GİZEM TABAN/İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi mayıs ayı olağan birinci meclis oturumu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Tunç Soyer’in yönetiminde gerçekleşti. 

UYGUR İÇİN SAYGI DURUŞU

Meclis toplantısı başlamadan önce geçtiğimiz haftalarda vefat eden Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur için saygı duruşunda bulunuldu. 

İSRAİL’E KINAMA

Toplantıda, Millet İttifakı ve Cumhur İttifakı, İsrail’i Filistin’e yönelik saldırılarından dolayı kınadı. 

YENİ KOMİSYONA KİMLER SEÇİLDİ?

Mecliste, Denizcilik Komisyonu kuruldu. Komisyon’a CHP’den Hakan Barçın, İbrahim Halil Kılıç, Erhan Uzunoğlu, Raşit Dirim, Ayhan Kaya, Fikriye Aslan, AKP’den Mustafa Alper Güldalı, Semih Yalın, Barış Bükülmez seçildi.
CHP Meclis Üyesi İsmet Orhan’ın, Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’ndan istifası nedeniyle boş kalan üyeliğe CHP’li Sıla İlgi Akkaş seçildi.

KESİN HESAPLAR KOMİSYONLARDA

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ESHOT Genel Müdürlüğü’nün 2020 Mali Yılı Kesin Hesabını içeren maddeler ‘acil kaydıyla’ komisyonlara gönderildi. Kesin hesaplar 28 Mayıs Cuma günü gerçekleşecek oturumda görüşülecek. 

75 MİLYON EURO KREDİ YETKİSİ TALEBİ

Çiğli Tramvay Hattı Projesi kapsamında 2021 yılından itibaren yıllara sari kullanmak üzere 55 milyon Euro tutarında ve Fahrettin Altay-Narlıdere İstihkam Okulu Hafif Raylı Sistem Hattı Projesi kapsamında 2021 yılından itibaren yıllara sari kullanılmak üzere 20 milyon Euro tutarında kredinin sağlanması ve kullanılması ile kredilere ilişkin her türlü işlem için Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e yetki verilmesi hakkındaki önergeler ‘acil kaydıyla’ komisyonlara gönderildi. Maddelerin komisyonlarda değerlendirildikten sonra kabul edilmesi halinde Başkan Soyer’e toplamda 75 milyon Euro kredi için yetki verilmiş olacak.

BÜYÜKŞEHİR BİNASI İÇİN KRİTİK PROTOKOL

Büyükşehir Belediyesi Ana Hizmet Binasının deprem güvenliğinin ve güçlendirilmeye uygunluğunun önceki çalışmalar ve 30 Ekim 2020 tarihindeki İzmir depremi sonrası yapılan gözlemler ışığında değerlendirilmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İstanbul Teknik Üniversitesi Afet Yönetimi Enstitüsü arasında protokol imzalanması için Başkan Soyer’e yetki verilmesi hakkındaki madde komisyonlara gönderildi. Maddenin komisyonlarda değerlendirildikten sonra mecliste kabul edilmesi halinde söz konusu protokol imzalanacak ve Büyükşehir Belediyesi Ana Hizmet Binasının deprem güvenliği ve güçlendirilmeye uygunluğu değerlendirilecek.

ASBESTLİ GEMİ İÇİN ÖNERGE 

CHP’li Meclis Üyeleri, Aliağa gemi söküm tesislerinde sökülecek olan ve içerisinde 600 ton asbest ve binlerce ton zehirli madde içeren Brezilya donamasına ait Nae Sao Paulo adlı uçak gemisi ile ilgili Büyükşehir Belediyesi’nin konuyu tüm boyutlarıyla ilgili kuruluşlarla incelemesi ve kamuoyunu bilgilendirmesi hakkında önerge verdi. Söz konusu madde komisyonlara havale edildi. ,

