Gizem TABAN/İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi temmuz ayı olağan üçüncü meclis oturumu Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Mustafa Özuslu’nun idaresinde gerçekleşti. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) yapılan toplantıda tartışmalar yaşandı. Toplantıya AKP Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i hedef alan skandal sözleri damga vurdu. 

SOYER’E SKANDAL SÖZLER

AKP Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e yönelik skandal ifadeler kullandı. Başkan Soyer’in, geçtiğimiz haftalarda Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz’in daveti üzerine ‘Başka bir Tarım Mümkün’ vizyonunu anlatmak için gittiği Burdur’da, Salda Gölü’nde kuraklığa dikkat çektiği ziyareti hedef alan AKP’li Boztepe, Soyer’in Gediz Nehri’ndeki kirliliğe dikkat çekmek ve bu konuda araştırmalar yapmak üzere çıktığı Gediz Turu’nu da hatırlatarak, “Büyükşehir Belediye Başkanımız da artık alışkanlık yaptı. Pazartesi günleri meclise geliyor diğer günler gelmiyor. Kütahya’da 4 günlük bir program yapmış. Gelip buradan meclis başkanlığı yapmasını beklerdik. Sayın Başkan daha önce de Burdur’a, Salda Gölü’ne gitti. Eskiden köy ağaları pavyon kapatırdı, belediye başkanımız da mekan kapatıp sabaha kadar eğlenmiş. Eğlensinler bir şey dediğimiz yok ama esas görevini yapsın” ifadelerini kullandı. 

‘SAYGISIZLIĞI İADE EDİYORUM’

Boztepe’nin sözlerine sert çıkan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, “Bu sözleri hoş olmayan bir üslupla kişisel haklara saldırı olarak değerlendiriyoruz. Başkanımız Sayın Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ve İzmir’in başkanı olduğu gibi Ege Belediyeler Birliği’nin de başkanı olarak çalışıyor. Gediz Nehri’ne yönelik çevresel çalışmaları Ege Belediyeler Birliği Başkanı sıfatıyla yapılan çalışmalar. Çok değerli çalışmalar kaydettiler. Özellikle Organize Sanayi Bölgelerinden Gediz’e, nehirlere akan atıkların ne denli kirlilik yarattığını ve Körfez’e yansıdığını gösterdiler. Başkanımız Sayın Tunç Soyer’e yapılan saygısızlığı aynen iade ediyorum” diye konuştu.

‘RAPOR AÇIKLANACAK’

AKP’li Boztepe’nin, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin depremde hasar alan ana hizmet binası için İTÜ ile yaptığı protokol konusunda Büyükşehir Belediyesi’ne eleştiri ve ithamlarda bulunması üzerine CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, “Rapor, belediyemize resmi olarak giriş yaptıktan sonra açıklanacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kimseye yalan söylemeye ihtiyacı yok. Bu şekilde itham edilmeyi ayıplıyorum” dedi.

KATI ATIK TESİSİ TARTIŞMASI

AKP Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, CHP Genel Başkanı Kemal Kılılçdaroğlu’nun açılışını yaptığı Ödemiş Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi’nin çalışmadığını öne sürdü. Hızal’ın konuya ilişkin hazırladığı video mecliste bulunan LED ekranda gösterildi. AKP’li Hızal, Tire’de vahşi depolama görüntülerinin olduğu videoyu göstererek Ödemiş’teki tesis çalışmadığı için Ödemiş’in çöpünün Tire’deki vahşi depolama alanına gittiğini iddia etti. İddianın ardından açıklamalarda bulunan Başkan Vekili Mustafa Özuslu, “Ödemiş’teki tesis çalışıyor. Bu görüntüler Ödemiş değil, Tire görüntüleri. Eğri oturacağız doğru konuşacağız. Ödemiş tesisine 450 milyon TL yatırım yapıldı. Neden? Tire’deki o tesisteki gibi düzensiz depolamanın yapılmaması için Ödemiş’te tesis yapıldı. Kiraz’ın, Beydağ’ın, Ödemiş’in, Bayındır’ın ve Tire’nin çöpü o tesise gidiyor. Geçen defa da söyledim, gidelim görelim. 2 yılda yapılanları görmezseniz bu vicdansızlıktır. Vahşi depolama 30 yıldır yapılıyor, bugüne kadar kimsenin sesi çıkmamış. Şimdi İzmir Büyükşehir Belediyesi Tire’nin çöpünü alıp Ödemiş’e götürüp ayrıştırıp, çöpü katma değer haline getirince yanlış iş mi yapmış oluyor? Bir videoda ben koyacağım nasıl çalışıyor görelim” diye konuştu. Özuslu’nun konuşmasının ardından Ödemiş’teki tesisin çalışır durumda olduğunu gösteren video LED ekranda gösterildi. Bunun üzerin AKP’li Hızal, “Tamam çalışıyor, anladık” ifadelerini kullandı. 

DÜNYA BANKASI KREDİSİ İDDİASINA YANIT

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin depremde hasar alan binaların dönüşümü için Dünya Bankası ile sağladığı 330 milyon dolarlık kredi mutabakatıyla ilgili, ‘Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Auguste Tano Kouame, İzmir depremi sonrasında deprem ile ilgili bir kredi anlaşması imzalanmadığını açıkladı’ diyen AKP Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe’nin iddiasına yanıt Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe’den geldi.  Gökçe, “Büyükşehir Belediyemiz, İller Bankası Genel Müdürlüğü nezaretinde Dünya Bankası ile yaklaşık 3 ay süren bir müzakere süreci yürüttü. Bu müzakerenin kapsamı depremde hasar gören az ve orta hasarlı konutların yeniden yapılandırılabilmesi için finansman ile İzmir’deki deprem sırasında birinci derece öncelik arz eden yolların mukavemeti ve depreme dayanıklılığının artırılmasına ilişkin, bir de deprem sırasında vazife görecek bir miktar da kamu binasının güçlendirilmesi ve yeniden yapılandırılması için. Bu görüşmelerin tamamında İller Bankası Genel Müdürlüğü’nün en az daire başkanı düzeyinde yöneticileri bulunmuştur, Dünya Bankası’nın da Türkiye’deki tüm sorumluları yer almıştır. Büyük ölçüde bir mutabakat oluşmuş ve sonuçlanma aşamasına gelmiştir. Ancak Dünya Bankası’nın onaylanmış bir kredisinin olması için belli şartlar var. Çünkü bu kredi için Dünya Bankası, İller Bankası üzerinden kullandırmayı ve Hazine garantisini ön şart koşuyor. Hazine garantisinin olabilmesi için de ülkenin yatırım programına girmesi ve Cumhurbaşkanının onaylaması gerekiyor. Dolayısıyla Cumhurbaşkanının bunu yatırım programına alması, onaylaması, yatırım programına girmiş yatırımın hazine garantisinin verilmesi halinde mutabakata varılmış hususlar sonuçlanabilecektir. Arzu edilirse bu sürece ilişkin tutanakları, yapılan görüşmeleri, görüşmelere katılanları meclisin bilgisine arz ederiz” açıklamalarında bulundu.

Editör: Haber Merkezi