Gizem TABAN/İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi temmuz ayı olağan ikinci meclis oturumu İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Mustafa Özuslu’nun idaresinde gerçekleşti.  

ŞAMPİYONLARA TEBRİK

Meclis toplantısı başlangıcında Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Özuslu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Ampute Futbol Takımı’nı Avrupa üçüncüsü olmaları sebebiyle, Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımını ise Türkiye Şampiyonluğu sebebiyle sahneye çağırarak tebrik etti. Beşiktaş’ı yenerek şampiyon olan Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı 17 yıl sonra şampiyonluk kupasını İzmir’e getirdi. Şimdi ise Avrupa’da, Türkiye’yi temsil edecek.

TRAFİK VE ULAŞIM SUNUMU

Toplantıda; Genel Sekreter Yardımcısı Eser Atak kentteki trafik yoğunluğuna ilişkin bir sunum yaparken, Genel Sekreter Buğra Gökçe de ulaşım ve yol konusunda yapılan ve yapılacak olan projeleri anlattı. Trafiğin sadece İzmir’in değil dünyadaki tüm büyük kentlerin sorunu olduğunu belirten Genel Sekreter Yardımcısı Eser Atak, özellikle pandemi sürecinde ulaşım tercihlerinde yaşanan değişikliklerle birlikte trafiğin yoğunlaştığına dikkat çekti.  Atak, “İnsanlar, salgından korunmak için tedbir amaçlı veya bireysel tercihlerle toplu taşımadan otomobile yöneldi. Bu da trafik artışına yol açtı.  İstanbul’dan da yoğun bir göç aldığımızı biliyoruz. Kentteki yerleşim tercihleri değişmeye başladı. Hafta sonu hareketliliği tüm haftaya yayıldı. Yapmak zorunda olduğumuz altyapı çalışmaları da var. Trafikte araç sayısında ciddi bir artış yaşanıyor. Bunlardan dolayı trafikte yoğunluk yaşıyoruz. Hiçbir şekilde otomobil kullanmayı bırakmayacak kesimin yüzde 25'i geçmemesi gerekiyor. Araç kullananlar yüzde 25'i geçtiği zaman kentte trafik sorunu yönetilemez hale geliyor” dedi. İzmir’de toplu ulaşım araçlarında 2019-2020-2021 yılları biniş sayıları kıyaslandığında salgından ve bireysel tercihlerden dolayı toplu ulaşımdaki biniş sayısının düştüğünü, trafikteki özel araç sayısının arttığını söyleyen Atak, Büyükşehir Belediyesi’nin trafik noktasında yaptığı çalışmaları aktardı.  Atak’ın ardından ulaşım ve yol çalışmaları hakkında bilgilendirme yapan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe, bu noktada şu ana kadar yapılan ve kısa, orta, uzun vadede yapılacak yatırımları anlattı. 

RAYLI ULAŞIM MÜJDELERİ

Genel Sekreter Buğra Gökçe ile Genel Sekreter Yardımcısı Eser Atak ayrıca şu bilgileri verdi: “Karabağlar-Gaziemir Metro Hattı, bu dönem proje hazırlığına başladık, 27 kilometre olacak. Bir yıl içinde proje teslimini alıp bakanlık onayına göndereceğiz. Kemalpaşa Metro Hattı Projesi’nin ihalesi 9 Ağustos 2021’de gerçekleştirilecek, 24 ay projelendirme süresi öngörüyoruz, 19 istasyon, 26 kilometreden oluşacak. Ödemiş- Tire İZBAN hattıyla ilgili TCDD ile görüşmeler başladı. Örnekköy Tramvayı hayata geçirilecek. Proje ihalemiz 20 Ağustos 2021'de olacak, proje süresi 12 ay olarak öngörüldü, ardından onay süreçleri başlayacak.”

ARA VERİLDİ

Bugüne kadar ki meclislerde gündem maddeleri numaralarıyla okunup oylanırken bir önceki meclis toplantısında CHP Grubu ile AKP Grubu arasında yaşanan gerginlik nedeniyle Cumhur İttifakı, gündem maddelerinin numaralarıyla değil tamamen okunarak oylanmasını talep etti. Cumhur İttifakı’nın hamlesi üzerine Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Özuslu, meclise 15 dakikalık ara verdi ve grup başkan vekilleri toplantı yaptı. Ardından ise, maddelerin numaralarıyla oylanması kararı alındı. 

