UMUT KARAKOYUN- Birleşimde, Büyükşehir Belediyesi 2018 mali yılı kesin hesabı, taşınır mal kesin hesabı, ESHOT Genel Müdürlüğü'nün 2018 mali yılı idare kesin hesabı ve taşınır kesin hesabı görüşüldü. Toplantıda Büyükşehir Belediyesi'nin 2018 yılı itibariyle toplam borcunun 3 milyar 63 milyon TL olduğu açıklanırken, ESHOT'un ise 2022 yılına kadar bankalara vadeli olarak 181 milyon 771 bin TL borcunun bulunduğu belirtildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi mayıs ayı son oturumu, Tunç Soyer'in başkanlığında yapıldı. Birleşimde, İzmir'in eski belediye başkanlarından Ahmet Piriştina'nın hayatını kaybettiği Şemikler'deki lojmanı, Büyükşehir Belediyesi'nin Karşıyaka Belediyesi'ne 5 yıllığına bedelsiz tahsis etmesini içeren önerge, Meclis'te oy çokluğu ile kabul edildi. Tahsis işlemine karşı çıkan AKP Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, buranın konut olarak kullanılmasını doğru bulmadıklarını söyledi. Hızal, "Günümüz koşullarında, hele hele belediyelerin çokça borçları konuşulurken, Karşıyaka gibi bir belediyeye, Büyükşehir Belediyesi'ne ait bir alanın bedelsiz tahsis edilmesini ve lojman olarak kullanılmasını çok doğru bulmuyoruz. Bunun yeniden değerlendirilmesini öneriyoruz. Müze olarak kullanılabilir ama konut olarak kullanılması çok doğru olmayabilir" dedi. Tunç Soyer ise binanın çürüdüğünü ve müze olarak kullanılamayacağını söyledi.

'ÖNERİNİN GERİ ÇEKİLMESİNİ İSTİYORUZ'

Komisyonda karara şerh koyan AKP'li Hüsnü Boztepe de, bu tahsise karşı çıktıklarını belirterek, şöyle konuştu:  "Önceki dönemde ne Aziz Bey ne Cevat Durak ne de Hüseyin Mutlu Akpınar bu tahsisi aklından bile geçirmedi. Cemil Tugay başkanımız iyi bir hekim, iyi bir doktor, sizin de aile dostunuz. Bu öneriyi geri çekmesini istiyoruz. Siz de rahmetliyle EXPO'da beraber çalıştınız, geri çekin. Anı evi, müze, kültürel bir şey yapabilirsiniz. Buranın bu amaçla kullanılmasını talep ediyoruz." 

AKP'nin eleştirileri üzerine Başkan Soyer, açıklama yaparak, "Efsane başkanımızla ilgili gösterdiğiniz hassasiyete çok teşekkür ediyorum. İzmir'e mal olmuş, unutulmaz izler bırakmış bir başkan. Rahmetli Piriştina'yı öldüğü yerde değil yaptığı hizmetlerde yaşatacağız. İsminin daha büyük izler bırakacağı çalışmalar yapacağız. Bu ihtiyaçtan kaynaklanan bir şey, bina çürüyor" dedi. Ardından tahsis önergesi oy çokluğuyla kabul edildi. 

'BÜYÜKŞEHİR'İN BORCU 3 MİLYAR 63 MİLYON TL'

Meclis toplantısında İzmir Büyükşehir Belediyesi 2018 yılı kesin hesabı, taşınır mal kesin hesabı, ESHOT Genel Müdürlüğü'nün 2018 mali yılı idare kesin hesabı, taşınır kesin hesabı da görüşüldü. Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı CHP'li Yeşim Tekoğlu, hazırlanan rapor hakkında bilgi verdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2018 yılı itibariyle toplam borcunun 3 milyar 63 milyon TL olduğunu söyleyen Tekoğlu, bu tutarın 551 milyon TL'si iç borç, geri kalan kısmın ise 2031 yılına kadar vadeli dış borç olduğu kaydetti. Tekoğlu, "Bu hesap için ret oyu verirseniz yapılan hizmetleri, istihdamları, elde edilen gelirleri, sosyal yardımları yok saymış olacaksınız. İyi düşünün. Bütçenin yüzde 90 üzerinde gerçekleşme oranı var. Ülkemizin içinde bulunduğu olumsuz ekonomik koşullara rağmen İzmir Büyükşehir Belediyesi ulaşıma, altyapıya, tarımsal ve kırsal kalkınmaya destek vermiştir" dedi. 

'2018 YILINDA ENTEGRE TOPLU ULAŞIMIYLA 514 MİLYON 107 BİN YOLCU TAŞINDI' 

Tekoğlu, ESHOT'a ilişkin de şöyle konuştu: "ESHOT'un bankalara 2022 yılına kadar vadeli olarak 181 milyon 771 bin TL borcu bulunmakta. Bu rakam ESHOT'un borçlanabileceği rakamın altındadır. ESHOT, 75 yıllık deneyimiyle 331 hat, bin 253 otobüsüyle, 2018 yılında entegre toplu ulaşımıyla 514 milyon 107 bin yolcu taşıdı. Kaliteli, güvenli, konforlu hizmet sunuldu. Çevre dostu otobüsler filoya katıldı. Önceki İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu'na ve önceki dönem meclis üyelerine teşekkür ediyorum. Aşkla İzmir diyorum."

