubu arasında ‘gündem dışı konuşmalar’ gerginliği yaşandı. Öte yandan Ekim ayı ikinci meclis oturumunun Bayraklı Smyrna’da yapılacağı belirtildi. 
 



‘GÜNDEM DIŞI KONUŞMALAR’ GERGİNLİK YARATTI

Oturumu yöneten Büyükşehir Belediye Başkanvekili CHP’li Özuslu toplantının başlangıcında, gündem dışı konuşmalar kısmında konuşmak isteyen meclis üyelerinin, meclis yönetmeliğine uygun olarak konuşma taleplerini meclis başkanlığına iletmelerini istedi. AKP Grubu uygulamaya itiraz etti. 

 



“SEVİYE DÜŞÜYOR, İZİN VERMEK İSTEMİYORUZ”

AKP Grup Başkanvekili Özgür Hızal’ın, gündem dışı konuşma taleplerinin yazılı olarak meclis başkanlığına iletilmesinin demokratiklikten uzak olduğunu iddia etmesi üzerine CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, uygulamanın yer aldığı meclis çalışma yönetmeliğinin bakanlığın çıkarmış olduğu bir yönetmelik olduğunu vurguladı. Gündem dışı konuşmalar bölümünde çoğu zaman seviyenin düştüğünü ifade eden Kökkılınç, “Diğer meclislerde de bu konuda tartıştık. Aradan 1 buçuk yıl geçti. Her ay 3 birleşimde toplanıyoruz ve görüyoruz ki çoğu zaman bu konudan dolayı tartışmalar çıkıyor, seviye aşağıya düşüyor. Buna izin vermek istemiyoruz. Sonuçta bir hukuk devletiyiz. Hukuk kuralları varsa yazılı kurallar varsa bunların aksine iş yapmak, uygulamak yapmak yanlış bir davranış.  Biz AKP Hükümeti’nin bakanlığının çıkarmış olduğu yönetmeliğinin uygulanmasını istiyoruz” dedi. 

 




“REHBERİMİZİN YÖNETMELİKLER OLDUĞU TARTIŞMASIZDIR”

AKP Grubu’nun itirazlarının devam etmesi üzerine bu uygulamanın yönetmelik gereği yapılabileceğini belirten Başkanvekili Özuslu, meclis başkanı olarak bunun hakkı olduğunu söyledi. Özuslu şöyle konuştu: “Bizim rehberimizin ilgili yönetmelikler olduğu tartışmasızdır. Yapılması gereken ilk önce yönetmeliğe bakmaktır. Dolayısıyla bunun dışında bir uygulamada bulunmak bu meclisin yönetilmesini sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmek açısından mümkün değildir. Baktığımız zaman özellikle İzmir’i ilgilendiren gündem konularında parti grupları, grup başkanvekillerine hiçbir kısıtlamaya maruz kalmadan, tutanaklar orada, İzmir’i gerçekten ilgilendiren konularda söz veriliyor. Meclis aslında işlevini yerine getiriyor. Bu meclis bunu başarıyla yapıyor. Takdir edersiniz ki 176 kişilik bir meclisten bahsediyoruz. Gündem dışı konuşmalar da yönetmelikle düzenlenmiş. Bununla ilgili bugüne kadar yönetmeliğin gerektirdiği yazılı talep alma şeklindeki kural uygulanmadı ama bu uygulanmayacak anlamına gelmez.  Bugün meclisin sağlıklı bir şekilde başlayıp sağlıklı şekilde bitirilmesi için gündem dışı konuşma taleplerinin yazılı olarak meclis başkanlığına iletilmesini talep ettim. Meclis başkanı olarak bu benim hakkım ve uygulayacağım vazgeçmeyeceğim."

