Gizem TABAN/İZGAZETE- Geçmişten günümüzde, tarih, kültür ve kadınlara yönelik hummalı çalışmalarıyla bilinen İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) önemli bir projeye daha imza atacak. 
İBB Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyon Başkanı ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Meclis Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç ile Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyon Başkanvekili ve Büyükşehir Belediyesi CHP Meclis Üyesi Sıla İlgi Akkaş’ın belediye meclisine verdiği önerge doğrultusunda İzmir Kent Kadın Müzesi kurulacak.

Kadın kimliğinin ‘Topluma çeşitli yönlerden katkıları, geleceği şekillendirme sürecinde ürettikleri ve eşitlik’ ana başlığı altında, topluma hizmet vermiş kadın kimlikleri de yansıtılarak kadının toplum içinde hak ettiği yeri bulmasına yönelik farkındalık ve bellek oluşturmak, tarihe ışık tutmak ve kültür sanat alanında İzmir’in kadın dostu kent kimliğini vurgulamak, turizme katkı sağlamak amacıyla hayata geçirilecek İzmir Kent Kadın Müzesi projesi ilgili komisyonların oy birliği raporuyla meclis gündeminde yer aldı. Önergenin İzmir Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı olağan birinci meclis oturumunda onaylanması halinde Büyükşehir Belediyesi, İzmir Kent Kadın Müzesi’nin oluşturulması için startı verecek. 

“İZMİR BİR KADIN KENTİDİR”
Projenin anlamına ve önemine dikkat çeken İBB Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyon Başkanı ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Meclis Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, “İzmir öncelikle çağdaş bir turizm kenti olarak 8500 yıllık kültürel bir mirasa sahiptir. Ve bu çok değerli mirasın içinde kadınlar da önemli bir yer tutar. İzmir bir kadın kentidir. Uluslararası alanda kazanmış olduğu kadın dostu kent unvanını gururla taşımaktadır. Tarihteki ismini de bildiğiniz üzere bir Amazon kraliçesi olan Smyrna ‘dan alır. İşte bu noktadan hareketle İzmir’imize uluslararası standartlarda kadın temalı bir müze kazandırmak istedik. Türkiye’de kadınlar tarafından gerçekleştirilen ilk protesto 1828 yılında İzmir’de gerçekleşmişti. Ekmek zammına karşı yapılan bu protesto sonucu yöneticiler tarafından zam geri alınmıştır. Cumhuriyet Tarihi’mizde de içinde önemli kadın şahsiyetlerin olduğu tarihi gelişmelere ev sahipliği yapmış bir kenttir İzmir... İşte tüm bu düşüncelerle; tarihi süreçte, geçmişten bugüne kadınların, özgürlükler ve haklar bağlamında kat ettikleri yolu göstermek, geleceğe ışık tutmak ve aynı zamanda kadın ve eşitlik vurgusuyla İzmir turizminde haklı yerimizi almak üzere, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisine geçen ay vermiş olduğumuz önergemiz ihtisas komisyonlarında kabul gördü. Bugün de Ekim ayı 1.Meclis Oturumunda karara bağlanacak. Kadınlar ve eşitlik alanında yapılan çalışmalara destek veren en başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer olmak üzere katkı koyan herkese teşekkürü bir borç biliyoruz” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi