Karaburun mandalinasının tadı yanında en önemli özelliğinin İzmir’de diğer ilçelere göre daha erken hasat vermesi olduğunu belirten Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, her yıl düzenledikleri geleneksel Mandalina Şenliği’nin bu yıl pandemi engeline takıldığını hatırlatarak, “Festivali yapamamanın üzüntüsünü, üreticimizin bu sene daha kaliteli ürün ve daha fazla gelir elde etmesi ile biraz olsun gidermiş olacağız” dedi.

İlçede narenciye üretiminin yoğun şekilde yapıldığı, Batı Köyleri olarak adlandırılan Küçükbahçe, Parlak ve Salman köylerinde çok sayıda üretici için mandalinanın önemli bir gelir kapısı olduğunu vurgulayan Başkan Erdoğan, “Bu sezon Büyükşehir Belediyemizin gayretleri ile Akdeniz sineği kaynaklı ürün kayıplarımız dikkat çeken oranda azaldı, ürünümüzün kalitesi arttı. Bu durum fiyatlara da yansıyor. Karaburun mandalinasında dip kilogram fiyatı 2 lira 20 kuruşa kadar yükseldi. Ürünümüz bahçeden ortalama 2 lira 60 kuruşa çıkıyor. Üreticimizin daha fazla para kazanması bizleri çok mutlu ediyor.” dedi.

“MANDALİNA İŞLEME TESİSİ SÖZÜMÜZ SÖZ!”

İlkay Girgin Erdoğan, geçen yıl Kasım ayında yapılan 12. Mandalina Şenliği’nde üreticilere verdiği Mandalina İşleme Tesisi sözünü unutmadığını belirterek, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile bu tesisi Küçükbahçe Köyü’ne mutlaka kazandıracaklarını kaydetti.

Hedeflerinin Karaburun mandalinasını, daha fazla katma değer yaratan ürünlere dönüştürmek olduğuna dikkat çeken Erdoğan, şöyle devam etti:

“Mandalinamızı sadece narenciye ürünü olarak tüketmemek gerekiyor. Bu mucize meyveden pestil, cips, mandalina suyu, gazoz gibi ürünlerle daha fazla katma değer yaratmamız mümkün. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer, Seferihisar Belediye Başkanlığı döneminde muhteşem bir tesisi ilçesine kazandırmıştı. Bu tecrübeden hareket ederek Karaburun’a da benzer bir tesisi kazandırmak için kendisinin desteğini almaktan mutluyuz.”