GİZEM TABAN/ İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı olağan birinci meclis birleşimi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Tunç Soyer’in yönetiminde gerçekleşti. Kültürpark 1 Nolu Hol’de gerçekleşen meclis toplantısında geçen Eylül ayı toplantısında yaşanan ‘gündem dışı konuşmalar gerginliği’ yine yaşandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer ve AKP’li meclis üyeleri arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Başkan Soyer, AKP’li meclis üyelerinin gündem dışı konuşmalar hakkındaki eleştirilerine yanıt verirken, İnciraltı planlarıyla ilgili de önemli mesajlar verdi. 

‘GÜNDEM DIŞI KONUŞMALAR’ GERGİNLİK YARATTI

Toplantıda gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından gündem dışı konuşmalar bölümüne geçildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, gündem dışı konuşmalarda 3 meclis üyesine söz vereceğini söyledi. Bunun üzerine AKP Grubu’ndan itiraz sesleri yükseldi. Başkan Soyer ve AKP’li meclis üyeleri arasında gerginlik yaşandı.

'KİŞİSELLEŞTİRİLMİŞ, SIĞ DEĞERLENDİRMELER YAPILDIĞINI GÖRDÜK'

AKP Grubu’nda gelen eleştiriler üzerine açıklamalarda bulunan Başkan Tunç Soyer, “Ben de 10 yıl meclis üyeliği yaptım. Bunun bir süre kısıtlanarak devam etmesini uygun buluyorum. Daha sonra siz bunu grup başkanvekilleri olarak değerlendirirsiniz ama meclis başkanı olarak bu iradenin bende olduğunu düşünüyorum. Bu gündem dışı konuşmalar maddesi adından da anlaşılacağı üzere gündem dışı. Bizim asli işimiz meclis raporlarını, önergeleri konuşmaktır. Onun dışındakiler asli işimiz değildir. Ama şöyle bir şey başladı; asli konuları 1 saat konuşuyorsak diğer konuları da 1 saat konuşuyoruz. Biz gündem dışı konuşmalar başlığını meclis olarak iyi kullanmadık. Ne biz ne İzmirliler bundan memnun kaldı. Çok kişiselleştirilerek, çok siyasi bir şekilde İzmir gündeminin dışına çıkan sığ değerlendirmeler yapıldığını gördük. Yönetmelik belirtiyor; başkan istediği kişiye söz verir, istediği kişiye vermez. Meclis yönetmeliğinin harfiyen uygulanmasını da söyleyebiliriz ama biz bu teammüllere saygı gösterilmesi için konuşma taleplerinin yazılı olarak meclis başkanlığına iletilmesini söyledik. İzmir halkının bu tür sığ siyasi çekişmelerle mağdur edilmemesi için sıralamaya gideceğimizi söyledik. Bugün 3 arkadaşımıza söz vereceğim. Ancak dediğim gibi tüm grup başkanvekillerinin hazırlayacağı bir düzenlemeye de saygı göstereceğiz” diye konuştu.,

'MUTABAKATA VARILIRSA UYGULAMAYA HAZIRIM'

Soyer konuşmasını şöyle sürdürdü: “İlk gün söylediğim sözün arkasındayım sabaha kadar konuşabiliriz ama bu siyasetin sığlıklarına indiği zaman burada hem kendimize hem İzmir’e haksızlık ediyoruz. Burada kişiselleştirilmiş çok sığ tartışmalar yaşadık. Bu 18 ayda bizim için faydalı tartışmalar olmadı. Kimseyi zan altında bırakmıyorum ama İzmirli’nin de bir kanaati var. İzmirlileri bundan muaf tutabiliriz. Ben başta söylediğimi tekrar edeyim; grup başkanvekili arkadaşlarımız bir mutabakata varırlar, ben onu uygulamaya hazırım zaten. Ama şu anda mutabakat olmadığı için bugün sınırlı söz vereceğim.”

İNCİRALTI MESAJI

Başkan Soyer, İnciraltı planlarına ilişkin ise, “İnciraltı 1989 turizm bölgesi ilan edilmişti. 1997’den 2007’e kadar sınırları üzerinde tartışmalar yapılmış 2007 halinde son şeklini almıştı. Yarın bu konu ile ilgili bürokrat arkadaşlarımızı görevlendirdik. Diliyorum ki uzun yılların kangren meselesi sonuçlanır. Ağaçlandırdığımız alanın sınırlarını geliştirecek bir yeşil alan ortaya çıkarılır yine sağlık turizmi merkezi olarak planlanır. EXPO sürecinde ne kadar doğru bir hedef koyduğumuzu gördük. Sağlık teması ile başlayan süreç planlama ile hayata geçecektir. Umuyorum, Balçova Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de hazırladığı taslaklar orada değerlendirilecektir” açıklamalarında bulundu.

Editör: Haber Merkezi