DEMOKRASİ MESAJI

Meclis toplantısının yeniden başlamasıyla açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, “Demokrasi dediğimiz şey muhalefetle yapılır. Muhalefet varsa demokrasi vardır. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ve genel merkezimizin yayınladığı taslak metne bakarsanız orada muhalefetin, demokrasinin ne olduğu yazıyor. Ayrıca Başkanımız Sayın Tunç Soyer de meclisin demokrasi içinde tecelli etmesi için elinden geleni yapıyor. En çok övündüğü şey de oybirliğiyle geçen kararlar. Bu kıymetlidir. Yaptığımız her icraat aslında bizim sorumluluğumuz olan bir şey, muhalefet eleştiriyor biz de gereken cevabı veriyoruz. Bu da önemli bir görev. Seçimlerde de İzmir halkı tercihini kullanıyor. Millet iradesine hepimizin saygı göstermesi lazım. Nasıl ki te kanatlı kuş uçamazsa, tek kanatlı demokrasi de sakattır” diye konuştu.

MECLİS ÜYESİ SAYIMI YAPILDI

Meclisin ilerleyen saatlerinde salondaki meclis üyesi sayısının azalması dikkat çekti. Bazı kararlar için yeter sayıda meclis üyesi bulunması gerektiği için meclise ara verildi, ardından üye sayımı yapıldı. Karar yeter sayısı kadar meclis üyesinin salonda bulunduğu tespit edildi ve toplantıya devam edildi.

ODTÜ PROTOKOLÜ TARTIŞMASI

Meclis gündeminde yer alan; İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Ortadoğu Teknik Üniversitesi Rektörlüğü (ODTÜ) arasında imzalanmak üzere hazırlanan protokol hakkındaki önergenin oylanması sırasında tartışma yaşandı. İzmir’in fay hatlarıyla ilgili yapılacak çalışmayı kapsayan protokole MHP Meclis Üyesi Alpaslan Koparal eleştiride bulundu. Protokolün Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) yerine neden ODTÜ ile imzalanmak istendiğini soran MHP’li Koparal'a yanıt Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Özuslu’dan geldi. 

‘DEÜ YOKUM DİYOR’

Eleştirilere yanıt veren Özuslu, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından DEÜ’nün çalışmalara dahil olması için DEÜ’ye gönderilen yazıyı okudu. Özuslu, “Büyükşehir Belediyesi, bu işin içinde yer alması için 03.02.2021 tarihinde DEÜ’ye yazı yazmış. DEÜ’ye ‘siz de gelin bunun içinde olun’ diyor bu yazı. DEÜ ne cevap veriyor? Herkes duysun.  Sonuç şu; Rektör Yardımcısı Uğur Malaylıoğlu, ‘pandemiden kaynaklı olarak çeşitli faaliyetlerde önemli oranda artış gerçeklemiş olup talepleriniz olumlu karşılanmamaktadır’ diyor. Yani DEÜ ‘ben bunun içinde yokum’ diyor. Keşke olsaydı. Büyükşehir Belediyesi, ‘DEÜ gelmesin’ dememiş, aksine ‘gelsin’ demiş” açıklamalarında bulundu.

‘OLUMSUZ YANIT ALDIK’

AKP ve MHP’nin eleştirilerini sürdürmesi üzerine söz alan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, “DEÜ ile olan yazışmaları meclis başkanımız olarak siz okudunuz. İzmir Büyükşehir Belediyesi, bir ortak akıl çalışması yaptı ve herkesi davet etti. Buradan çıkan raporlarla DEÜ’e 2 kez başvurdu. Ya ret cevabı aldı ya işbirliği için olumsuz bakış açısı aldı. Burada bir deprem, afet çalışması söz konusu. Bu konuda işbirliği yapacağımız yerler üniversiteler. DEÜ işbirliği yapmak istiyorsa tabi ki pek çok alanda işbirliği yaparız. Ama şu an bu kararın geçmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

‘LAF EBELİĞİ’ ÇIKIŞI

CHP Meclis Üyesi Bülent Sözüpek de, “DEÜ Rektörü, hangi siyasi partiden atandı? Hangi siyasi partiye mensup olduğu için atandı? Bizim meclis başkanımız yazıyla, belgeyle size gerçekleri gösteriyor. İzmirliler, kamuoyu görüyor ama siz inanmak istemeyebilirsiniz. DEÜ olumsuz cevap yazmış. ODTÜ, en kıymetli üniversitelerden biri. Laf ebeliği yaparak bu konuyu başka yere çekmenin anlamı yok” dedi.

AKP VE MHP’DEN RET

AKP ve MHP’nin ret oyu verdiği ODTÜ Protokolü hakkındaki önerge oy çokluğuyla kabul edildi.

BEŞTEPELER İÇİN ÖNEMLİ KARAR

Konak’ta; Dayıemir, Dolaplıkuyu, İmariye, Selçuk, Aziziye, Tınaztepe, Duatepe, Kocatepe, Çimentepe, 1. Kadriye, 2. Kadriye, Hasan Özdemir, 19 Mayıs ve Zafertepe, Mahallelerini kapsayan Beştepeler Bölgesi 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonu önerisi ile 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı önerisi oybirliği ile kabul edildi.  Planlar askıya çıkacak. Alınan kararlar doğrultusunda Beştepeler Bölgesi’nde kentsel yenilemenin önü açıldı.

Editör: Haber Merkezi