MHP’DEN DİKKAT ÇEKEN ‘GEMİ’ ÇIKIŞI

Asbestli gemi konusunda söz alan MHP’li Meclis Üyesi Aliağa Belediyesi Başkan Yardımcısı Hakan Şimşek, Türkiye’nin söz konusu gemiyi almasını büyük bir başarı olarak niteledi. Şimşek, “Haberlerde nükleer atık ve radyasyon yüklü gemi denilmesi bir kere külliyen hayal ürünü. Neden? Gemi buhar gücüyle hareket eden bir gemi. Bir nükleer gemi değil. Bakanlık şu anda geminin Türkiye’ye gelip gelmeyeceğini bilmiyor. Gemilerin geliş prosedürü var. Atık raporları olmadan ne geliş ne de çıkış yapamaz. Şu anda Norveçli bir firma bu gemiyle ilgili bütün atık envanterini çıkartıyor. Raporlar gelmeden herhangi bir deniz ulaşım aracının yerinden çıkıp geri dönüştürülmek amacıyla başka bir yere gitme imkanı yok. Açık ve net söylüyorum; Türkiye tersanelerinin bu gemiyi alması büyük bir başarıdır” dedi.

‘BÜYÜK BİR RİSK, ARKASI GELECEK’

MHP’li Şimşek’in açıklamaları üzerine söz alan CHP’li Meclis Üyesi Hakan Barçın, “Nükler silah taşıyan, nükleer denemeler yapan bir gemi deniliyor. Bu geminin ikiz bir kardeşi var. Bu geminin İngiltere söküm ihalesini alıyor. Yeterlilikte var ama söküme izin vermiyorlar. Kamuoyu baskısıyla izin verilmiyor ve Hindistan’da sökülüyor. Vahşi şekilde sökümü yapıldığı ülkeler arasında Türkiye, Hindistan ve Bangladeş var. Bu çok büyük bir risk, magazinsel bir konu değil. Bu sadece bir taneyle kalamayacak. Arkası peşi sıra gelecek” dedi.

‘TİTİZLİKLE TAKİP EDECEĞİZ’

Asbestli gemi konusunda açıklamalarda bulunan Başkan Soyer de, “Bu konu hakkında hem TMMOB’un hem de Tabip Odası’nın açıklamalarını takip ettim. TMMOB da Tabip Odası da yurtsever, milliyetçi, toplum menfaati için bilimsel bir şekilde çalışan yapılar. Bu konuyu gündemimizde tutarak titiz biçimde takip etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Keşke Türkiye, atıklar için çöp olmasaydı. Gaziemir’de nükleer atığımız var. Maalesef bunlar bu topraklarda yaşanıyor. Çok titiz olmamız lazım, Allah korusun benzer bir felaketi yaşamayalım. 600 tondan fazla asbest taşıyor olması bile çok titiz incelenmesi gerektiğini gösteriyor. Çok dikkatle incelemeliyiz. Konuyu takip etmeye devam edeceğiz” dedi.

EMLAK BANK KONUTLARI TARTIŞMASI

Meclis’te Karşıyaka Atakent mahallesinde yer alan Emlak Bank Konutları’nın planları tartışıldı. Konuyla ilgili söz alan AKP Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, planlara ilişkin Karşıyaka Belediyesi’ne eleştirilerde bulunarak söz konusu alanla ilgili vatandaşların 1984 imar plan notunu uygulanmasını istediklerini belirtti. Vatandaşların konuyla ilgili bazı meclis üyeleri tarafından tehdit edildiğini iddia etti. 

‘İDDİA VARSA ADLİYE ORADA’

AKP’li Boztepe’ye yanıt aynı zamanda Karşıyaka Belediyesi CHP Meclis Üyesi olan Avukat Murat Aydın’dan geldi.  Aydın, “Önceki olan planlarda bulunan haklarda bir geriye gitmiyoruz. Geçen aldığımız kararla 6 bin 99 metre alanı koruduk. Bu kararla 2 bin metre karelik bir alanı konuyoruz. Önceki planlarda var olan hakları koruyoruz. Karşıyaka Belediye Başkanı ve CHP meclis üyeleri, bu mahallelerde yaşayan, bu mahallere gitmiş ve herkesle tek tek görüşmüş insanlardır. Gidip mahalleden kimseyi tehdit etmez. Böyle bir iddiası olan varsa adliye oradadır. Sayın Genel Başkanımızın sözü de nettir; oradaki insanların yararına çözüm üretilmesini istiyor. Ayrıca, itiraz oranı yüzde 8’ler civarındadır” diye konuştu. 

