Gizem TABAN/İZGAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) ocak ayı olağan üçüncü meclis oturumu İBB Başkan Vekili Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Mustafa Özuslu’nun idaresinde gerçekleşti. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) yapılan toplantıda gündem emsal artışı tartışması oldu.
Buca Belediye Meclisi’nin kararı ile uygun görülen; İzmir depremi sonrası yaşanan mağduriyeti önlemek amacıyla hazırlanan ve emsal artışını içeren önerge ile Karşıyaka Belediye Meclisi’nce uygun görülen K alanları ile ilgili düzenleme hakkındaki önergeler İBB Meclisi’nde oy çokluğu ile uygun bulunmadı. AKP’li meclis üyeleri önergelerin kabul edilmemesi hakkında eleştirilerde bulundu. 

‘29 İLÇEDE ARTIŞ VERDİK’

Eleştiriler üzerine, önergeye ilişkin açıklamalarda bulunan İmar Komisyonu Başkanı CHP Meclis Üyesi İrfan Önal, “İzmir’de 29 ilçede deprem sonrasında bir emsal artışına gittik. Orta ve ağır hasarlarla ilgili yüzde 20 emsal artış sağlandı. Bayraklı bu depremi çok ağır hissetti. Bu yüzden Bayraklı’ya özel bir noktaya gidildi. Bunu diğer yerlerle karşılaştırmak olmaz. Biz zaten kentlerin yenilenmesi ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. Diğer ilçelerle bunu kıyaslamak iyi değil. Gerekli yerlerde emsal zaten fazlasıyla verilebiliyor. Bunu sürekli tartışmayı doğru bulmuyorum” diye konuştu. 

‘BİZ ZORU BAŞARIRIZ’

AKP’nin eleştirilerine bir yanıt da İmar Komisyonu Başkan Vekili CHP Meclis Üyesi Murat Aydın’dan geldi. Aydın, “Bir şehrin dönüşümü sürekli emsal artışı vererek yapılmaz. İBB, dönüşümde en doğru yolu seçti. İnsanları yaşadıkları yerden koparmadan dönüşüm yapmayı tercih etti. Biz zoru başarırız. Şehrimizle ilgili sorunları dile getirirken tabi her zaman fazlasını isteyeceğiz ama yüz yıldan fazladır bu kente hizmet eden İBB’nin yöneticilerine saygı göstereceğiz” dedi.

‘TEK SİLAH DEĞİL’

Toplantının sonunda açıklamalarda bulunan Başkan Vekili Mustafa Özuslu, "Risk sadece İzmir’de değil, Türkiye bir deprem ülkesi…Keşke şunu yapabilsek; bu konu bu memleketin önemli bir konusu, her türlü siyasi münazaranın üstünde olması gerekir diye bakılsa… Kentsel dönüşüm ya da depremle mücadelenin tek silahı emsal artışı değildir. Mekânsal, yapısal yoğunluğu artırarak bu sorunu çözmek mümkün değil. Büyükşehir Meclisi’nde aynı şeyleri, bilinen şeyleri konuşarak yol almamız mümkün değil. Sonuçta Büyükşehir’in ortaya koyduğu bir irade var, bu irade neciptir” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi