Gizem TABAN/İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi temmuz ayı olağan birinci meclis oturumu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yönetiminde gerçekleşiyor. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) yapılan toplantının başlangıcında; Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Eser Atak ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) eski Öğretim Üyesi Dr. Barış Erkuş, 30 Ekim 2020’de meydana gelen depremde hasar alan İzmir Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası ile ilgili yapılan çalışmalar ve binanın akıbetine yönelik sunum yaptı.

‘GÜÇLENDİRMEYE UYGUN OLMADIĞI KANISINA VARDIK’

Binanın depremde aldığı hasar ve deprem riskine ilişkin teknik bir sunum yapan Dr. Erkuş, binanın güçlendirmeye uygun olmadığını belirterek, “Yapıda ciddi derecede deprem güvenliği sorunu var. Zeminde de üstte de deprem riski var. Belediyenin bu binada yıllardır yapmış olduğu güçlendirme çalışmaları var. Ama bu çalışmalar binadan binaya farklılık gösterir. Bazı yapıları rahatça kurtarabilirsiniz ama bazı yapılar ne kadar fazla çalışsanız da güçlendirmenin uymadığı sonucuna varabiliyorsunuz. Doğrudan ‘yıkılsın, yıkılmasın’ yaklaşımıyla değil de özetlediğim çalışmalar neticesiyle bu kanıya varıyoruz. Böyle bir bina için yapılacak güçlendirme çalışması çok daha farklı ve kapsamlı olacaktır. Üst yapıda maliyeti yüksek olsa bile güçlendirme yapılabilir ama alt yapıda çok ciddi sıkıntılar olduğunu düşünüyoruz. Zemin ve temel noktasında, güçlendirme çok zor ve çok yüksek maliyetli olabilir. İstenilen performansı da güvenilir bir şekilde vaat edemiyoruz. Makul bir ücretle güçlendirmenin zor olacağını düşünüyoruz ve insanların burayı rahatlıkla kullanabileceğini düşünmüyoruz. Güçlendirmeye; can güvenliği, kullanım açısından uygun olmadığı kanısına geldik. Ancak nihai kararı belediye verecektir, takdir onların…” diye konuştu. 

NE OLMUŞTU?

30 Ekim 2020’de İzmir’de yaşanan depremde hasar alan Büyükşehir Belediyesi Hizmet binası riskli olduğu gerekçesiyle boşaltılmıştı. Depremin ardından kısa bir süre sonra İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Başkan Tunç Soyer, binanın yıkılmasına yönelik öneri sunarken meclis üyeleri de alkışlarıyla destek vermişti.

Editör: Haber Merkezi