Gizem TABAN/İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) mayıs ayı olağan üçüncü meclis oturumu İBB Başkanvekili Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Mustafa Özuslu’nun idaresinde gerçekleşti. Toplantıda Bornova’daki bir yerin Akaryakıt ve Servis İstasyonu olarak belirlenmesine ilişkin önerge tartışıldı.


ÖNERGE TARTIŞMA YARATTI
Bornova’nın Kazımdirik Mahallesi'nde 2 ada 20 parselin, Akaryakıt ve Servis İstasyonu Alanı (LPG İstasyonu yer alabilir) olarak belirlenmesi hakkındaki önerge tartışma konusu oldu. Söz konusu önergeye ilişkin 35 vatandaştan gelen itiraz dilekçeleri; Çevre ve Sağlık Komisyonunca “Söz konusu yapılması planlanan Akaryakıt İstasyonunun yoğun yerleşim bölgesinde yer alması, orta ve uzun vadede bölgede trafikten kaynaklı oluşabilecek gaz emisyonlarının halk sağlığı açısından risk yaratabileceği” gerekçesiyle oy birliğiyle uygun bulundu. Önerge, İmar ve Bayındırlık-Ulaşım Komisyonlarınca değişiklikle oybirliği ile kısmen uygun bulundu, kısmen uygun bulunmadı. Hukuk-Esnaf ve Meslek Odaları Komisyonlarınca “İmar ve Bayındırlık Komisyonu Görüşü doğrultusunda” değişiklikle oyçokluğu ile kısmen uygun bulundu, kısmen uygun bulunmadı. Söz konusu önerge, oy çokluğu ile kabul edildi. 


AKP’DE AYRI GÖRÜŞLER
Söz konusu önerge AKP’li meclis üyeleri arasında ayrılığa da neden oldu. İmar Komisyonu Üyesi ve AKP Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, önergenin Çevre Komisyonu’na göre oylanmasını talep ederken, AKP’li meclis üyesi Hüsnü Boztepe İmar Komisyonu’ndan geldiği şekliyle oylanmasını talep ederek bu yönde oy kullandı. AKP’li meclis üyesi Fikret Mısırlı, Erhan Çalışkan ve Metin Yaşar önergenin reddedilmesini istedi ve isim isim oylanmasını talep etti.


CHP’Lİ AYDIN DETAYLI BİLGİ VERDİ
Önergeye ilişkin yaşanan tartışmaların ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, “13 Aralık 2021 tarihli Meclis Kararı ile bu önerge kabul edilmişti ve kabul edilirken 5 komisyon tarafından uygun görülmüştü. O zamanda aynı tartışmalar vardı. O tartışmalar kapsamında bir kısmı haklı eleştirileri karşılayabilmek için; ‘1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı’nda Ulaşım Dairesi Başkanlığı ve UKOME’nin görüşü alınarak plan değişikliği kaydıyla’ ibaresini eklemiştik. İmar planı ile ilgili bu kayıt, bahsedilen yollarla ilgili tartışmayı önemli ölçüde hallediyordu. Yine de bu itiraz aşamasında Bornova Belediyemizin bir tereddüdü vardı, itirazı etmişti. O da parselin yanında küçük bir bölüm vardı ve bu bölümün ileride Belediye için bir kamulaştırma yükü çıkarabileceği endişesini dile getirmişlerdi. İmar Komisyonu bunu da haklı buldu. Dikkat ederseniz şu anki önergede bu husus değişiklik konusu yapılıyor. Yani itirazı kısmen kabul ediyoruz aslında… Bir değişiklik getiriyoruz. Dolayısıyla burada bahsedilen eleştirileri bu şekilde karşılamak mümkün. Bir diğer durum ise; UKOME kararları elbette tartışılabilir ama hukuka uygunluğunu tartışmak meclisin değil mahkemenin görevidir. UKOME’nin verdiği kararın hukuka aykırılığı söz konusuysa dava yolu vardır. Biz İBB İdaresi ve Meclis’i olarak diğer idarelerin aldığı kararları iptal edilmedikçe uygulamakla yükümlüyüz. Kaldı ki UKOME’nin aldığı kararlarda hem İBB hem Bornova Belediyesi temsil edilmektedir. Yine de eleştirilebilir ama yerindeliğini tartışmak başka bir şey… Yol ve kavşak tartışmalarını ise İmar Komisyonu daima imar planları üzerinden yapar. Buna göre hareket eder. Önümüzdeki itirazlara konu, Bornova Belediyesi’nin itirazında belirttiği tereddüdü gideren değişiklik dışındaki şeyleri bu planın içerisindeki düzenlemeyi İmar Komisyonu raporundaki değişiklik sağlamış oluyor. Bütün kriterlere uygun bu önergeyi yine de reddetmek mümkün. Sonuçta Meclis bir değerlendirme yapacaktır ama bu değerlendirmenin doğru zeminde yapılabilmesi için bunları anlatıyorum. Kriterlere uygun olmadığı için reddetmek başka bir şey, kriterlere uygun olduğu halde bunun uygun olmadığı için reddetmek başka bir şey… Çevre ve Sağlık Komisyonu kararında da kriterlerin uymadığına değil yerindeliğine ilişkin bir değerlendirme yapılmıştır. Bu değerlendirme her zaman her önerge için yapılabilir. Her komisyon kendi açısından değerlendirme yapacaktır. Dolayısıyla kriterler bakımından bu önergede bir aykırılık yok. Zaten olmadığı için aralık ayında kabul edilmişti” açıklamalarında bulundu.

Editör: Haber Merkezi