“ANTİDEMOKRATİK DEĞİL, MECLİS BAŞKANININ HAKKI”

Özuslu uygulamaya yönelik ‘antidemokratik’ iddialarına da yanıt verdi. Başkanvekili Özuslu, “Grup başkanvekilleri olarak tekrar bir araya geliriz konuşuruz bunda sıkıntı yok ama bugün meclisi yöneteceğim için bu meclisin güzel başlayıp güzel bir şekilde sonlanması için demokratik müzakerelerin alabildiğine yapılabilmesi için bu yönetmelik bu hakkı bana verdi. Ben de bunu kullanacağım. Bu antidemokratik değildir. Burada gündemdeki maddelerle ilgili bir şeyden bahsetmiyoruz, gündem dışı konuşmalardan bahsediyoruz. Bazen 1 buçuk, 2 saat süren gündem dışı konuşmalar oluyor. Gündem dışı konuşma yapmak isteyen meclis üyesi arkadaşlarım yazılı olarak meclis başkanlığına bildirirlerse söz vereceğim. Söz süresi konuştuğumuz gibi 5 dakikadır. Gündemde sadece başkanlıktan gelen önergelerle konuşmuyoruz. Gelen önergelerin tamamı komisyonlara gidiyor. Demek ki meclis üyelerimizin iradeleriyle komisyonlara gidiyor, tartışılıyor. Meclise de kendimize de haksızlık etmeyelim.”

 



“İZMİR’İ KONUŞALIM, BAŞKANIMIZIN ÖZEL HAYATINI DEĞİL”

AKP Grubu’ndan itiraz sesleri yükselmeye devam etti.  AKP Grup Başkanvekili Özgür Hızal’ın, “Burada şiir okuyan meclis üyeleri de olabilir, biz burada Tunç Soyer’i de konuşabiliriz’ açıklamalarına CHP Sözcüsü Kökkılınç’tan yanıt gecikmedi. Kökkılınç, “Sonuçta bir kural varsa ona uymak gerekir. Biz İzmir’i konuşalım. Belediye başkanımızın özgeçmişini, özel hayatını konuşmayalım. Gündemimiz yayınlanan konular. Burada farklı bir algı yaratmayalım” ifadelerini kullandı. 



ANLAŞMAZLIK YAŞANDI, 10 DAKİKA ARA VERİLDİ

Tartışmaların ardından meclis gündem maddeleri görüşülmeye başladı.  Gündem maddelerinin okunmasında CHP ve AKP Grubu arasında anlaşmazlık yaşanması üzerine meclise 10 dakika ara verildi. 

ÖZUSLU’NDAN AKP’YE ULAŞIM YANITI 

Aranın ardından gündem maddeleri görüşülmeye devam etti. AKP Grubu meclis gündemine gelen; toplu ulaşımda 120 dakika aktarma sistemine yönelik maddeye eleştirilerde bulundu. AKP’nin eleştirileri üzerine CHP’li Özuslu, “Elbette ulaşım haktır.  Ama biniş sayımız 1 milyonlara yeni geldi. Aşağı yukarı 900 bin kadar biniş kaybımız var. Aylık ortalama 46 milyon civarında bir zararla götürüyor ESHOT. Belediyemiz o düzenlemenin belli bir makuliyet çerçevesinde yürütülmesi adına bir irade ortaya koydu. 90 dakika tabi ki kaldırılmadı ama 90 dakikadaki birinci ve ikinci binişler 50 kuruş ilave edilerek 120 dakikaya çıkarıldı. Büyükşehir Belediyemizin ortaya koyduğu irade İzmir halkının sağlıklı ve ucuz ulaşıma kavuşmasına yönelik çabalardır” yanıtını verdi.

EKİM AYINDA MECLİS SMYRNA’DA

Oturum sona ererken Belediye Başkanvekili Özuslu, Ekim ayı ikinci oturumunun Bayraklı Belediye Başkanı CHP’li Serdar Sandal’ın önerisiyle Bayraklı Smyrna’da yapılacağını duyurdu.

Editör: Haber Merkezi