İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türk Tabipler Birliği ve Kırmızı Kedi Yayınları işbirliğiyle Sivas Katliamı’nın 28. yıldönümünde Madımak Oteli’nde katledilen aydınlar için Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu’nda anma programı düzenledi. Programa; İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, CHP Parti Meclisi Üyesi Rıfat Nalbantoğlu, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, katledilen aydınlardan Metin Altıok'un kızı Zeynep Altıok ile Behçet Aysan'ın kızı Eren Aysan, Türk Tabipler Birliği'nden Dr. Ali İhsan Ökten, Kırmızı Kedi Yayınevi adına Haluk Hepkon, CHP'li ilçe belediye başkanları ile yurttaşlar katıldı.



“BU ÜLKE HİÇBİR ACIYLA YÜZLEŞMEDİ”
Programda konuşan Zeynep Altıok, 28 yıl önce yaşanan ancak unutulmayan o derin acıların bir daha yaşanmaması için anmaların çok önemli olduğuna inandıklarını söyledi. Altıok, “Bu ülke hiçbir acıyla yüzleşmedi. Toplumsal hafızanın olmadığı bizim gibi ülkelerde, adaleti sağlayabilmek için gerekli koşul olan farkındalık sağlanamıyor. Bu nedenle sanatın yeri çok önemli. Özellikle de şiirin. Yalnızca babalarımızın bu ülkenin yetiştirdiği iki usta şair olması adına değil, bizim de soluk almamızı kolaylaştıran bir olgu olması nedeniyle, şiir hayatlarımızın köşe bendinde duruyor” dedi.

Eren Aysan da yaptığı konuşmada, katliamda hayatını kaybedenleri 28 yıldır özlediklerini belirterek, şunları söyledi: “Çeyrek yüzyıla yakın zaman içinde ülkemiz acılar coğrafyası olarak anılmaktan vazgeçmedi. Tek istediğimiz bu topraklarda ölümlerin çoğalttığı bir aile olmamaktı. Başarısız olduk. 28. yılda yaşanan onca acıya ve hukuksuzluğa rağmen hala ayakta durabiliyorsak, nefes almamızı sağlayan kuşkusuz sanattı. Bu anlamda bizlere omuz verenler oldu.”



“CANIMIZI YAKTILAR AMA BURADAYIZ”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özsulu ise “Yüzleşerek, anımsamanın yükünü paylaşarak, yeni bir hayatı kendi ellerimizle kuracağız. İşte buradayız. Birlikteyiz ve hep birlikte olacağız. Yaşıyoruz, yaşayacağız ve eşit, onurlu, erdemli bir dünyayı çocuklarımıza alnımızın akıyla miras bırakacağız” dedi. Türkiye'de Sivas katliamıyla insanlığın alnına kara bir leke çalındığını kaydeden Mustafa Özuslu, “Sıradan insanın organize kötülükle birleşmesi, tarihin en büyük utançlarından birini, bizlere yaşattı. Canımızı yaktılar ama buradayız. Yok edemediler, edemeyecekler” ifadelerini kullandı.

Şair Metin Altıok ve Behçet Aysan’ın adlarına düzenlenen şiir yarışmasının geçen yıl pandemi nedeniyle verilemeyen ödülleri gecede sahiplerine takdim edildi. 2018 Metin Altıok Ödülü’nün sahibi Gökçenur Çelebioğlu ödülünü İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu'dan, 2019 Metin Altıok Ödülü’nün sahibi Hıdır Işık ödülünü CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel'den, 2020 Metin Altıok Ödülü’nün sahibi Seyyidhan Kömürcü ödülünü CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'ndan, 2019 Behçet Aysan Ödülü’nün sahibi Didem Gülçin Erdem ödülünü Türk Tabipler Birliği'nden Dr. Ali İhsan Ökten'den ve 2021 Behçet Aysan Ödülü’nün sahibi Faris Kuseyri ödülünü jüri adına Haydar Ergülen'den aldı. Anma programı, Metin Altıok ve Behçet Aysan’ı anlatan “İki Yol Arkadaşı” belgeselinin ilk gösteriminin ardından Ruhi Su Dostlar Korosu ve Leman Sam konseriyle son buldu.

Editör: Haber Merkezi