BAŞKAN TUGAY’DAN AÇIKLAMA

Tartışmanın ardından konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Karşıyaka Belediye Başkanı CHP’li Cemil Tugay, “Bin defa cevap verdim yine söylüyorum; bizden önceki dönemde böyle bir ruhsat verilmiş, sonra mahalle halkı şiddetli tepki göstermişti. Bizim dönemimizde bir parselde riskli yapı kararı alınmış bina yıkılmış, ön ruhsat işleri yapılmış. Kesin ruhsat konusunda biz konuyu Büyükşehir ve halka sorarak inceledik. Bu bölgenin planlama alanı dışında kaldığını gördük. Plan yapılması noktasında Büyükşehir Belediyesi ile fikir birliğine vardık.  Arkadaşımız bölge halkıyla görüştüler, araştırma yaptılar. Bu bölgedeki insanlar mevcut dokunun bozulmasını istemiyor. Bu planlarla ilgili itiraz yüzde 10’un üzerine çıkmadı.  Aldığım teşekkür mesajları çok fazla. Biz kimseye ‘Bu bölgedeki insanlar zengin’ diye bir ifade kullanmadık. Bu bize yakıştırılmış sözü kuvvetle reddediyorum” ifadelerini kullandı. 

SOYER: ASLA ‘MIŞ’ GİBİ YAPMIYORUZ’

Mecliste söz alan AKP Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, Büyükşehir Belediyesi’ne trafik konusunda eleştirilerde bulundu. Eleştirilere yanıt veren Başkan Tunç Soyer, “Trafik meselesine gelirsek; 3 misli bir artış söz konusu. Muazzam bir artış. Kovid’i biz getirmedik, kovid sırasında insanlar özel araçlarla çıkmaya başladılar. Bu, dünyanın neresinde olursa olsun altyapıyı zorlar. Bunun siyasi sorumluluğu elbette bizde ama bunun birilerinde daha siyasi sorumluluğu var diye düşünüyorum. Çünkü Türkiye’de hükümetin bir metre tüneli, metrosu olmayan kent İzmir. Halkapınar-Otogar Metrosu 8 yıldır yatırım planında. Onayı verildi, 8 yıldır İz bedel ile geçiliyor.Bunun bir siyasi sorumluluğu yok mu? Elbette var. Biz üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. Hiç boş durmuyoruz, asla ‘mış’ gibi yapıyoruz. Altın dokunuşlarımız, alt ve üst geçit çalışmalarımızı devam ediyor. Elbette bu şehirde çok ciddi bir trafik sorunu var ama İzmir Büyükşehir Belediyesi tüm bu koşullara rağmen bunu çözme gücüne muktedirdir. Elimizden ne geliyorsa yapmaya devam edeceğiz, el birliğiyle çözüm üreteceğiz” diye konuştu.

‘TÜM METROPOLLERDE TRAFİK SORUNU VAR’

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili ve CHP Grup Başkan Vekili Mustafa Özuslu da, “Dünya’nın gelişmiş bütün metropollerinde trafik sorunuyla karşılaşırsınız. Trafik metropollerin önemli bir sorunudur. Elbette ki muhalefetteki arkadaşlarımız sorumluyu Tunç Soyer gösterecektir. Bu doğal bir şey. Rahmetli Demirel’in bir sözü vardır, ‘Fırat’ın kenarından bir koyun kaybolsa benden bilecekler’ derdi. Dünyada pandemi belası var. 26 Nisan’da bu ülke kapandı mı, kapandı. 1 milyon 450 bin araç trafik çıktı. İnsanlar tek tek araçlara biniyor. Hakkaniyetli davranacağız. El birliğiyle başka bir İzmir mümkün için çalışacağız” dedi.

Editör: Haber Merkezi