'BELEDİYE YATIRIMLAR NOKTASINDA TASARRUF YAPTI'

CHP'nin açıklamasının ardından AKP'li Özgür Hızal, konuşma yaptı. İzmir'de yeterince yatırım yapılmadığını savunan Hızal, şöyle konuştu: "Elle tutulur yapılmış yatırımlar mevcut mudur? Meseleye sadece rakamsal açıdan yaklaştığımızda yanlış sonuçlar çıkarırız. Belediye bir tasarruf yaptı ama maalesef yatırımlar noktasında tasarruf yaptı. Halkımızın, hemşerilerimizin ihtiyaç duyduğu konularda tasarrufa gitti. Bazı birimlerde uygun görülen bütçelerin tamamı kullanılmamış. Karşı olmamakla birlikte, örnek olsun diye söylüyorum; bir opera binasına 66 milyon TL harcanırken, İzmir gibi trafik sorunun yaşandığı şehirde otopark için 20 milyon TL kaynak aktarılmış. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Toplam borç 3 milyar TL üzerinde, belediye şirketleri hesaba katıldığında 4 milyar TL'nin üzerine çıkacaktır. Borçsuz belediye söyleminin ne kadar yanlış olduğu ortadadır. 1 milyar 230 milyon net finansman gideri ortaya konulmuştur. Bu rakam bile meselenin ne boyutta olduğunu göstermektedir. Bu kadar harcamalar yapılmış sorunlar çözülmüş mü? Bu durumdaki belediye 712 milyon TL başka kurumlara kaynak aktarımı yapmış. Bütçe verimli bir şekilde kullanılmamış." 

ESHOT'un bu kadar önemli olmasına rağmen çağa ayak uyduramadığını ileri süren Hızal, "2018 yılı gerçekleşen geliri 811 milyon TL. ESHOT'un böyle bir geliri yok. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 351 milyon TL gibi aktarılmış bir rakam var. 20 milyon TL civarında bir yatırımı var. Sayın başkanımızın İzmir'de karbon salımını yüzde 20 aşağılara çekmek gibi bir seçim vaadi var. ESHOT'un elektrikli otobüs filosunu oluşturmadıktan sonra bu hedeflere ulaşmamız imkansız" dedi.

'KISA VE ATEŞLİ OLDU'

Konuşmalar uzayınca Soyer, "Bu bütçe ya da faaliyet raporu değil. Rakamlar üzerinden usulsüzlük, yolsuzluk varsa onu konuşursunuz" dedi. Bunun üzerine AK Parti'li Erhan Çalışkan da, "Kuzguna yavrusu güzel gelirmiş. Sizin yapılanlar üzerine olumlu görüş bildirmeniz normal" dedi. Bunun üzerine söz alan CHP Grup Başkanvekili Mustafa Özuslu, "Bizim yavrumuz güzeldir, biz kuzgun değiliz. Bizim her yaptığımız da güzeldir. 'Biz İzmir'in problemlerine yöneliyoruz, İzmir'den bahsediyoruz' deyip başka mukayeselerle başka işler yapılıyor. Bütçe bir tercihtir. Bütçe siyasi bir şeydir. Hepimiz siyasetçiyiz. Bizleri halk seçti. Ülkenin meclisinde geçen bütçe görüşmelerini hatırlıyor musunuz? Orada rakam mı konuşuluyor? Biz de burada siyaset yapacağız. 100 TL'niz var, onu nasıl kullanacaksınız. AK Parti'li arkadaşlar başka kullanır biz başka kullanırız. Biz sosyal demokrat halkçı bir gelenekten geliyoruz. Bize bütçenin hesabını halk sorar. İzmir halkı da yüzde 58 ile tercih göstermiştir. Biz İzmir'de her işin nasıl daha iyi yapılacağını konuşursak elbette bu mümkün. Kesin hesabı konuşuyoruz. Bütçe ya da faaliyet raporu konuşuluyor olsaydı eleştirileri anlamak mümkündü. Bu konuşmayı yapmayı zorunlu hissettim" açıklamasında bulundu. Özuslu'nun ardından AK Parti'li Hızal, "Bu mesele bu noktaya gidecekse, meclisi toplamayalım" dedi. Bunun üzerine Başkan Soyer, "Kısa ve ateşli bir konuşma oldu" diyerek espri yaptı. 

Konuşmaların ardından Büyükşehir Belediyesi ile ESHOT'a ait kesin hesap raporu, meclis üyelerine sorularak tek tek oylandı. Rapora, AK Parti ve MHP'li üyeler ret oyu kullandı. CHP ve İYİ Partili üyeler ise olumlu oy verdi. 

İZSU’NUN FAALİYET RAPORU GÖRÜŞÜLDÜ

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, İZSU 2018 yılı faaliyet raporu ve mali yılı kesin hesabı da görüşüldü. AKP'li Özgür Hızal, yaptığı açıklamada, İzmir’in koku sorununun bulunduğunu, siyasi bir tartışma haline de sokmak istemediğini ama özellikle yaz ayalarının gelmesiyle birlikte bu sorunun derinleştiğini savundu. Hızal, "Sayın Tunç Soyer’in de seçim vaatleri arasında, İzmir’in koku sorununu kesinlikle çözeceğine dair taahhütleri var. Yine bütün İzmirlinin hasretle beklediği ve uzun yıllardır gündemde olan bir sorun. Yüzülebilir körfez de önemli bir konu" dedi. Ardından, İZSU’nun faaliyet raporu ve mali kesin hesabı, oy çokluğu ile kabul edildi.


DHA

Editör: Haber Merkezi